Aktualności


  • Życzenia Świąteczne
    Z okazji zbliżających się Świat Wielkanocnych składam najserdeczniejsze życzenia:dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, mokrego dyngusa,mnóstwo wiosennego słońca… Kierownik Zakładu Zielarstwa Prof. dr hab. Iwona Wawer
  • Sukces naszych absolwentek
    Miło nam poinformować, że w ostatnim wydaniu Postępów Fitoterapii (4/2020) ukazała się praca naszych absolwentek: inż. Beaty Jasińskiej i inż. Katarzyny Tomaka, które we współpracy z Panią Angeliką Uram-Dudek oraz dr hab. Katarzyną Paradowską w ramach działalności Koła Naukowego „Planta Medica” przeprowadziły badania i przygotowały artykuł pt. „Fizykochemiczna analiza miodów z rejonu Podkarpacia”. Miód to […]
    Czytaj dalej
  • Nowi absolwenci na kierunku Zielarstwo
    Na kierunku Zielarstwo odbyły się egzaminy dyplomowe. Wszystkim Inżynierom gratulujemy!!!
  • Poradnik „Jak żyć zdrowo w czasach epidemii wirusowych”
    Niestety, wygląda na to, że epidemia koronawirusa będzie nam towarzyszyć jeszcze przez jakiś czas. Musimy się nauczyć żyć z tym niewidzialnym wrogiem. W tej sytuacji, pracownicy Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, a wśród nich z Zakładu Zielarstwa, przygotowali Poradnik „Jak żyć zdrowo w czasach epidemii wirusowych”. Znaleźć w nim można porady związane z dietą wzmacniającą […]
    Czytaj dalej
  • Książka „Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych”
    „Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych” to książka, której Autorami są: nauczyciele prowadzący zajęcia na kierunku Zielarstwo w KPU w Krośnie – prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska, dr inż. Barbara Krochmal-Marczak oraz prof. dr hab. inż. Jadwiga Andrzejewska z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. W opracowaniu podano technologie upraw według zasad rolnictwa integrowanego, ale każdy z […]
    Czytaj dalej
  • Uczestnictwo w szkoleniu ,,Żywność w świetle obowiązujących przepisów’’
    Nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Zielarstwo uczestniczyli w 3-dniowym szkoleniu on-line ,,Żywność w świetle obowiązujących przepisów. Jakość zdrowotna żywności, dodatki do żywności, antybiotykoodporność u ludzi, przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności’’. Podczas szkolenia poruszono tematykę związaną z zagrożeniami mogącymi występować w żywności, stosowaniem antybiotyków i hormonów w żywieniu zwierząt,  ograniczeniem  marnotrawstwa żywności.
  • Uczestnictwo Zakładu Zielarstwa w Konferencjach naukowych
    W dniach 30.11-01.12.2020 r. dr inż. Bernadetta Bienia uczestniczyła zdalnie w 29. Międzynarodowej Konferencji dla Młodych Naukowców i Studentów „EUROPEJSKA INTEGRACJA WYBÓR KRAJU I PROBLEMY GOSPODARKI” zorganizowane przez Katedrę Ekonomii Globalnej Alfred Nobel University (Dniepr, Ukraina).  Ponadto dr inż. Bernadetta Bienia na zaproszenie Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale wygłosiła referat „Efektywność nawożenia dolistnego wybranych […]
    Czytaj dalej
  • Informacja biblioteki dla studentów IV roku
    Punkt odbioru książek dla studentów ostatnich roczników czynny od dnia 26 listopada 2020 r. w godzinach 9.00-11.00 oraz 14.00-15.00. Więcej informacji na stronie https://kpu.krosno.pl/biblioteka/uwaga-studenci-ostatnich-rocznikow/
  • Zaliczenie praktyki zawodowej dla studentów I i II roku Zielarstwa
    Zaliczenie praktyki zawodowej odbędzie się 15 września 2020 r. według harmonogramu: 11.00-13.30 – II rok 14.30-17.00 – I rok
  • Pierwsze Wirtualne Dni Pola w Boguchwale
    W dniu 6 czerwca 2020 roku nauczyciele akademiccy z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz Towaroznawstwa wzięli udział w Wirtualnych Dniach Pola 2020 w Boguchwale przedstawiając ofertę studiowania na wszystkich kierunkach studiów w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Wirtualne Dni Pola 2020 były unikatowym w skali Polski południowo-wschodniej wydarzeniem promocyjno-handlowym zlokalizowana na terenie 18-hektarowego Pola […]
    Czytaj dalej
  • Sesja egzaminacyjna na kierunku Zielarstwo
    Drodzy studenci kierunku Zielarstwo w najbliższych dniach będziecie przystępować do sesji egzaminacyjnej, w większości będzie to tryb on-line. Dlatego też Wszystkim studentom życzymy powodzenia i z utęsknieniem czekamy na Was w następnym semestrze w kontakcie bezpośrednim! Grono nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia na kierunku Zielarstwo!!!
  • Uwaga studenci II roku kierunku Zielarstwo– praktyki na ,,Polu Demonstracyjno-Naukowym’’
    W najbliższym czasie rozpoczną się praktyki na ,,Polu Demonstracyjno-Naukowym’’. Prosimy o zaopatrzenie się w rękawice ogrodowe oraz nakrycie głowy. Szczegółowy harmonogram realizacji praktyki będzie udostępniony drogą mailową.
  • Zachęcamy studentów kierunku Zielarstwo do korzystania z zasobów Biblioteki
    Biblioteka Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie zaprasza  studentów do korzystania ze swoich zbiorów. Wypożyczalnia będzie czynna: Poniedziałek od  godz. 9.00 do 15.00 Wtorek od  godz. 9.00 do 18.00 Środa od  godz. 9.00 do 15.00 Czwartek od  godz. 9.00 do 18.00 Piątek od  godz. 9.00 do 15.00 Usługi ograniczone będą do wypożyczeń i zwrotów książek. Wypożyczenia […]
    Czytaj dalej
  • Dyplomowanie on-line na kierunku Zielarstwo w czasie pandemii
    Na kierunku Zielarstwo udało się uruchomić procedury dyplomowania w trybie on-line. Należy podkreślić, że przystąpienie do egzaminu dyplomowego poprzedzone było rozeznaniem przez kierownika zakładu dr inż. Barbarę Krochmal-Marczak możliwości uczestniczenia studentów w takiej formie egzaminu. Następnym krokiem było wygenerowanie spotkań w postaci wideokonferencji dla każdego studenta, w którym uczestniczyli również wszyscy członkowie komisji. Każdy student […]
    Czytaj dalej
  • Zajęcia on–line na kierunku Zielarstwo w czasie pandemii
    Od 12 marca 2020 roku decyzją Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego zostały zawieszone kontaktowe zajęcia dydaktyczne. Nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Zielarstwo oraz studenci stracili swobodę dostępu do laboratoriów, sal wykładowych i zasobów bibliotecznych. Z dnia na dzień funkcjonowanie uczelni i instytucji badawczych przeniosło się do przestrzeni wirtualnej. Pomimo trudnej i wymagającej nowych form […]
    Czytaj dalej
  • Noc Biologów
    10 stycznia  2020 roku już po raz  kolejny miała miejsce  edycja ogólnopolskiego wydarzenia ,,Noc Biologów”, w której udział wzięli studenci kierunku Zielarstwo. Studenci  pod opieką Pani mgr Joanny Półchłopek przygotowali dla uczestników warsztaty pt „Uczniowskie herbatki ziołowe”. Zajęcia rozpoczęły się wykładem na temat popularnych ziół leczniczych występujących w naszych ogrodach i narodzimych łąkach. Uczestnicy mieli […]
    Czytaj dalej
  • Studenci II roku kierunku Zielarstwo na szkoleniu w WIORiN w Rzeszowie
    Studenci II rok kierunku Zielarstwo w dniu 13 listopada 2019r. uczestniczyli w  szkoleniu z zakresu organizacji i funkcjonowania WIORiN w Rzeszowie z uwzględnieniem diagnostyki laboratoryjnej (oznaczanie czystości, wilgotności i zdolności kiełkowania nasion, wykrywania i oznaczenia agrofagów), które odbyło się w Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie. W części pierwszej (teoretycznej) studenci wysłuchali prelekcji […]
    Czytaj dalej
  • Studenci Zielarstwa na zajęciach terenowych w firmie AW Becla
    W dniu 14 listopada 2019r. studenci IV roku kierunku Zielarstwo (studia stacjonarne) odbyli zajęcia terenowe w Handzlówce, w rodzinnej firmie AW Becla związanej z przetwórstwem rolno-spożywczym, w tym ziół. Filarem działalności tej firmy od początku było i jest zagospodarowanie ogromnego bogactwa owoców, warzyw i ziół, które oferuje ten region. Firma posiada własną dwukomorową suszarnie, w […]
    Czytaj dalej
  • Seminarium szkoleniowe nt. „Zrównoważone stosowanie środków ochrony roślin w celu ochrony wody przed zanieczyszczeniem”
    W dniu 16 października 2019 roku w Kampusie Politechnicznym PWSZ w Krośnie odbyło się seminarium szkoleniowe nt. „Zrównoważone stosowanie środków ochrony roślin w celu ochrony wody przed zanieczyszczeniem” prowadzone przez ekspertów z: Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin oraz Syngenta Polska Sp. z o.o. Tematyka seminarium obejmowała omówienie przepisów prawa i dobrych praktyk […]
    Czytaj dalej
  • Konferencja Naukowa w Rzeszowie i Lublinie SKN Planta Medica
    Student III roku kierunku Zielarstwo Radosław Kądziela reprezentując Studenckie Koło Naukowe ,,Planta Medica’’ zaprezentował swoje wyniki badań chromatograficznych oraz przeglądowych podczas Ogólnopolskiej Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej ,,Nauka wciąga”, która odbyła się 21 maja 2019 r. na Uniwersytecie Rzeszowski oraz podczas II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej ,,Rośliny w naukach medycznych i przyrodniczych’’, która została zorganizowana na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej […]
    Czytaj dalej
  • Interaktywne warsztaty kosmetyczne pn. „Zróbmy razem krem z ziół”
    W dniu 28.03.2019 odbył się wykład i zajęcia z formulacji naturalnych kosmetyków dla uczniów z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie i Liceum Ogólnokształcącego w Świdniku w ramach mikroprojektu „Szlakiem karpackich ziół – w poszukiwaniu telekiae speciosae” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska- Słowacja 2014- 2020. Uczniowie samodzielnie wykonali  nawilżający krem […]
    Czytaj dalej