Aktualności


Harmonogram letniej poprawkowej sesji egzaminacyjnej 2022/2023

  • Projekt pn. „Rola roślin zielarskich i barwierskich w ekologicznym systemie gospodarowania” dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”
    20 kwietnia br. rozpoczął się cykl wykładów i warsztatów w ramach projektu pn. „Rola roślin zielarskich i barwierskich w ekologicznym systemie gospodarowania” dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”. Kierownikiem projektu jest prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracownik Zakładu Zielarstwa. Pierwsze szkolenie pt. „Ochrona […]
    Read More
  • Kierunek Zielarstwo podczas Światowego Dnia Zdrowia
    Kierunek Zielarstwo włączył się w coroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia. Tematem przewodnim było hasło „Moje zdrowie, moje prawo”. W ramach akcji mgr inż. Angelika Uram-Dudek przygotowała warsztaty pod tytułem „Zdrowie tkwi w kolorach. Naturalne barwniki występujące w roślinach. ” Uczestnicy warsztatów mieli możliwość zapoznania się z gatunkami roślin, z których można uzyskać barwniki o właściwościach […]
    Read More
  • Wesołych Świąt !
    Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego Alleluja wszystkim studentom, pracownikom, przyjaciołom i sympatykom życzy kierownik Zakładu Zielarstwa prof. dr hab. Iwona Wawer
  • Spacer edukacyjny z dr Edwardem Marszałkiem z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie
    Pierwszy Dzień wiosny studenci kierunku Zielarstwo – członkowie SKN Planta Medica spędzili na edukacyjnym spacerze z dr Edwardem Marszałkiem z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie. Trasa spaceru wiodła po rezerwacie przyrody „Prządki im. prof. Henryka Świdzińskiego” znajdującego się na terenie gminy Korczyna. Początek trasy rozpoczął się od strony kościoła i narciarskich tras biegowych w […]
    Read More
  • Wydarzenie „Lecznicza moc natury” w Dębicy
    Studenci kierunku Zielarstwo wraz z dr inż. Bernadettą Bienią uczestniczyli w wydarzeniu „Lecznicza moc natury”. Gospodynią wydarzenia była dr n. farm. Lucyna Samborska, członkini Naczelnej Rady Aptekarskiej, farmaceutka, która regularnie organizuje spotkania o tematyce profilaktyki zdrowotnej, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Sala hotelu Lord w Dębicy była pełna osób, które przyszły by wysłuchać wykładów o […]
    Read More
  • Spotkanie studentów Zielarstwa z seniorami
    12 marca członkowie koła naukowego SKN Planta Medica gościli w Bibliotece w Głowience, gdzie spotkali się z seniorami. W trakcie spotkania przyszli zielarze podzielili się swoją wiedzą o ziołach zachęcając licznie zgromadzonych uczestników do ich poznawania i korzystania z dobrodziejstw natury.
  • XI Targi Pracy i Akademicki Dzień Nauki ze studentami Zielarstwa
    Jak co roku studenci Zielarstwa podczas Targów Pracy i Akademickiego Dnia Nauki zaprezentowali zielarskie stoisko, pełne ziół i zielarskich przekąsek. Dużym powodzeniem cieszyło się pesto z 9 wiosennych ziół mocy oraz herbatki zielarskie, a także ciasto z pokrzywą. Stanowisko obsługiwali i dzielnie odpowiadali na wszystkie pytania związane z tajnikami zielarstwa, studenci wszystkich roczników, którzy wspaniale […]
    Read More
  • II Akademickie Forum Biznesu
    Studenci i pracownicy Zakładu Zielarstwa uczestniczyli w II Akademickim Forum Biznesu. Mieli możliwość wysłuchania wykładu pana Krzysztofa Janowskiego „Tajemnice mistrzów biznesu: 5 sekretów trzymających najlepszych przedsiębiorców na szczycie”. Ponadto w programie Forum był panel Pracodawców, podczas którego przyszli pracownicy mogli dowiedzieć się o oczekiwaniach wobec nich jako przyszłych pracowników. Z kolei Absolwenci Uczelni mówili o […]
    Read More
  • VI Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”
    W sobotę 17 lutego w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VI Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”, w której uczestniczyli studenci i pracownicy Zakładu Zielarstwa. Uczestnicy konferencji mieli możliwość wysłuchania bardzo ciekawych i interesujących wykładów: prof. dr hab. Małgorzata Dżugan (Uniwersytet Rzeszowski) „Apiterapia z perspektywy pszczelarza”. dr Edward Marszałek (RDLP w […]
    Read More
  • Życzenia świąteczne
    Studentom, pracownikom, przyjaciołom i sympatykom kierunku Zielarstwo życzę, by Święta Bożego Narodzenia były czasem pełnym radości, nadziei i miłości, wypełnione szczęściem, spokojem i rodzinnym ciepłem. Niech nadchodzący Nowy Rok przyniesie dobre dni, realizację zamierzonych celów i spełnienie marzeń. prof. dr hab. Iwona Wawer – kierownik Zakładu Zielarstwa
  • Wizyta młodzieży z Polski i Ukrainy
    19 grudnia br. mury Kampusu Politechnicznego naszej Uczelni odwiedziła młodzież z Polski i Ukrainy, biorąca udział w „Ekologicznych warsztatach sadowniczo-zielarskich” realizowanych w ramach programu Erasmus+ w Ośrodku Szkoleniowo-Edukacyjnym w Przysietnicy k. Brzozowa. Podczas krótkiej wizyty dr inż. Bernadetta Bienia oraz mgr inż. Angelika Uram-Dudek oprowadziły uczestników po laboratoriach, przedstawiły ofertę kształcenia krośnieńskiej Uczelni. Odpowiadały na […]
    Read More
  • Przyznano stypendia z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia
    18 grudnia br. Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, wręczył dyplomy studentom i pracownikom Uczelni, którym w roku akademickim 2023/2024 zostało przyznane stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia. Na wniosek Komisji ds. przyznawania stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia, Jego Magnificencja Rektor przyznał jednorazowe stypendium 10 […]
    Read More
  • Wizyta studyjna w Zagrodzie edukacyjnej w Bukowcu oraz Bieszczadzkich ogrodach w Moczarach
    W pięknej zimowej scenerii Bieszczadów, studenci III roku Zielarstwa oraz II roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej. Pierwszym punktem programu była Zagroda edukacyjna pani Bożeny Wisły w Bukowcu. Studenci zapoznali się tam z tajnikami produkcji serów podpuszczkowych z dodatkiem ziół, a następnie pod okiem pani Bożeny sami przygotowywali pyszne sery. Nie zabrakło […]
    Read More
  • „Wyzwania diety bezglutenowej”- spotkanie z panem Andrzejem Siwym
    Chętni studenci kierunku Zielarstwo mieli przyjemność wysłuchać wykładu Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii i diety bezglutenowej. Prowadzący podzielił się informacjami dotyczącymi działalności Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz funkcjonowaniem programu Menu bez glutenu. Po wykładzie, uczestnicy mieli możliwość spróbowania bezglutenowego chleba, pasztetu i sera z przyprawami.
  • Spotkanie studentów I roku z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna
    Studenci I roku uczestniczyli w spotkaniu z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna, który przedstawił wykład pt. „Uwarunkowania i perspektywy rozwoju społeczno-gospodarczego Krosna”. Podczas ciekawej prezentacji, studenci mieli okazję zapoznać się z najnowszą strategią rozwoju miasta Krosna i planami inwestycyjnymi na najbliższe lata. Ponadto, Pan Prezydent przedstawił inwestycje zrealizowane z myślą o młodych […]
    Read More
  • Szkolenie Auditor wewnętrzny systemu zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025 w laboratorium badawczym
    Rola audytora wewnętrznego systemu zarządzania w laboratorium badawczym  jest kluczowa w zapewnieniu zgodności z normami, standardami i przepisami oraz w doskonaleniu jakości pracy każdego  laboratorium, a w konsekwencji uzyskaniu akredytacji, by móc działać  zgodnie z normami międzynarodowymi. PANS w Krośnie  w dniach 6 i 8 listopada,  umożliwiła swoim  studentom odbycie takiego szkolenia, uzyskanie certyfikatu oraz […]
    Read More
  • Warsztaty dotyczące praktycznych aspektów zakładania ogrodów zielarskich metodą permakultury w warunkach zmieniającego się klimatu
    W dniu 20 października 2023 roku studenci IV roku kierunku Zielarstwo uczestniczyli w ramach wizyty studyjnej z przedmiotów ,,Seminarium i praca dyplomowa‘‘ oraz ,,Zajęcia praktyczne” w warsztatach dotyczących praktycznych aspektów zakładania ogrodów zielarskich metodą permakultury w warunkach zmieniającego się klimatu. Zajęcia te odbyły się w Ośrodku Praktyk Bioregionalnych BIOTOP Lechnica na słowackim Zamagurzu. W programie […]
    Read More
  • Rajd Integracyjny studentów I roku
    18 października 2023 roku odbył się XI Rajd Integracyjny studentów I roku Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. I rok Zielarstwa pod opieką dr Henryka Różańskiego i dr Dominika Wróbla miał okazję w trakcie wędrówki wysłuchać prelekcji na temat roślin spotkanych na trasie a wykorzystywanych jako surowiec zielarski – winobluszcz, sumak, brzoza, rdest, trzmielina, niecierpek, […]
    Read More
  • Herbapol Esencja Natury 2023
    Gala wręczenia nagród odbyła się 12 października, w Łazienkach Królewskich w Warszawie. Nagrody przyznawane są osobom ze świata nauki, kultury, edukacji i mediów, które czerpią inspirację z przyrody. W Gali brała udział prof. dr hab. Iwona Wawer. W tym roku kapituła wybrała laureatów w siedmiu kategoriach. W kategorii NATURA I NAUKA: prof. dr hab. Ewa […]
    Read More
  • Konferencja „Ekologia-czy to się opłaca?”
    Studenci oraz pracownicy Zakładu Zielarstwa wzięli udział w konferencji pt. „Ekologia – czy to się opłaca?”, organizowanej na naszej Uczelni przez Lokalną Grupę Działania „Zielone Bieszczady”. Uczestnicy konferencji mogli wysłuchać referatów dotyczących m.in.: funkcjonowania zielonej infrastruktury, gospodarki o obiegu zamkniętym czy zadań zrównoważonego rolnictwa dla ochrony środowiska naturalnego.
  • V Konferencja Zielarskie Trendy, Targi Zielarskie i Fitoterapeutyczne w Wiśle
    V Konferencja Zielarskie Trendy, Targi Zielarskie i Fitoterapeutyczne odbyła się w dniach 23-24 września w Wiśle. W tym roku tematyką przewodnią było „Fitoterapeutyczne wsparcie leczenia chorób serca i układu naczyniowego”. Organizatorem konferencji i targów była Polska Grupa Zielarska, a patronem naukowym PANS w Krośnie. W części naukowej wykłady wygłosili m.in. prof. Iwona Wawer, prof. Ilona […]
    Read More
  • Szkolenie pn.”Przydomowe ogrody ziołowe w warunkach klimatu podgórskiego w systemie ekologicznym” w PODR w Boguchwale
    W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyło się szkolenie pn.”Przydomowe ogrody ziołowe w warunkach klimatu podgórskiego w systemie ekologicznym”. Wśród uczestników szkolenia byli studenci kierunku Zielarstwo. Spotkanie zostało przeprowadzone przez pracowników Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Omówiono popularne rośliny zielarskie obecne w uprawie, a także poruszono aspekt wprowadzenia do uprawy gatunków rzadkich o […]
    Read More
  • Kolejna edycja warsztatów z zastosowania ziół i roślin dziko rosnących w kuchni za nami
    2 września 2023r. odbyła się kolejna edycja warsztatów z zastosowania ziół i roślin dziko rosnących w kuchni, podczas których uczestniczki przygotowywały niecodzienne dania z dzikich roślin jadalnych. Było na wytrawnie i na słodko Humory jak widać dopisywały , ale czemu się dziwić? Jeśli łączy ludzi ta sama pasja, to dodaje ona energii do działania. Jak […]
    Read More
  • Akademickie Klimaty w PANS z kierunkiem Zielarstwo
    Jak co roku, studenci i pracownicy kierunku Zielarstwo włączyli się w uświetnienie Karpackich Klimatów – cyklicznej imprezy odbywającej się co roku w Krośnie. Chętni mogli wziąć udział w wędrówce zielarskiej „Zioła terenów podmokłych Tabor-Morwawa”. Wędrówkę poprowadzili dr Dominik Wróbel i dr Henryk Różański, którzy także zaprezentowali wykład pt. „Rośliny lecznicze torfowisk. Torf w medycynie”. Na […]
    Read More
  • Świet(l)ne Miasto Krosno z Zielarstwem
    W ostatnią niedzielę lipca na krośnieńskim rynku w ramach Świet(l)nego Miasta odbyły się warsztaty naukowe i artystyczne, spektakle, wystawy, pokazy, prezentacje i zabawy. Swoje miejsce podczas wydarzenia miała także nasza Uczelnia oraz studentki kierunku Zielarstwo, które przygotowały wystawę oraz konkurs dotyczących przypraw.
  • Już po raz ósmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, któremu patronuje nasza Uczelnia
    Zachęcamy do zapoznania się z relacją Ogrodów Hortulus w Dobrzycy. Już po raz ósmy,  15 – 16 lipca 2023 roku tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Miało tam miejsce wyjątkowe wydarzenie zrzeszające nie tylko fanów zdrowego odżywiania, ale także miłośników ogrodów i ogrodnictwa. Tematem tegorocznego festiwalu były: „Kwiaty jadalne […]
    Read More
  • Studentki I roku na praktyce w Arboretum w Bolestraszycach
    Studentki I roku Zielarstwa część praktyki zawodowej realizowały w Arboretum w Bolestraszycach. Pracowały przy szczepieniu drzewek, porządkowaniu ”Labiryntu” z wikliny, pieliły i przycinały kwiaty – róże i kosaćce. Jak powiedziały: „Praktyki były super. Bardzo nam się podobało. Szkoda, że tak krótko. Nasza opiekunka Pani Ela i Pan Dyrektor oraz pracownicy Arboretum byli bardzo mili i […]
    Read More
  • Academia Kursy Języków Obcych kończy rok szkolny wraz z Zakładem Zielarstwa
    20 czerwca 2023r. w Kampusie w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii połączone z okolicznościowym piknikiem na świeżym powietrzu. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwa żywności przygotowali pyszne i orzeźwiające napoje, które cieszyły się ogromną popularnością wśród zgromadzonych gości.
  • Wizyta studyjna studentów III roku Zielarstwa w Firmie Jago-Pro Sp. z o.o. w Jaworznie
    19 czerwca 2023r. studenci III roku Zielarstwa w ramach zajęć z Chemii i technologii kosmetyków odbyli wizytę studyjną w Firmie Jago-Pro Sp. z o.o. w Jaworznie.  Firma posiada ponad 30-letnie doświadczenie i zajmuje się kontraktową produkcją wysokiej jakości, bezpiecznych i innowacyjnych produktów w aerozolu oraz w innych formach aplikacji.  Firma oferuje produkty w aerozolu z […]
    Read More
  • Wizyta studentów Zielarstwa na polu doświadczalnym Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
    Studenci zielarstwa wraz z Panią dr inż. Bernadettą Bienią w dniu 15.06.2023 roku odbyli wyjazd studyjny na pole doświadczalne Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Głównymi celami działalności Ośrodka jest prowadzenie doradztwa rolniczego obejmującego działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mające na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie […]
    Read More
  • Uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunku Zielarstwo
    W dniu 16.06.2023r. odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności, Towaroznawstwo oraz  Zielarstwo. W uroczystości uczestniczył Prorektor PANS w Krośnie –  dr Krzysztof Frączek, dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki, prof. dr hab. Iwona Wawer – kierownik Zakładu Zielarstwa, dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS – […]
    Read More
  • Wyjazd do Ogrodu botanicznego oraz Muzeum Farmacji w Krakowie
    Studenci kierunku Zielarstwo, w dniu 13.06.2023 r. odwiedzili Kraków, a w nim dwa miejsca należące do Uniwersytetu Jagiellońskiego – Ogród Botaniczny UJ, gdzie przewodnikiem był Pan dr Dominik Wróbel (PANS Krosno) oraz Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ, gdzie wiedzę przekazywała nam Pani dr Monika Urbanik. Ogród Botaniczny Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie to najstarszy ogród botaniczny […]
    Read More
  • Warsztaty kulinarne w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej
    W dniu 14.06.2023r. studenci III roku kierunku Zielarstwo wraz z dr inż. Bernadettą Bienią uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.  Warsztaty przeprowadziła pani Ewa Szymko, która zapoznała studentów z tajnikami robienia pierogów. Studenci samodzielnie zagnietli i wyrobili ciasto,  a następnie zrobili pierogi staropolską metodą „z wałka”. Po ich ugotowaniu, wszyscy ze smakiem delektowali się […]
    Read More
  • Studenci Zielarstwa w „LawendOgród’’ w Czudcu
    W ramach zajęć z przedmiotu „Rośliny i surowce zielarskie z uprawy” studenci II roku kierunku Zielarstwo wraz z prof. dr hab. inż. Elżbietą Pisulewską oraz dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak, prof. PANS odwiedzili rodzinne gospodarstwo Doroty i Piotra Koczur ,,LawendOgród’’ w Czudcu. Wizyta odbyła się 5 czerwca 2023 roku. W ramach zajęć studenci zapoznali się z technologią uprawy, pielęgnacją oraz zbiorem lawendy a także poznali bogatą kolekcję gatunków roślin zielarskich w tym przyprawowych i leczniczych. Dodatkowo właścicielegospodarstwa przygotowali warsztaty dotyczące plecenia ziołowychwianków. Na koniec wizyty Pani Dorota wraz z mężem poczęstowałauczestników zajęć ciasteczkami lawendowymi.
  • Wizyta w Ogrodzie sensorycznym i Ogrodzie biblijnym w Muszynie
    Ostatnia sobota maja dla studentów II roku upłynęła na wyjeździe w ramach praktyki botanicznej. Studenci pod opieką dr inż. Marty Pisarek odwiedzili Ogród sensoryczny i Ogród biblijny w Muszynie. Z ogrodów sensorycznych może korzystać każdy, niezależnie od stanu zdrowia i wieku. To sprzyjające relaksowi, pełne ciszy i spokoju miejsce. Muszyńskie ogrody sensoryczne zaprojektowane są tak, […]
    Read More
  • Studenci I roku w Gospodarstwie rolnym Stanisława Urbanka w Korczynie
    W ramach zajęć z przedmiotu Uprawa roli z elementami agroekologii studenci I roku kierunku Zielarstwo wraz z dr inż. Bernadetta Bienią odwiedzili rodzinne Gospodarstwo rolne Stanisława Urbanka w Korczynie. Wizyta odbyła się 26 maja 2023r. Przewodnikiem po parku maszynowym gospodarstwa był pan Grzegorz Urbanek, który pokazał i omówił zasadę działania narzędzi i maszyn wykorzystywanych w […]
    Read More
  • Udział studentki Zielarstwa w Konferencji naukowej „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”.
    24 i 25 maja w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie odbyła się XIV edycja Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”. Wzięła w niej udział studentka I roku Zielarstwa Julia Baszczyńska, która wraz z Mateuszem Zabierowskim i Viktorią Zhukava przedstawili temat pt. „Wpływ mediów społecznościowych na zachowania zakupowe konsumentów”. Julia jest […]
    Read More
  • Wizyta w Inkubatorze Przedsiębiorczości Krosno
    Studenci III roku Zielarstwa z dr inż. Małgorzatą Źródło-Loda w ramach zajęć z Przedsiębiorczości odwiedzili Inkubator Przedsiębiorczości Krosno. Zapoznali się z ofertą i warunkami uczestnictwa w inkubatorze. Zwiedzili obiekty: halę produkcyjną, salę konferencyjną oraz co-workingu.
  • Udział studentek kierunku Zielarstwo w VI Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych
    18 maja 2023r. odbyła się w naszej Uczelni VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych „Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca”. W konferencji uczestniczyli studenci z wielu polskich uczelni. Kierunek Zielarstwo PANS w Krośnie prezentowały z wynikami swoich badań Monika Kozielska i Julia Baszczyńska. Tematy wystąpień naszych studentek: Monika Kozielska „Oznaczenie zawartości kurkuminoidów metodą […]
    Read More
  • IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
    Za nami IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków, która odbyła się w dniach 11 i 12 maja 2023r. w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie. Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych […]
    Read More
  • Warsztaty dla uczniów Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Roztokach
    Uczniowie klasy VII i VIII z Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Roztokach uczestniczyli w warsztatach robienia mydeł glicerynowych. Własnoręcznie wykonali kolorowe i pachnące mydełka z kwiatowymi dodatkami. Warsztaty przygotowały i prowadziły dr inż. Bernadetta Bienia i mgr inż. Angelika Uram-Dudek.
  • Spotkanie „Praktyka w teorii – teoria w praktyce. Bezpieczeństwo żywności”
    Studenci kierunku Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w spotkaniu pt. „Praktyka w teorii – teoria w praktyce. Bezpieczeństwo żywności”. Szkolenie poprowadził pan Paweł Józefczyk z firmy Wialan Langer i Wiatr sp. j. z Tarnowa. Przedstawił on profil działalności Firmy, omówił najważniejsze zmiany jakie nastąpiły w zakresie produkcji roślinnej na przestrzeni ostatnich lat, zwrócił […]
    Read More
  • Wykład w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie
    13 kwietnia odwiedziliśmy naszą szkołę partnerską – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie i mieliśmy okazję prowadzić wykład na temat ziół przydomowych oraz opowiedzieć o zaletach studiowania w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Dr inż. Bernadetta Bienia opowiedziała o fascynującym świecie ziół, które możemy uprawiać w swoich ogrodach, na […]
    Read More
  • Wesołych Świąt Wielkanocnych
    Zdrowych, radosnych, spokojnych Świąt Wielkanocnych, pełnych nadziei i optymizmu wszystkim pracownikom, studentom, sympatykom i przyjaciołom życzy Kierownik Zakładu Zielarstwa prof. dr hab. Iwona Wawer
  • Warsztaty wielkanocne – pisanki techniką kimekomi
    Studentki kierunku Zielarstwo wzięły udział w Warsztatach wielkanocnych, podczas których wykonały jajka wielkanocne techniką kimekomi. Warsztaty były okazją do integracji i dobrej zabawy studentów z różnych kierunków naszej Uczelni. Dziękujemy SKN Ekonomistów i Samorządowi Studenckiemu PANS w Krośnie za organizację wydarzenia.
  • Wykłady z prof. Mariną Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi
    W dniach 23-24.03.2023r. studenci kierunków Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwo żywności brali udział w wykładach prowadzonych przez prof. Marine Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi (Batumi Shota Rustaveli State University, Department of Biology). W ciągu ostatnich dziesięciu lat opublikowano ponad 70 prac naukowych z udziałem Pani Profesor. Do jej zainteresowań należy m.in.: genetyka populacji, genetyka medyczna, […]
    Read More
  • Kolejny wykład z cyklu „Z polskich ziół ciągnione treści” – „Zioła wiosny”
    W pierwszym dniu wiosny w Kampusie Politechnicznym w Suchodole odbył się kolejny wykład z cyklu „Z polskich ziół ciągnione treści”. Tematem wykładu były „Zioła wiosny”. Wykład poprowadzili pracownicy Zakładu Zielarstwa: prof. dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska prof. dr hab. Iwona Wawer dr Henryk Różański Wśród omówionych ziół wiosennych były: forsycja, pierwiosnek, ziarnopłon wiosenny, podbiał pospolity, magnolia, […]
    Read More
  • SKN Planta Medica podczas Akademickiego Dnia Nauki i X Targów Pracy PANS w Krośnie
    SKN Planta Medica w ramach Akademickiego Dnia Nauki oraz X Targów Pracy PANS w Krośnie przygotowała stoisko pod tytułem „Siła kolorów w ziołach”. Na stole gościły herbaty w kolorach tęczy: czerwonym, pomarańczowym, żółtym, niebieskim, fioletowym dzięki naturalnym barwnikom z hibiskusa, chabra polnego czy klitorii itp. Oprócz herbat do degustacji był likier ziołowy przygotowany według receptury […]
    Read More
  • Akademickie Forum Biznesu
    15 marca 2023r. w Kampusie Politechnicznym Uczelni odbyło się Akademickie Forum Biznesu, w którym uczestniczyli studenci kierunku Zielarstwo. Forum było okazją do wysłuchania rozmów z przedsiębiorcami, którzy m.in. wskazywali na umiejętności jakimi powinni odznaczać się potencjalni pracownicy. W drugiej części Forum w Panelu „Absolwenci” uczestnicy mieli okazję usłyszeć historie absolwentów Uczelni, którzy po ukończeniu studiów […]
    Read More
  • Studenci Zielarstwa uczestniczyli w seminarium szkoleniowym „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin:
    Studenci Zielarstwa wzięli udział w seminarium szkoleniowym „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin”. Prelegentami podczas seminarium byli: – dr Joanna Gałązka -Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, – dr hab Grzegorz Doruchowski – Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, – dr Marta Pisarek – Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie. Podczas seminarium poruszono istotne dla upraw i środowiska […]
    Read More
  • Szkolenie z cięcia drzew owocowych w Gospodarstwie rolnym Andrzeja Urbanka w Korczynie
    Studenci kierunku Zielarstwo w dniu 8 marca 2023r. odwiedzili gospodarstwo rolne Pana Andrzeja Urbanka w Korczynie i uczestniczyli w szkoleniu z cięcia sadów owocowych. Tradycje rolnicze gospodarstwa sięgają 1847 roku. Obecny właściciel jest piątym pokoleniem w rodzinie pielęgnującym jabłonie. Dzięki innowacyjności gospodarstwo wiedzie prym na rynku jabłek. Prowadzonych jest tutaj wiele inwestycji i wdrażanych jest […]
    Read More
  • Warsztaty „Gdzie pieprz rośnie?” dla uczniów ze Szkoły Podstawowej w Jaszczwi
    Uczniowie klasy III i VI Szkoły Podstawowej w Jaszczwi gościli w murach naszej Uczelni i uczestniczyli w warsztatach „Gdzie pieprz rośnie? Podróż po świecie przypraw”. Po krótkiej prezentacji dotyczącej przypraw i ich zastosowania uczniowie własnoręcznie przygotowali pieprz ziołowy. Goście z uśmiechem na twarzy opuszczali nasze laboratorium. Warsztaty przygotowały i prowadziły dr inż. Bernadetta Bienia oraz […]
    Read More
  • Egzaminy dyplomowe na kierunku Zielarstwo
    Wypuściliśmy w świat kolejnych wspaniałych, zdolnych i młodych inżynierów zielarstwa. Każdy absolwent to historia osób, które nie poddały się w drodze na szczyt. Podołały wyzwaniu jakim jest napisanie pracy dyplomowej. Dziś macie wpływ na przyszłość świata, w którym żyjemy. Bądźcie szczęśliwi i czasem dajcie znać, co u Was słychać. Powodzenia! Pracownicy Zakładu Zielarstwa PANS w […]
    Read More
  • Goście z programu Erasmus + w laboratorium Zielarstwa
    Nauczyciele i uczniowie, którzy w ramach programu Erasmus+ odwiedzali Szkołę Podstawową nr 14 w Krośnie, zaszczycili nas swoją obecnością i uczestniczyli w warsztatach. W laboratorium Zielarstwa goście z Włoch, Niemiec, Grecji i Portugalii wraz z koleżankami i kolegami z Polski przygotowywali własnoręcznie mydła glicerynowe. Uczestnicy byli bardzo zadowoleni, a wykonane przez nich mydła były świetną […]
    Read More
  • Szkolenie „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”
    Studenci i pracownicy kierunku Zielarstwo brali udział w szkoleniu pt. „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”, które prowadzone było przez pracowników Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.  Uczestnikom szkolenia przedstawiono informacje dotyczące znaczenia wody w życiu człowieka, sposobów gospodarowania wodą zgodnie z Ustawą Prawo wodne oraz ograniczania skażenia wód azotanami ze źródeł rolniczych. Szkolenie […]
    Read More
  • Warsztaty mydlarskie
    24 stycznia w Kampusie Politechnicznym w Suchodole odbyły się warsztaty mydlarskie dla członków Studenckiego Koła Naukowego „Planta Medica”. Na początku uczestnicy wysłuchaliśmy krótkiego wprowadzenia teoretycznego na temat mydeł i przeanalizowali przygotowaną recepturę, a następnie przystąpili do wykonywania mydeł – potasowego, którego receptura stanowiła inspirację francuskim „Savon noir” oraz sodowego metodą  „na zimno”. Do sporządzenia mydła […]
    Read More
  • Noc Biologów 2023 z Zakładem Zielarstwa
    Już po raz kolejny Zakład Zielarstwa włączył się w wydarzenie Nocy Biologów, która w tym roku organizowana była w dniu 13.01.2023r. Pracownicy oraz studenci kierunku Zielarstwo przygotowali warsztaty, stoisko pokazowe oraz wykład: Uczestnicy warsztatów „Gdy powieje chłodem – kosmetyki ochronne na skórę” mieli możliwość samodzielnego wykonania kremu ochronnego na skórę oraz pomadki ochronnej. Warsztaty „Herbatki […]
    Read More
  • Wesołych Świąt !
  • Studenci I roku w muzeum i na spektaklu w Krakowie
    W ramach przedmiotu „Elementy kultury współczesnej”, studenci I roku Zielarstwa 16.12.2022r. odwiedzili Kraków. Mieli przyjemność zobaczyć wystawę kimon w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha oraz spektakl „L do L” w Teatrze STU. Taka forma realizacji zajęć przypadła studentom do gustu. Wrócili do Krosna bardzo zadowoleni.
  • Warsztaty w ramach IV Podkarpackich wykładów z Ekologii i Ochrony Środowiska
    W ramach IV Podkarpackich wykładów z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogaconych o zajęcia warsztatowe, dr inż. Bernadetta Bienia przeprowadziła warsztaty pt. „Co jest w glebie”. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się z czego składa się gleba, a następnie organoleptycznie oznaczali jej skład granulometryczny.
  • Wyjazd studyjny III roku Zielarstwa Żywiec – Cieszyn – Bielsko-Biała – Pszczyna 7-8.12.2022r.
    Czwarta nad ranem. Witamy nowy dzień na zbiórce przed Kampusem Uczelni w  Suchodole. Dookoła jeszcze ciemno – w końcu to już zima. Podjechał autokar. Pakujemy walizki i wsiadamy – jako Zielarstwo wybieramy miejsca z tyłu. Po sprawdzeniu obecności i ruszeniu autobusu większość grupy smacznie śpi. Podróż przebiegła spokojnie, nie licząc korków i objazdów. Zamiast przerwy […]
    Read More
  • Warsztaty dla uczniów szkół ponadpodstawowych
    W dniu 5 grudnia mury Karpackiej Państwowej Uczelni odwiedzili uczniowie z klasy II oraz III Liceum Ogólnokształcącego w Rymanowie oraz z klasy I Liceum z Zespołu Szkół w Iwoniczu. Uczniowie z LO w Rymanowie uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych dotyczących izolacji barwników roślinnych. Uczniowie podczas zajęć mieli okazję przekonać się jakie barwniki ukryte są w  roślinach. […]
    Read More
  • Szkolenie pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”
    W dniu 21.11.2022r. studenci kierunku Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w szkoleniu pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”. Podczas szkolenia uczestnicy zapoznali się z zagadnieniami dotyczącymi obowiązku ochrony bioróżnorodności w przepisach UE i przepisach krajowych, zasad i metod ochrony bioróżnorodności w rolnictwie, integrowanej ochrony roślin czy systemami produkcji uwzględniającymi zasady bioróżnorodności. […]
    Read More
  • Wyprawa członków SKN Planta Medica do Magurskiego Parku Narodowego
    Korzystając ze sprzyjającej pogody członkowie Studenckiego Koła Naukowego Planta Medica udali się w dniach 4-6 listopada na drugą wyprawę w ramach projektu „Badanie bioróżnorodności Magurskiego Parku Narodowego”. W tym czasie członkowie mogli uczestniczyć w dwóch spacerach tematycznych – botanicznym oraz historyczno-etnograficznym. Część uczestników zdecydowała się na indywidualne badanie okolic Krempnej, w której znajduje się stacja […]
    Read More
  • Z polskich ziół ciągnione treści – sposoby na korzystanie ze skarbca natury
    16 listopada 2022 r. w Kampusie Politechnicznym Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie miała miejsce kolejna edycja wydarzenia współorganizowanego przez Uczelnię i Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów pt. Z polskich ziół ciągnione treści. W ramach spotkania prof. Iwona Wawer i dr Henryk Różański wygłosili wykład Na rozgrzewkę i dobry nastrój, podczas którego omówili surowce rozgrzewające, wzmacniające […]
    Read More
  • Spotkanie studentów I roku Zielarstwa z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna
    Studenci I roku Zielarstwa w ramach Wprowadzenia do studiowania wzięli udział w spotkaniu z Panem dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna. Podczas spotkania Pan Prezydent przedstawił bardzo ciekawy wykład na temat Uwarunkowań i perspektyw rozwoju społeczno-gospodarczego Krosna. Ponadto zwrócił uwagę na umiejętności, które powinny być rozwijane przez studentów, a które to będą im […]
    Read More
  • Warsztaty „Kawa – od krzewu do przelewu” z Sogno Caffe & More Coffee
    Pan Daniel Dobosz z Sogno Caffe & More Coffee 15.11.2022r. przeprowadził dla studentów kierunku Zielarstwo wykład oraz warsztaty pt. „Kawa – od krzewu do przelewu”. W trakcie warsztatów studenci mieli okazję degustować kawę z różnych rejonów świata i poznać kilka alternatywnych metod jej zaparzania, m.in w syfonie, aeropressie, drippie. Prześledzili cały proces – od uprawy […]
    Read More
  • Spotkanie Studenckich Kół Naukowych
    8 listopada 2022r. odbyło się spotkanie Studenckich Kół Naukowych działających w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Wśród nich nie zabrakło SKN Planta Medica działającego przy kierunku Zielarstwo. Zebrani na auli uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z dotychczasową działalnością i planami Koła, a na prezentowanym stoisku skosztować naparu miętowego, mieszanki ziół oraz likieru „Z krośnieńskich […]
    Read More
  • Wyjazd naukowy SKN „Planta Medica”
    Członkowie SKN Planta Medica w listopadowy weekend wybrali się do Stacji badawczej w Krempnej. Ich wyjazd miał na celu badanie bioróżnorodności flory Magurskiego Parku Narodowego.
  • Studentki  IV roku w  tłoczarni olejów na zimno „Dolina Iwełki”
    Studentki  IV roku Zielarstwa uczestniczyły w  wyjeździe naukowym do tłoczarni olejów na zimno „Dolina Iwełki”. Zapoznały się tam z tajnikami produkcji olejów takich jak: olej konopny, olej lniany, olej z ostropestu, olej z czarnuszki, olej z orzechów włoskich, olej rydzowy, olej wiesiołkowy i wielu innych. Dowiedziały się o wspaniałych właściwościach olejów tłoczonych na zimno, technologii […]
    Read More
  • Pracownicy Zakładu Zielarstwa na konferencji w Łomży
    24.10.2022r. pracownicy Zakładu Zielarstwa uczestniczyli w Konferencji Jakub Ignacy Waga – w 150 rocznicę śmierci autora „Flory polskiej”, organizowanej w Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Prof. dr hab. Iwona Wawer wygłosiła referat pt. „Problemy fitoterapii, substancje naturalne czy sztuczne”. Dr Paweł Siudem przedstawił referat pt. „Kapsaicyna – nowa rola ostrych przypraw”, zaś dr inż. Bernadetta Bienia […]
    Read More
  • Warsztaty pt. „Czego nie widać gołym okiem” dla uczniów Zespołu Szkół w Iwoniczu
    Uczniowie z Zespołu Szkół w Iwoniczu, w dniu 21.10.2022r. uczestniczyli w warsztatach pt. „Czego nie widać gołym okiem”. Warsztaty poprowadziła dr inż. Bernadetta Bienia. Podczas warsztatów uczniowie zapoznali się z budową mikroskopu, samodzielnie przygotowywali i oglądali preparaty mikroskopowe. Ponadto mgr inż. Bartłomiej Bielawa przedstawił uczniom krośnieńską Uczelnię, jako miejsce do studiowania wielu kierunków.
  • Warsztaty pt. „Wybrane gatunki ziół i roślin dziko rosnących do wykorzystania w kuchni”
    W dniu 20.10.2022r. dr inż. Bernadetta Bienia przeprowadziła warsztaty pt. „Wybrane gatunki ziół i roślin dziko rosnących do wykorzystania w kuchni”. Uczestnicy warsztatów z terenu gminy Rymanów po dawce wiedzy teoretycznej przeszli do części praktycznej. Efektem zajęć były m.in. zupa ziemniaczana z bluszczykiem kurdybankiem, makaron penne z ziołami, placki ziemniaczane z pokrzywą, ziołowe zapiekanki, sałatka […]
    Read More
  • Studenci I roku uczestniczyli w rajdzie integracyjnym
    Studenci I roku kierunku Zielarstwo w dniu 19.10.2022r. uczestniczyli w Rajdzie integracyjnym. Trasa „Szlakiem roślin i ziół” wiodła z Krosna przez Sporne do Zamku Kamieniec. Przewodnikami na trasie byli dr Henryk Różański i mgr Grzegorz Sobolewski.
  • Spotkanie studentów kierunku Zielarstwo z Natalią Jakubus – pszczelarką
    Studenci kierunków: Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w spotkaniu z Natalią Jakubus, pracownikiem Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Pani Natalia zajmuje się pszczelarstwem. Od 7 lat prowadzi własną pasiekę w Odrzykoniu, a obecnie pod jej opieką są pnie pszczele w PODR w Boguchwale. Ponadto prowadzi bloga Pszczelara & PINArt. Podczas spotkania Pani […]
    Read More
  • Uwaga studenci I roku – zapisy na język niemiecki!
    Osoby zainteresowane lektoratem języka niemieckiego proszone są o zgłoszenie się do Studium Języków Obcych, Rynek 5, sala 103, celem ustalenia poziomu i zapisania się do odpowiedniej grupy, w następujących terminach:środa – godz. 8.00 – 9.30piątek – godz. 9.00 – 10.30               10.45 – 12.15               12.30 – 14.00,lub w czasie  dyżuru Pani Kierownik SJO mgr Anny Świst we wtorek w godz.10.00 – 11.30 – sala 104. Zapisy trwają do 7.10.2022r.
  • Dni adaptacyjne dla studentów I roku
    Studentów I roku zapraszamy na dni adaptacyjne 30.09.2022 (piątek)16.30 – 18.00 Spotkanie z samorządem studenckim oraz spotkanie w sprawie zajęć WF – Krosno, dzielnica Suchodół, ul. Dmochowskiego 12, Budynek A, sala 11 1.10.2022 (sobota)9.00 – 11.15 Pedagogika studiowania – dzielnica Suchodół, ul. Dmochowskiego 12, AULA11.30 – 13.45 Spotkanie z kierownikiem zakładu i opiekunem roku – […]
    Read More
  • VIII Konferencja „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Polskie zioła w medycynie i tradycji kulturowej”  
    VIII Konferencja „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Polskie zioła w medycynie i tradycji kulturowej”  odbyła się 15-16 września 2022. Miejsce obrad to Kampus Politechniczny KPU, ul. Dmochowskiego 12 (lub udział on-line). W otwarciu konferencji uczestniczyli Rektor i Kanclerz KPU oraz Prezydent Miasta Krosna  życząc uczestnikom owocnych obrad. Życzenia rozwoju zielarstwa w Krośnie przekazali […]
    Read More
  • Kolejna edycja studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne za nami
    20 sierpnia 2022r. odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów uczestnikom studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne. Wszystkim uczestnikom studiów serdecznie gratulujemy!
  • Zaliczenie praktyki zawodowej dla studentów I i II roku
    Zaliczenie praktyki zawodowej cz. 1 i cz. 2 odbędzie się 20 września 2022r. w sali nr 3. Szczegółowy harmonogram zostanie przesłany drogą e-mail.
  • Konwent gier i fantastyki KrosCon z kierunkiem Zielarstwo
    Niezawodni studenci kierunku Zielarstwo w ostatnią sierpniową niedzielę wzięli udział w Konwencie gier i fantastyki KrosCon organizowanym w Regionalnym Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie. Studenci przygotowali stoisko z przyprawami z całego świata oraz tematyczny quiz. Wszystkim odwiedzającym nasze stoisko serdecznie dziękujemy!
  • Twórczo i naukowo – Klimaty KPU w ramach Karpackich Klimatów z kierunkiem Zielarstwo
    Już po raz kolejny kierunek Zielarstwo włączył się w coroczne wydarzenie jakim są Karpackie Klimaty.  19 sierpnia 2022 r. zorganizowano wyprawę zielarską w Rezerwacie Przyrody Źródliska Jasiołki, w której przewodnikami byli  dr Henryk  Różański i dr Dominik Wróbel.  W wyprawie wzięli studenci z kierunku Zielarstwo. W obrębie rezerwatu „Źródliska Jasiołki” napotkane zostały takie rośliny jak: […]
    Read More
  • Kierunek Zielarstwo na Festiwalu Produktów Podkarpackich w Świet(l)ym Mieście
    Ostatni weekend lipca upłynął w Krośnie na Festiwalu Produktów Podkarpackich w Świet(l)ym Mieście. Wydarzenie było okazją do zapoznania się z ofertą najlepszych producentów naszego regionu. Wystawcy zaprezentowali wyroby winiarskie, nalewki, miody, sery, ekologiczne przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno i wiele innych podkarpackich przysmaków. Wśród wystawców byli również rękodzielnicy. Nie zabrakło również […]
    Read More
  • Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie patronem VII Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy
    16-17 lipca 2022 roku w Ogrodach Hortulus Specatbilis pod patronatem Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie odbył się VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu”. Podczas festiwalu zaprezentowano pełną gamę ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Specjaliści dzielili się swoja wiedzą dotyczącą uprawy i pielęgnacji kwiatów jadalnych […]
    Read More
  • Studenci kierunku Zielarstwo na praktykach w Arboretum i Zakładzie Fizjografii w Bolestraszycach
    Wakacje to dla studentów także czas praktyk. Również dla studentów drugiego semestru Zielarstwa – część z nich zdobywa praktyczne informacje nt. roślin oraz ich pielęgnacji w Arboretum i Zakładzie Fizjografii w Bolestraszycach.Arboretum (arbor – łac. drzewo, inaczej dendrarium lub ogród dendrologiczny) jest obszarem gdzie uprawia się drzewa, krzewy oraz krzewinki w celach naukowych i zachowania […]
    Read More
  • Zakończenie roku szkolnego w Academii z Zakładem Zielarstwa
    20 czerwca 2022r. w Kampusie w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii połączone z okolicznościowym piknikiem na świeżym powietrzu. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwa żywności przygotowali pyszne i orzeźwiające napoje, które cieszyły się ogromną popularnością wśród zgromadzonych gości.
  • Zachęcamy do lektury najnowszego wydania czasopisma pt.”Porady na zdrowie”
    Ukazało się najnowsze wydanie czasopisma pt. „Porady na zdrowie”, w którym można przeczytać artykuły pracowników, studentów oraz osób prowadzących zajęcia na kierunku Zielarstwo.
  • Kolejna edycja studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne za nami
    12 czerwca 2022r. w Auli im. Jana Szczepanika KPU w Krośnie odbył się egzamin końcowy uczestników studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne. Gratulujemy wspaniałych wystąpień i pomyślnego ukończenia studiów podyplomowych. Uczestnicy studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne wraz z członkami komisji egzaminacyjnej
  • Wizyta studyjna studentów III roku Zielarstwa w Firmie Jago-Pro Sp. z o.o. w Jaworznie
    13 czerwca 2022r. studenci III roku Zielarstwa w ramach zajęć z Chemii i technologii kosmetyków odbyli wizytę studyjną w Firmie Jago-Pro Sp. z o.o. w Jaworznie.  Firma posiada ponad 30-letnie doświadczenie i zajmuje się kontraktową produkcją wysokiej jakości, bezpiecznych i innowacyjnych produktów w aerozolu oraz w innych formach aplikacji.  Firma oferuje produkty w aerozolu z […]
    Read More
  • Zachęcamy do lektury artykułu Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19 
    Zdaniem ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dane naukowe w pełni potwierdzają związek pomiędzy poprawą żywienia i jakości zdrowotnej żywności, a stanem zdrowia populacji. Wydaje się to szczególnie ważne w ostatnim czasie, gdy cały świat przekonał się, jak duże zagrożenie dla zdrowia mogą stanowić wirusy układu oddechowego. Idąc tym tropem naukowcy badają, które naturalne produkty mogą […]
    Read More
  • Udział studentki kierunku Zielarstwo w Konferencji pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)”
    Studentka II roku Zielarstwa, członkini Studenckiego Koła Naukowego „Planta Medica” Estera Kozielska podczas Konferencji „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. Rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)” w trakcie sesji studenckiej przedstawiła referat pt. „Badanie wpływu czasu na zawartość związków aktywnych w Salicis alba cortex„. Podczas prezentacji przedstawiła wyniki badań dotyczących obecności związków aktywnych w korze Salicis alba […]
    Read More
  • Studenci I roku Zielarstwa w Gospodarstwie rolnym Stanisława Urbanka w Korczynie
    W ramach zajęć z przedmiotu Uprawa roli z elementami agroekologii studenci I roku kierunku Zielarstwo wraz z dr inż. Bernadetta Bienią odwiedzili Gospodarstwo rolne Stanisława Urbanka w Korczynie. Wizyta odbyła się 30 maja 2022r. Przewodnikiem po parku maszynowym gospodarstwa był pan Grzegorz Urbanek, który pokazał i omówił zasadę działania narzędzi i maszyn wykorzystywanych w gospodarstwie […]
    Read More
  • Wizyta studentów w Farmie Ziołowej „Nagietek”w Gorlicach
    W dniu 27.05.2022r. studenci II roku,  kierunku Zielarstwo odbyli w ramach zajęć z przedmiotu ,, Rośliny i surowce zielarskie z uprawy’’ wizytę studyjną do gospodarstwa zielarskiego ,,Farma ziołowa Nagietek’’ w Gorlicach. Studenci zapoznali się z technologią uprawy wybranych gatunków roślin zielarskich, z metodami ich konserwacji a także z przetwórstwem surowca do celów farmaceutycznych oraz kosmetycznych. […]
    Read More
  • O garstce takich co jeździli po Świętokrzyskim – wyjazd studentów II roku Zielarstwa
    W ostatnią sobotę maja w ramach praktyki botanicznej studenci II roku Zielarstwa uczestniczyli w wyjeździe terenowym. Poniżej relacja z wyjazdu. Wczesnym porankiem, nasz bus zatrzymał się przy malowanej wsi Zalipie. Cała nasza grupa wysiadła, by podziwiać piękne malowidła ścienne, a’la mandale. Niestety obiekt był zamknięty do zwiedzania. Zniesmaczeni tym faktem, napawając się przedsmakiem tego co […]
    Read More
  • Kolejna wizyta w Bartin
    Współpraca międzynarodowa zawsze stanowiła ważny aspekt działalności Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, a wcześniej PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie. W działalność tą włącza się aktywnie Zakład Zielarstwa, a nie po raz pierwszy jako zagraniczny partner występuje turecki Uniwersytet w Bartin. W minionym roku akademickim swoimi wspomnieniami z tej gościnnej miejscowości dzieliła się z nami […]
    Read More
  • Warsztaty „Gdzie pieprz rośnie? Podróż po świecie przypraw”
    Uczniowie klas III ze Szkoły Podstawowej w Krośnie wzięli udział w warsztatach pt. „Gdzie pieprz rośnie? Podróż po świecie przypraw”. Warsztaty były okazją do zapoznania się z ciekawostkami dotyczącymi przypraw, ich pochodzenia i zastosowania. Uczestnicy warsztatów rozwiązywali quiz wiedzy o przyprawach, rozpoznawali je oraz samodzielnie wykonali pieprz ziołowy. Warsztaty prowadziła dr inż. Bernadetta Bienia.
  • Uroczyste wręczenie dyplomów absolwentom kierunku Zielarstwo
    W ostatnią sobotę kwietnia, absolwenci kierunków: Zielarstwo, Towaroznawstwo oraz Produkcji i bezpieczeństwa żywności brali udział w uroczystości wręczenia dyplomów ukończenia studiów. Wydarzenie swoją obecnością uświetnił J.M. Rektor KPU w Krośnie dr hab. Zbigniew Barabasz, Pani Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki dr inż. Małgorzata Górka, prof. Iwona Wawer – kierownik Zakładu Zielarstwa, dr hab. inż. Barbara […]
    Read More
  • Polsko-gruzińskiej współpracy ciąg dalszy
    Chłodną, kwietniową pogodą, ale jak zawsze gorąco i serdecznie powitała gości z Gruzji Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie. Dr Inga Diasamidze i dr Tamari Poladashvili przyjechały z Uniwersytetu Shoty Rustavelego w Batumi, stolicy autonomicznego regionu Adżaria, słynącego z subtropikalnego klimatu, wspaniałego ogrodu botanicznego, nadmorskich bulwarów i niezwykłej gościnności. Wizyta obydwu Pań stanowi kontynuację dotychczasowej współpracy […]
    Read More
  • Wykład „Len i konopie – zapomniane rośliny o wielokierunkowym wykorzystaniu”
    W kwietniowy wieczór studenci Zielarstwa uczestniczyli w wykładzie „Len i konopie – zapomniane rośliny o wielokierunkowym wykorzystaniu”. Wykład on-line zorganizowany przez Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego poprowadził dr Marcin Praczyk z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – PIB w Poznaniu. Wykład był okazją do zapoznania się z systematyką, pochodzeniem oraz wielokierunkowym wykorzystaniem lnu i konopi, […]
    Read More
  • Życzenia świąteczne
    Radosnych świąt Wielkiej Nocy, pełnych miłości i nadziei, a także wielu okazji do miłych spotkań w gronie najbliższych wszystkim studentom, pracownikom oraz przyjaciołom i sympatykom życzy Kierownik Zakładu Zielarstwa prof. dr hab. Iwona Wawer