Twórczo i naukowo – Klimaty KPU w ramach Karpackich Klimatów z kierunkiem Zielarstwo

Już po raz kolejny kierunek Zielarstwo włączył się w coroczne wydarzenie jakim są Karpackie Klimaty.

 19 sierpnia 2022 r. zorganizowano wyprawę zielarską w Rezerwacie Przyrody Źródliska Jasiołki, w której przewodnikami byli  dr Henryk  Różański i dr Dominik Wróbel.  W wyprawie wzięli studenci z kierunku Zielarstwo. W obrębie rezerwatu „Źródliska Jasiołki” napotkane zostały takie rośliny jak: goryczka, sadziec konopiasty, wrzos, skrzyp błotny, wierzbówka kiprzyca, olszyna szara, trędownik bulwiasty, psianka słodkogórz, rdest ostrogorzki, starcze, rdestnica, rzęśli, lepiężnik, kielisznik zaroślowy, karbieniec, jeżogłówka, uczep trójlistny, pałka szerokolistna i wąskolistna, wiązówka błotna, żmijowiec, dziewięćsił i inne. Wyprawa dostarczyła jej uczestnikom wiedzy z zakresu botaniki,  właściwości leczniczych, fitochemicznych spotykanych roślin. Nie brakowało dobrego humoru, emocji dostarczonych przez śliskie kamienie, atakujące gałęzie oraz kontroli przeprowadzonej przez straż leśną.

W sobotę 20 sierpnia 2022r. w ramach cyklu „Z polskich ziół ciągnione treści” odbył się wykład pt. „Zioła polskiej flory jako smaczne i lecznicze substytuty herbaty chińskiej” . Wykład poprowadzili  dr Henryk Różański oraz  dr Dominik Wróbel. Miłośnicy roślin, osoby zainteresowane tematyką zielarstwa z uwagą wysychali wykładu. Prowadzący wykład omówili zastępniki herbaty występujące w Polsce. Były to m.in. iglica pospolita, bodziszek łąkowy, bodziszek żałobny, trzmielina pospolita, przytulia czepna. Ponadto poruszana była kwestia oksydacji i fermentacji surowca. Po wykładzie studenci drugiego roku Zielarstwa wraz z paniami laborantkami z Uczelni w pięknie udekorowanej ziołami sali częstowały uczestników naparami ziołowymi z mniej i bardziej znanych roślin (żeń-szeń, ostrokrzew, melisa, arcydzięgiel, rumianek, czarny bez).

Degustacja ziołowych naparów po wykładzie

W słoneczną niedzielę na dziedzińcu Uczelni mogliśmy się spotkać z mieszkańcami Krosna, okolicznych miejscowości, ale także dalszych zakątków naszego kraju. Na stoisku kierunku Zielarstwo można było obejrzeć ziołowe bukiety z ziół pochodzących z pola uczelnianego, kolorowe przyprawy z bliska i z daleka, skosztować ziołowych i owocowych likierów oraz otrzymać zioła, które można wykorzystać w kuchni. Nie zabrakło rozmów i dyskusji na temat roślin zielarskich i ich zastosowania.

Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili nas podczas słonecznego sierpniowego weekendu i zapraszamy za rok!