Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie patronem VII Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy

16-17 lipca 2022 roku w Ogrodach Hortulus Specatbilis pod patronatem Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie odbył się VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu”.

Podczas festiwalu zaprezentowano pełną gamę ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Specjaliści dzielili się swoja wiedzą dotyczącą uprawy i pielęgnacji kwiatów jadalnych i ziół. Sercem festiwalu była kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotowywał dania z wykorzystaniem ziół i kwiatów jadalnych. W menu pojawiły się: sałatka makaronowa z kwiatami oregano, orzeźwiająca lemoniada  z kwiatami mięty czy bazyliowe pesto. Ponadto podczas festiwalu odbywały się pokazy oraz warsztaty carvingu.

Festiwal był także doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentowało ponad 40 wystawców. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalili się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabrakło również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.