Aktualności SKN PIBŻ

  • SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na prezentacji studenckich kół naukowych
    W dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze
  • SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na konferencji pt. „Ekologia, czy to się opłaca?”
    W dniu 29 września br. miała miejsce Konferencja pt. „Ekologia, czy to się opłaca?” pod honorowym patronatem JM Rektora Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS, na której nasze Koło prezentowało stoisko wystawiennicze oraz brało aktywny udział w pracach sekretariatu. Ponadto Pani dr inż. Marta Pisarek, opiekun Koła wygłosiła referat […]
    Read More
  • Naukowy sukces Katarzyny Piróg – studentki II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Miło nam poinformować, że studentka II roku kierunku PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Katarzyna Piróg została wyróżniona przyznaniem II miejsca na Międzynarodowym Konkursie dla Profesjonalnych Studentów’’ w zakresie ,,Agrarian Sciences and Food”, który odbył się w Mykolaiv National Agrarian University Mykolaiv w Ukrainie. Tematem naukowym pracy zgłoszonej na konkurs była ,,Technologia wytwarzania gotowanych wyrobów wędliniarskich z […]
    Read More
  • XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”
    24-25 maja 2023 roku w Centrum Edukacji Międzynarodowej WSIiZ w Kielnarowej odbyła się XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”.   Celem tego wydarzenia była promocja działalności młodych naukowców, prezentacja badań i poglądów oraz integracja środowisk akademickich. Obrady odbywały się w sześciu panelach tematycznych: – Innowacje w ekonomii i zarządzaniu – Innowacje […]
    Read More
  • VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca
    18 maja 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca. Celem konferencji była wymiana wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas wielokierunkowych badań prowadzonych przez studentów w różnych dziedzinach nauki, jak również kreowanie inicjatyw w zakresie poszukiwania innowacyjnych rozwiązań mających na […]
    Read More
  • IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
    W dniach 11-12 maja 2023 roku, w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie odbyła się IX Naukowa Konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków.Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych owocach i narastająca […]
    Read More
  • Międzynarodowa naukowa konferencja w Dnieprze
    W dniach 24-25.04.2023r. odbyła się Konferencja Naukowa: The 34th Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze.Swój udział w postaci wygłoszonych referatów i opublikowanych artykułów naukowych mieli także studenci z SKN Ekonomistów w PANS Krosno, a wśród nich dwójka studentów z kierunku […]
    Read More
  • Studenci PIBŻ na VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.
    W dniu 17 kwietnia br. m.in. studenci i absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, członkowie SKN Ekonomistów wzięli udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.Wśród 26 Uczelni z całej Polski i 130 uczestników znaleźli się również nasi studenci. Wygłosili referaty:1. Magdalena Socha, Krystian Kuźniak pt. Nowy trend w […]
    Read More
  • III Ogólnopolska Konferencja „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”
    W dniu 30.03.2023r. studenci III roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach przedmiotu ,,Zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów z produkcji żywności’’ wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel, wzięli udział w III Ogólnopolskiej Konferencji „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”. Podczas konferencji były poruszane ważne i aktualne tematy dotyczące systemu gospodarowania odpadami i dostosowania go […]
    Read More
  • Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Studenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno. Oba wydarzenia odbyły się 17.03.2023 roku. Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Stoisko […]
    Read More
  • Noc Biologów w PANS w Krośnie z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Noc Biologów w PANS w Krośnie odbyła się 13 stycznia 2023r., podobnie jak w całym kraju, pod hasłem „Woda – źródło życia – teraźniejszość i przyszłość”. Nauczyciele akademiccy i studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na to wydarzenie przygotowali szereg atrakcji naukowych: wykłady, warsztaty z ograniczoną liczbą miejsc oraz otwarte pokazy i konkursy.  Wykłady dotyczyły […]
    Read More
  • PRZYZNANO STYPENDIA Z FUNDUSZU STYPENDIALNEGO IM. STANISŁAWA PIGONIA
    Miło nam poinformować, że w dniu 19 grudnia 2022r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentomkierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendyści to: * Katarzyna Piróg – studentka II roku,* Iwona Wajs- studentka […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe PiBŻ organizatorem wydarzenia Dzień Buraka
    Studenckie Koło Naukowe PiBŻ 27 listopada 2022 roku było organizatorem wydarzenia Dzień Buraka w ramach obchodów pięciolecia SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Przygotowali degustację potraw wykonanych z buraka ćwikłowego. Hitem spotkania był hummus z czerwonych buraków podany na krakersach i przybrany świeżymi listkami bluszczyku kurdybanka. Nowymi „smakami” z buraka były ocet i musztarda pochodzące z […]
    Read More
  • Wizyta studyjna w obiekcie gastronomicznym o nazwie „Weranda restauracja śniadaniowo-lunchowa” w Krośnie
    W wtorkowe popołudnie (15.11.2022) członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz sympatycy Koła wybrali się na wizytę studyjną do obiektu gastronomicznego o nazwie „Weranda restauracja śniadaniowo-lunchowa” w Krośnie (ul. Piłsudskiego 45). Restauracja prowadzona jest przez absolwentkę naszej Uczelni – Panią inż. Jolantę Janas. Pani Jolanta podzieliła się z nami swoim branżowym doświadczeniem oraz poczęstowała jednym […]
    Read More
  • Warsztaty z carvingu i dekorowania potraw owocami i warzywami
    W środę, 9 listopada 2022r. odbyły się warsztaty z carvingu i dekorowania potraw owocami i warzywami dla członków SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz sympatyków Koła. Warsztaty prowadził Pan Michała Przepióra, technolog żywności, dietetyk, menadżer jakości produktów spożywczych, właściciel firmy Księga HACCP w Ustrzykach Dolnych.  Zajęcia praktyczne poprzedzone zostały krótkim wykładem z historii rzeźbienia w […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na spotkaniu kół naukowych z I rocznikami
    W dniu 8 listopada 2022 roku w auli Kampusu przy ul. Prof. J. Dmochowskiego odbyło się spotkanie przedstawicieli SKN działających w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie z studentami niezrzeszonymi. Spotkanie dedykowane było przede wszystkim studentom z pierwszego roku studiów.  Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności reprezentowali: Patrycja Janusz (III PiBŻ), Katarzyna Piróg (II PiBŻ), Katarzyna […]
    Read More
  • Studenci Kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na konferencji pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)” w KPU
    2-3 czerwca 2022r. w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, miała miejsce konferencja pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)”. W sesji studenckiej „Pasja i nauka drogą do sukcesu” swoje wystąpienia i postery mieli studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Wystąpienia zaprezentowali: Kamil Bałon (student III roku) z Angelika Kubit – […]
    Read More
  • Spotkanie z Justyną Gądek – mistrzem Polski w kategorii F1 senior Modeli Swobodnie Latających
    W poniedziałek, 4 kwietnia 2022r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Justyną Gądek – mistrzem Polski w kategorii F1 senior Modeli Swobodnie Latających, a jednocześnie studentką III roku kierunku PiBŻ. Pani Justyna przedstawiła nam swoją historię związaną z tym mało znanym sportem, pokazała sprzęt oraz galerię zdjęć z zawodów. Jest ona zawodnikiem Aeroklubu Podkarpackiego oraz […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zorganizowało warsztaty kreatywnego zastosowania masy cukrowej
    Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zorganizowało 1 kwietnia 2022 r. warsztaty kreatywnego zastosowania masy cukrowej. Zajęcia poprowadziła Elżbieta Jarecka, właścicielka firmy Torcikowo z Jasła, a jednocześnie studentka III roku kierunku PiBŻ.  W warsztatach wzięli udział studenci kierunków: produkcja i bezpieczeństwo żywności, budownictwo, pedagogika, towaroznawstwo, turystyka, zielarstwo, zarządzanie. Zanim przystąpiliśmy do modelowania Elżbieta przedstawiła właściwości […]
    Read More
  • Studenci kierunku PIBŻ otrzymali stypendia z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia
    Miło nam poinformować, że w dniu 14 grudnia 2021r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia. Stypendyści to: Paweł Kielar – student II roku, Dominika Bielec  – studentka III […]
    Read More
  • Ogólnopolska „Noc Biologów” na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Ogólnopolska „Noc Biologów” to wydarzenie cykliczne, organizowane przez ośrodki naukowe w całym kraju od 2012 r. Tytuł przewodni XI edycji nawiązuje do Rezolucji Parlamentu europejskiego z 6 czerwca 2021 roku na rzecz bioróżnorodności 2030 i brzmi: „Różnorodność biologiczna: od genu po ekosystem”. Z tej okazji studenci i pracownicy Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zapraszają 14 […]
    Read More