Noc Biologów w PANS w Krośnie z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Noc Biologów w PANS w Krośnie odbyła się 13 stycznia 2023r., podobnie jak w całym kraju, pod hasłem „Woda – źródło życia – teraźniejszość i przyszłość”. Nauczyciele akademiccy i studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na to wydarzenie przygotowali szereg atrakcji naukowych: wykłady, warsztaty z ograniczoną liczbą miejsc oraz otwarte pokazy i konkursy. 

dr inż. Marta Pisarek podczas wykładu

Wykłady dotyczyły możliwości wykorzystania wody w różnych gałęziach gospodarki narodowej (dr hab. inż., prof. PANS Barbara Krzysztofik) oraz działań adaptacyjnych miast do anomalii pogodowych (dr inż. Marta Pisarek). Na warsztatach młodzież ze szkół podstawowych i średnich własnoręcznie przeprowadziła doświadczenia z wodą w roli głównej. Wykonała jadalny profil glebowy (prowadzący dr inż. Magdalena Dykiel), poznała właściwości fizyko-chemiczne wody (mgr inż. Elżbieta Brągiel i studenci SKN Ekonomistów) oraz przeprowadziła ocenę konsumencką wód leczniczych (dr inż. Marta Pisarek). Ponadto uczniowie mieli możliwość prowadzenia obserwacji mikroskopowej w celu poznania struktury niektórych składników żywności, np. skrobi (prowadzenie – dr hab. inż., prof. PANS Barbara Krochmal-Marczak) jak również uczestniczenia w quizie „Woda ukryta w produktach spożywczych” przygotowanego przez SKN PiBŻ. Studenci tegoż Koła zorganizowali wystawę fotografii krajobrazowej i degustację jadalnych grzybów nadrzewnych pochodzących z uprawy kolekcjonerskiej.

Uczniowie podczas wykonywania słodkiego „profilu glebowego”
Uczniowie z gotowym „profilem”
Uczniowie z prowadzącą
prof. PANS Barbara Krochmal-Marczak (w środku) podczas poznawania struktury niektórych składników żywności
Jadalne grzyby nadrzewne
Suszone kwiaty i owoce
Warsztaty właściwości fizyko-chemiczne wody prowadzący mgr inż. Elżbieta Brągiel i studenci SKN Ekonomistów
Doświadczenie odkrywające ciekawe i barwne właściwości m.in. wody
Uczniowie z własnoręcznie wykonanym nurkiem Kartezjusza
Warsztaty „Jak smakuje woda”
Plakat wystawy fotografii studentek kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
Fotografie studentek przedstawiające krajobrazy