IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”

W dniach 11-12 maja 2023 roku, w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie odbyła się IX Naukowa Konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków.
Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych owocach i narastająca oporność bakterii na antybiotyki, sulfonamidy i fluorochinolony.

Wystąpienie prelegenta, prezentacja, komisja przewodnicząca obradom, postery sponsorów

Pracownicy z zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności oraz studenci i członkowie kół naukowych: Studenckiego Koła Naukowego Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz Studenckiego Koła Naukowego Ekonomistów również wzięli czynny udział w konferencji.

Swoje wyniki badań w sesji posterowej zaprezentowali:

1. Iwona Wajs (współautorzy: mgr inż. Angelika Uram-Dudek, dr hab. Katarzyna Paradowska):Niepasteryzowane octy owocowe jako żywność funkcjonalna. (Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności).

2. Katarzyna Piróg, Magdalena Bochenek, Mateusz Bajda, dr hab. inż. Barbara Krochmal-MarczakOcena fizykochemiczna chipsów jabłkowych otrzymanych z 5 wybranych odmian jabłek (Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności).

Poster: Iwona Wajs (współautorzy: mgr inż. Angelika Uram-Dudek, dr hab. Katarzyna Paradowska):Niepasteryzowane octy owocowe jako żywność funkcjonalna. (Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności).
Poster: Katarzyna Piróg, Magdalena Bochenek, Mateusz Bajda, dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, Ocena fizykochemiczna chipsów jabłkowych otrzymanych z 5 wybranych odmian jabłek (Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności).

3. Iwona Wajs, dr inż. Magdalena Dykiel, mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Wpływ marynaty z fermentowanych niepasteryzowanych octów na właściwości reologiczne mięsa wieprzowego(Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności).

4. mgr inż. Elżbieta Brągiel, dr inż. Marta Pisarek, Fałszowanie artykułów rolno-spożywczych – rodzaje i skala problemu.

Poster: Iwona Wajs, dr inż. Magdalena Dykiel, mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Wpływ marynaty z fermentowanych niepasteryzowanych octów na właściwości reologiczne mięsa wieprzowego(Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności).
Poster: mgr inż. Elżbieta Brągiel, dr inż. Marta Pisarek, Fałszowanie artykułów rolno-spożywczych - rodzaje i skala problemu.

5. Angelika Kubit, Magdalena SochaPolskie „super owoce” jako przykład żywności funkcjonalnej (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, opiekun merytoryczny: mgr inż. Elżbieta Brągiel).

6. inż. Dominika Bielec (absolwentka PIBŻ):Ocena jakości  dżemów truskawkowych pochodzących od różnych producentów (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, opiekun merytoryczny: dr inż. Berandetta Bienia ).

Poster: Angelika Kubit, Magdalena SochaPolskie „super owoce” jako przykład żywności funkcjonalnej (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, opiekun merytoryczny: mgr inż. Elżbieta Brągiel).
Poster: inż. Dominika Bielec (absolwentka PIBŻ):Ocena jakości  dżemów truskawkowych pochodzących od różnych producentów (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, opiekun merytoryczny: dr inż. Berandetta Bienia ).

W formie doniesień swoje wyniki przedstawili jako współautorzy:

  1. dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, dr inż. Małgorzata Stryjecka, dr inż. Tomasz Cebulak, dr inż. Anna Kiełtyka-Dadasiewicz. Ocena zawartości kwasów fenolowych i właściwości antyoksydacyjnych miąższu pięciu gatunków dyni uprawnych w południowo-wschodniej Polsce.
  2. dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, dr hab. Elżbieta Pisulewska, dr hab. Barbara Krzysztofik, dr inż. Marta Pisarek, dr inż. Magdalena Dykiel, dr inż. Bernadetta Bienia).Właściwości antyoksydacyjne kaszy gryczanej, jęczmiennej i jaglanej.

Tematyka konferencji była bardzo różnorodna, ciekawa i na bardzo wysokim poziomie. Wszystkim gratulujemy.