Aktualności


  • Życzenia Wielkanocne
    Wielkanoc to czas otuchy i nadziei.Czas odradzania się wiary w siłę Chrystusai drugiego człowieka.Życzę,aby te Święta Wielkanocneprzyniosły wszystkim radość oraz wzajemną życzliwość. dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANSKierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
  • XI Targi Pracy i Akademicki Dzień Nauki z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 8 marca 2024 roku studenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz  członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i XI Targi Pracy w PANS Krosno.Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Smakuj Naukę z Nami”. Studenci SKN […]
    Read More
  • II Akademickie Forum Biznesu
    6 marca 2024 roku odbyło się niezwykłe wydarzenie- II Akademickie Forum Biznesu, które łączy strefę biznesu ze środowiskiem akademickim. Po stronie biznesu pojawili się ciekawi, doświadczeni i spełniający się zawodowo właściciele i pracownicy krośnieńskich przedsiębiorstw, po stronie uczelni- nauczyciele i studenci.Forum otworzył dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS – Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w […]
    Read More
  • Wykład promocyjny w Zespole Szkół nr 4 w Jaśle
    28 lutego 2024r. Pani kierownik zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS wraz z  dr inż. Małgorzatą Górką i dr inż. Damianem Dubisem odwiedzili Zespół Szkół nr 4 w Jaśle, gdzie przeprowadzili ciekawe wykłady promocyjne dla uczniów.Przedstawili bogatą ofertę kształcenia, szerokie możliwości samorozwoju podczas studiowania i poodnoszenia kwalifikacji, bazę dydaktyczną […]
    Read More
  • VI Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”
    W sobotę 17 lutego Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie gościła uczestników VI Konferencji Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”, w której uczestniczyli także pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Naukowcy i praktycy mówili o wielu zagadnieniach związanych z ochroną pszczół.Wśród prelegentów byli:Prof. dr hab. Małgorzata Dżugan (Uniwersytet Rzeszowski) wygłosiła referat „Apiterapia z perspektywy pszczelarza”.Dr […]
    Read More
  • Nowi INŻYNIEROWIE kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 9 luty 2024 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. Wszystkim naszym  Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!!
  • Życzenia Bożonarodzeniowe
    Niech czas Bożego Narodzenia będzie pełen ciepła, radości i wytchnienia od codziennego pędu. Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku życzy dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
  • ,,Otwarte Dni” na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 18 grudnia br. w ramach ,,Otwartych dni” kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności gościliśmy 44 uczniów Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie   W ramach tego wydarzenia został przeprowadzony wykład nt: „Zafałszowanie żywności – wczoraj i dziś” wygłoszony przez dr inż. Martę Pisarek oraz 4 warsztaty:1. ,,Wykonanie preparatów mikroskopowych i obserwacja skrobi, białka i […]
    Read More
  • Stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia
    18 grudnia 2023roku Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, wręczył dyplomy studentom i pracownikom Uczelni, którym w roku akademickim 2023/2024 zostało przyznane stypendium naukowe z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendium naukowe z Zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności otrzymały: dr hab. inż. Barbarze Krochmal-Marczak, prof. PANS oraz dr inż. […]
    Read More
  • Akcja charytatywna dla Domu Dziecka w Długim
    Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak, prof. PANS zorganizowali zbiórkę darów dla Chłopców z Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Długiem.  Podarowano m.in. przybory szkolne, kosmetyki i chemię codziennego użytku oraz słodycze. W zamian Podopieczni DD w Długiem przygotowali świąteczne stroiki. Dziękujemy.  
  • Wigilia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 14 grudnia studenci I i II roku kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności wraz z pracownikami spotkali się na wspólnej Wigilii Świąt Bożego Narodzenia. Wszyscy złożyli sobie nawzajem życzenia, był tradycyjny barszczyk i pierogi oraz wspólne kolędowanie.  
  • V Konferencja Metodyczna LOP z cyklu Oblicza Zarzadzania dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych
    W dniu 11 grudnia 2023r. odbyła się V Konferencja Metodyczna LOP z cyklu Oblicza Zarzadzania dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych zorganizowana przez Ligę Ochronę Przyrody Okręg Podkarpacki w Rzeszowie oraz Wydział Zarządzania Politechniki Rzeszowskiej. Temat przewodni tegorocznej konferencji brzmiał: Kształtowanie nawyków żywieniowych młodzieży – edukacja w zarządzaniu zdrowiem społecznym. W spotkaniu aktywny udział brała dr inż. […]
    Read More
  • Studenci z SKN Ekonomistów ze studentami II i IV roku kierunku PIBŻ przygotowali upominki dla seniorów
    Studenci z SKN Ekonomistów wraz ze studentami z II i IV roku kierunku PIBŻ także w tym roku włączyli się w akcje charytatywną Anioł dla seniora z hospicjum domowego Fundacji Dotyk Anioła. W ramach działań  wykonali na warsztatach ręcznie wyjątkowe kartki z życzeniami. Dodatkowo Studenci z opiekunem zrobili stroiki z żywych gałązek i drewniane choinki. […]
    Read More
  • Wizyta w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” 
    W dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odwiedzili Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej lokalnego produktu spożywczego, przetwórstwa owocowo-warzywnego, ogrodnictwa, agrobiznesu. W pierwszej części spotkania Pan Mirosław Krupa inicjator powstania Inkubatora oraz jego właściciel przedstawił historię powstania tego przedsięwzięcia oraz aktualne […]
    Read More
  •  Warsztaty serowarskie w Zagrodzie Edukacyjnej
    W dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości mieli przyjemność odbyć warsztaty serowarskie u Pani Bożeny Wisły z Bukowca k. Polańczyka. Studenci poznali wszystkie elementy produkcji sera podpuszczkowego, własnoręcznie zrobili sery smakowe oraz dokonali konsumenckiej oceny sensorycznej wykonanych serów. Podczas poczęstunku serowo-szarlotkowego poznali również funkcjonowanie Zagrody edukacyjnej, którą […]
    Read More
  • Wyjazd studyjny do Ursa Maior w Uhercach Mineralnych 
    W dniu 30 listopada br. Studenci różnych roczników kierunku PiBŻ mieli możliwość wyjazdy do Ursa Maior, bieszczadzkiego mikrobrowaru zlokalizowanego w Uhercach Mineralnych. Browar ten zbudowany został z poszanowaniem lokalnego środowiska, bowiem cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Ponadto, a może przede wszystkim jest regionalnym centrum sztuki, kreatywności i designu. Część zysku Właściciele […]
    Read More
  • Pracownicy i studenci na konferencji w Dnieprze
    Pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli czynny udział (online) w XXXV konferencji naukowej Annual International Conference for Young Scientists and Students nt. „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities”. Konferencja odbyła się 27-28 listopada br. w Dnieprze, organizatorem był ALFRED NOBEL UNIVERSITY, DNIPRO (UKRAINE) DEPARTMENT OF THE GLOBAL […]
    Read More
  • Studenci Produkcji i bezpieczeństwa żywności na Ogólnopolskich Zawodach Robotycznych „RobON”
    25 listopada 2023r. m.in. studenci z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jednocześnie członkowie SKN Ekonomistów z opiekun koła mgr inż. Elżbieta Brągiel towarzyszyli I Ogólnopolskim Zawodom Robotycznym „RobON”. Zawody odbyły się w Kampusie Techniczno-Sportowym Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. W zawodach udział wzięło ponad 30 drużyn z różnych części Polski, reprezentujących zarówno szkoły ponadpodstawowe, […]
    Read More
  • Wykład Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii i diety bezglutenowej
    W dniu dzisiejszym (22.11.br.) mieliśmy przyjemność wysłuchać wykładu Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii, diety bezglutenowej, działalności Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz jego pracy jako wolontariusza w tym Stowarzyszeniu. Ponadto dowiedzieliśmy się z jakimi problemami życia codziennego borykają się chorzy na celiakię i co to jest program MENU BEZ GLUTENU.  […]
    Read More
  • Wizyta studyjna w Gospodarstwie Rolnym ,,Winnica Widokowa’’ w Komborni.
    14 listopada 2023 roku studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odbyli wizytę studyjną do Gospodarstwa Rolnego ,,Winnica Widokowa’’ w Komborni.  Warsztaty miały na celu zgłębienie wiedzy na temat zakładania winnicy, wyboru stanowiska, przygotowania gleby, prowadzenia krzewów w pierwszym, drugim i trzecim roku, doboru odmian a także cięcia i formowania krzewów. […]
    Read More
  • Członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na spotkaniu ze Studentami pierwszych roczników 
    W dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze.
  • SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na prezentacji studenckich kół naukowych
    W dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze
  • Szkolenie nt.: ,,Bezpieczeństwo produktów konsumenckich (BRC CP, IFS HPC, ISO 22716)”
    W dniu 23-24 października 2023 roku pracownicy z zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności wzięli udział w szkoleniu  nt.: ,,Bezpieczeństwo produktów konsumenckich (BRC CP, IFS HPC, ISO 22716)”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: Geneza i rodzina standardów BRC i IFS, akty prawne i dokumenty normatywne w odniesieniu do […]
    Read More
  • Wizyta studyjna studentów PiBŻ w OSM Włoszczowa i Spółdzielczej Agrofirmie Szczekociny
    W dniu 27 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w ramach ,,Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości’’byli z wizytą studyjną w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowej oraz Spółdzielczej Agrofirmie Szczekociny.Celem wizyty studyjnej było poznanie realiów organizacji wewnętrznej firmy, nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych wymaganych w danej jednostce a także uzupełnienie wiedzy zdobytej na zajęciach realizowanych […]
    Read More
  • Kurs dietetyczny 1 stopnia dla studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo zywności
    W dniu 23-24 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności wzięli udział w szkoleniu z zakresu ,,Kurs dietetyczny 1 stopnia”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: Dietetyka – pojęcie szerokie (kim jest dietetyk, składniki pokarmowe), normy żywieniowe, ocena stanu odżywiania, rodzaje diet i kryteria ich klasyfikowania, […]
    Read More
  • Szkolenie dla studentów  nt.: ,,HACCP, ISO 22000, FSSC, BRC Food, IFS Food, zafałszowanie i obrona lokalizacji”
    W dniu 12-13 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w szkoleniu  nt.: ,,HACCP, ISO 22000, FSSC, BRC Food, IFS Food, zafałszowanie i obrona lokalizacji”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w Polsce i UE, system HACCP […]
    Read More
  • Uroczysta inauguracja roku akademickiego 2023/2024
    17 października 2023 roku Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie zainaugurowała 25. rok akademicki. Podczas uroczystej immatrykulacji przyjęci do grona wspólnoty akademickiej zostali studenci pierwszego roku, złożyli ślubowanie i oficjalnie rozpoczęli rok akademicki. W tym roku do grona studentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie dołączyło prawie 700 nowo przyjętych studentów, w tym 20 z […]
    Read More
  • Szkolenie z systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
    W dniach 10 i 11 października br. m.in. pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności brali udział w szkoleniu pt. „Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywości – wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym”.  Podczas szkolenia były omawiane aktualne wymagania różnych systemów jakości związanych z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności.  Były też ćwiczenia praktyczne. Szkolenie zostało realizowane w ramach Dydaktycznej […]
    Read More
  • Pracownicy i studenci kierunku PiBŻ uczestnikami konferencji „Ekologia, czy to się opłaca”
    29 września br. pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  aktywnie uczestniczyli w konferencji „Ekologia, czy to się opłaca” zorganizowanej przez Lokalną Grupę Działania Zielone Bieszczady”, pod honorowym patronatem JM Rektora dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS w Krośnie. Z ramienia Uczelni spotkanie otworzyła Pani dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki […]
    Read More
  • Nauczyciel akademicki z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na XX Ogólnopolskim Seminarium Agroturystycznym
    W dniach 25-27.09.2023r. dr inż. Marta Pisarek, nauczyciel akademicki Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyła w XX Jubileuszowym Ogólnopolskim Seminarium Agroturystycznym, którego hasło przewodnie brzmiało „Instytucje i organizacje wobec turystyki wiejskiej w Polsce – kontekst historyczny i współczesny”. Program obejmował sesję referatową, wyjazd terenowy oraz promocję „Podręcznika trenera turystyki wiejskiej”. Tegoroczne Sympozjum odbyło się w […]
    Read More
  • SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na konferencji pt. „Ekologia, czy to się opłaca?”
    W dniu 29 września br. miała miejsce Konferencja pt. „Ekologia, czy to się opłaca?” pod honorowym patronatem JM Rektora Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS, na której nasze Koło prezentowało stoisko wystawiennicze oraz brało aktywny udział w pracach sekretariatu. Ponadto Pani dr inż. Marta Pisarek, opiekun Koła wygłosiła referat […]
    Read More
  • Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na Karpackich Klimatach 2023
    20 sierpnia br. w ramach wydarzenia Karpackie Klimaty w strefie Akademickie Klimaty PANS – twórczo i naukowo, kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jak co roku, przygotował ciekawą ofertę dla odwiedzających. W tym roku hasłem przewodnim naszego stoiska było „Bezpieczna żywność-zdrowie zaczyna się na talerzu”. Licznie odwiedzający nasze stoisko mogli skorzystać z przygotowanej specjalnie na ten […]
    Read More
  • Produkcja i bezpieczeństwo żywności włączyła się w wydarzenie Świet(l)ne Miasto Krosno
    30 lipca br. na krośnieńskim rynku w ramach Świet(l)nego Miasta odbyło się dużo ciekawych wydarzeń: warsztaty naukowe i artystyczne, spektakle, wystawy, pokazy, prezentacje i zabawy. Swój udział podczas tego wydarzenia miała też PANS w Krośnie oraz pracownicy z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Na naszym stoisku prowadziliśmy akcję edukacyjną dotyczącą stosowania i świadomego zakupu napojów […]
    Read More
  • Zaświadczenie o posiadaniu wykształcenia rolniczego, które może stanowić jedno z przesłanek do potwierdzania posiadania Kwalifikacji Rolniczych
    Drodzy absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, uprzejmie informujemy, można składać wniosek o wydanie zaświadczenia, które może być pomocne przy staraniu się o nabycie kwalifikacji rolniczych. Wypełnione wnioski (w wersji papierowej) należy złożyć w sekretariacie Instytutu Zdrowia i Gospodarki ul. Dmochowskiego 12, pok. 07.
  • Naukowy sukces Katarzyny Piróg – studentki II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Miło nam poinformować, że studentka II roku kierunku PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Katarzyna Piróg została wyróżniona przyznaniem II miejsca na Międzynarodowym Konkursie dla Profesjonalnych Studentów’’ w zakresie ,,Agrarian Sciences and Food”, który odbył się w Mykolaiv National Agrarian University Mykolaiv w Ukrainie. Tematem naukowym pracy zgłoszonej na konkurs była ,,Technologia wytwarzania gotowanych wyrobów wędliniarskich z […]
    Read More
  • Wykład Naszego Pracownika- „Ogród permakulturowy – zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie”
    W piątek, 16 czerwca 2023 r. dr inż. Marta Pisarek na zaproszenie Gminnej Biblioteki Publicznej w Wiśniowej wygłosiła wykład „Ogród permakulturowy – zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie” Wykład ten został przeprowadzony w ramach działania: „Uniwersytet Samorządności w Wiśniowej” i był skierowany do lokalnej społeczności pragnącej podnieść swoją wiedzę z zakresu zrównoważonego rozwoju wsi i bezpieczeństwa żywności.
  • Koniec roku szkolnego Academii – Kursy Języków Obcych
    20 czerwca 2023r. w Kampusie Politechnicznym PANS, w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii. Jak co roku oprócz uroczystości na auli, był również piknik na świeżym powietrzu dla wszystkich uczestników. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwa żywności oraz Zielarstwo przygotowali pyszne i orzeźwiające napoje, które cieszyły się ogromną […]
    Read More
  • Wręczenia dyplomów absolwentom Produkcji i bezpieczeństwa żywności
    W dniu 16.06.2023r. odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów dla absolwentów m.in. kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. W uroczystości uczestniczyli: Pan Prorektor PANS w Krośnie – dr Krzysztof Frączek, Pani dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki oraz nauczyciele akademiccy i bliscy Studentów.Uroczystość uświetnił wykład wygłoszony przez dr hab. inż. Barbarę Krzysztofik, prof. PANS, […]
    Read More
  • XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”
    24-25 maja 2023 roku w Centrum Edukacji Międzynarodowej WSIiZ w Kielnarowej odbyła się XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”.   Celem tego wydarzenia była promocja działalności młodych naukowców, prezentacja badań i poglądów oraz integracja środowisk akademickich. Obrady odbywały się w sześciu panelach tematycznych: – Innowacje w ekonomii i zarządzaniu – Innowacje […]
    Read More
  • VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca
    18 maja 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca. Celem konferencji była wymiana wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas wielokierunkowych badań prowadzonych przez studentów w różnych dziedzinach nauki, jak również kreowanie inicjatyw w zakresie poszukiwania innowacyjnych rozwiązań mających na […]
    Read More
  • IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
    W dniach 11-12 maja 2023 roku, w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie odbyła się IX Naukowa Konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków.Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych owocach i narastająca […]
    Read More
  • Międzynarodowa naukowa konferencja w Dnieprze
    W dniach 24-25.04.2023r. odbyła się Konferencja Naukowa: The 34th Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze.Swój udział w postaci wygłoszonych referatów i opublikowanych artykułów naukowych mieli także studenci z SKN Ekonomistów w PANS Krosno, a wśród nich dwójka studentów z kierunku […]
    Read More
  • Event Młodych Przedsiębiorców i II Jasielskie Targi Pracy, Edukacji, Kariery
    W dniu 19.04.2023r. studenci PIBŻ uczestniczyli w Evencie Młodych Przedsiębiorców w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie „Szpetnar”, zaś w dniu 21.04.2023r. gościli jako wystawcy na Jasielskich Targach Pracy, Edukacji i Kariery. Studenci wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na promocyjnym stoisku uczelni PANS w Krośnie, promowali […]
    Read More
  • Studenci PIBŻ na VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.
    W dniu 17 kwietnia br. m.in. studenci i absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, członkowie SKN Ekonomistów wzięli udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.Wśród 26 Uczelni z całej Polski i 130 uczestników znaleźli się również nasi studenci. Wygłosili referaty:1. Magdalena Socha, Krystian Kuźniak pt. Nowy trend w […]
    Read More
  • Warsztaty wielkanocne – pisanki techniką kimekomi.
    3 kwietnia br. odbyły się w naszej Uczelni, Warsztaty wielkanocne – pisanki techniką kimekomi.Uczestnikami byli studenci z różnych kierunków Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, także studenci z Erasmus+. Nie zabrakło też studentów z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności.  Warsztatom towarzyszyła integracja, dobra zabawa i piękne efekty pracy – oryginalne pisanki wielkanocne. Warsztaty prowadziła mgr […]
    Read More
  • Życzenia Wielkanocne
    Niech te Święta Zmartwychwstania będą pełne nadziei i wiary,radosnych spotkań nie tylko przy wielkanocnym stole,oraz spokoju i zdrowia życzy dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
  • III Ogólnopolska Konferencja „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”
    W dniu 30.03.2023r. studenci III roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach przedmiotu ,,Zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów z produkcji żywności’’ wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel, wzięli udział w III Ogólnopolskiej Konferencji „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”. Podczas konferencji były poruszane ważne i aktualne tematy dotyczące systemu gospodarowania odpadami i dostosowania go […]
    Read More
  • Spotkanie z maturzystami Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Jaśle
    W dniu 28.03.br. odbyło się spotkanie z uczniami klas maturalnych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Jaśle.  Pani dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS   zaprezentowała uczniom kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, natomiast Karol – student III roku tego kierunku opowiedział o życiu studenckim. Uczniom została także zaprezentowana Uczelnia – Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w […]
    Read More
  • Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Studenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno. Oba wydarzenia odbyły się 17.03.2023 roku. Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Stoisko […]
    Read More
  • Wykłady z prof. Mariną Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi
    Studenci  kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  w dniach 23-24.03.2023r. wzięli udział w wykładach prowadzonych przez prof. Marine Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi (Batumi Shota Rustaveli State University, Department of Biology). Studenci wysłuchali wykładów: Introduction to the developing human. Developmental periods and stages. Development od the general body form (Highlights of the fourth to eighth weeks). […]
    Read More
  • Branżowe seminarium szkoleniowe „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin”
    W dniu 15 marca 2023r. studenci i pracownicy kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności mieli możliwość uczestniczenia w branżowym seminarium szkoleniowym  „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin” zorganizowanym przez Akademię Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin z Warszawy. Wykładowcami tego szkolenia byli: – dr Joanna Gałązka – Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, – dr hab. Grzegorz Doruchowski – Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, – dr inż. […]
    Read More
  • Uczniowie Szkoły Podstawowej w Jaszczwi gościli na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 09.03.2023 roku uczniowie klasy III i VI Szkoły Podstawowej w Jaszczwi gościli w murach naszej Uczelni na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestnicząc w warsztatach ,,Ekologia i świat pod mikroskopem’’. Po krótkim wprowadzeniu w tematykę warsztatów przez dr hab. inż. Barbarę Krochmal-Marczak, prof. PANS, uczniowie sami przygotowywali różne preparaty.
  • Nowi INŻYNIEROWIE kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 13 i 14 luty 2023 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. To pierwsi studenci tego kierunku, którzy ukończyli (po zmianie nazwy) Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Krośnie. Wszystkim naszym  Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!! Absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności z promotorami i wykładowcami 
  • Szkolenie pt. „Zabłyśnij swoim biznesplanem!”
    27.01.2023r. studenci II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, w ramach poszerzenia wiadomości z przedmiotu Podstawy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej, brali udział w szkoleniu pt. „Zabłyśnij swoim biznesplanem!” organizowanym przez Polską Federację Przedsiębiorczości.Szkolenie było bardzo ciekawe, bogate w treści merytoryczne i praktyczne przykłady pisania biznesplanu.
  • Noc Biologów w PANS w Krośnie z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Noc Biologów w PANS w Krośnie odbyła się 13 stycznia 2023r., podobnie jak w całym kraju, pod hasłem „Woda – źródło życia – teraźniejszość i przyszłość”. Nauczyciele akademiccy i studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na to wydarzenie przygotowali szereg atrakcji naukowych: wykłady, warsztaty z ograniczoną liczbą miejsc oraz otwarte pokazy i konkursy.  Wykłady dotyczyły […]
    Read More
  • Absolwenci 2023 – studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych
    15 stycznia 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosownych w Krośnie, odbył się egzamin dla Uczestników studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych nadający kwalifikacje rolnicze w myśl ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2022 poz. 461). Absolwenci tych studiów po pozytywnie zdanym egzaminie uzyskali również uprawnienia do zakupu gruntów rolnych w myśl […]
    Read More
  • Szkolenie „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”
    W dniu  12 stycznia br. Studenci i Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli udział w szkoleniu pt. „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”. Szkolenie prowadzili pracownicy Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. 
  • Studenci Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej w Pijalni Czekolady w Korczynie. 
    W dniu 22.12.2022r. studenci trzeciego roku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej w Pijalni Czekolady M. Pelczar w Korczynie. Główne atrakcje Pijalni Czekolady w Korczynie to możliwość podziwiania produkcji czekolady krok po kroku. W pijalni można skomponować własną czekoladę. Ci, którzy odwiedzają to miejsce mogą zobaczyć również maszyny i urządzenia związane z produkcją […]
    Read More
  • Życzenia Świąteczne
    Niech Święta Bożego Narodzenia, przyniosą radość, pokój i wzajemną życzliwość. Niechaj staną się źródłem wzmacniania ducha, który pomoże spełnić najskrytsze marzenia, a Nowy Rok będzie obfitszy od obecnego! życzy Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak
  • Warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskichz Iwonicza Zdroju
    W dniu 19. 12.2022r. w zakładzie Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzone zostały warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Iwonicza Zdroju. Tematyka warsztatów była związana z programem studiów na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności i dotyczyła instrumentalnej oceny jakości surowców i produktów roślinnych oraz zwierzęcych. Warsztaty zostały przeprowadzone przez dr hab. Barbarę […]
    Read More
  • PRZYZNANO STYPENDIA Z FUNDUSZU STYPENDIALNEGO IM. STANISŁAWA PIGONIA
    Miło nam poinformować, że w dniu 19 grudnia 2022r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentomkierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendyści to: * Katarzyna Piróg – studentka II roku,* Iwona Wajs- studentka […]
    Read More
  • Studenci I roku w muzeum i na spektaklu w Krakowie
    16.12.2022r. w ramach przedmiotu „Elementy kultury współczesnej”, studenci I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności odwiedzili Kraków. W Teatrze STU obejrzeli spektakl „L do L” .  Mieli również niepowtarzalną okazję zobaczyć wystawę kimon w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha. Taka forma realizacji zajęć przypadła studentom do gustu. Wrócili do Krosna bardzo zadowoleni i ubogaceni w […]
    Read More
  • Zajęcia pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”.
    W dniu 16.12.2022r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie, mgr inż. Elżbieta Brągiel nauczyciel prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności przeprowadziła wykład połączony z ćwiczeniami pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”. Uczestnikami byli uczniowie klasy I i III Technik Analityk. Tematyka okazała się bardzo aktualna i zaciekawiła […]
    Read More
  • „IV Podkarpackie Wykłady z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogacone o zajęcia warsztatowe”
    W dniu 14 grudnia 2022 roku odbyły się „IV Podkarpackie Wykłady z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogacone o zajęcia warsztatowe”. Wydarzenie skierowane było do młodzieży szkół średnich z województwa podkarpackiego, która przygotowuje się do udziału w Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej. Chęć uczestnictwa w tegorocznych „Podkarpackich Wykładach z Ekologii i Ochrony Środowiska” zgłosiło 181 uczniów z 20 […]
    Read More
  • Wyjazd studyjny na Ziemię Żywiecką, Cieszyńską i Pszczyńską
    W dniach 7-8 grudnia 2022 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności brali udział w wyjeździe studyjnym na Żywiecczyznę, Ziemię Cieszyńską i Pszczyńską. Wyjazd zaplanowano na bardzo wczesną porę z parkingu przy Kampusie na ulicy Dmochowskiego. Skoro świt wyruszyliśmy autokarem wraz z kadrą naukową , studentami z innych kierunków i roczników do pierwszego punktu naszego […]
    Read More
  • Ocena jakościowa wybranych surowców roślinnych
    W dniu 6 grudnia 2022r. uczniowie klasy I liceum z Zespołu Szkół w Iwoniczu uczestniczyli w warsztatach z zakresu oceny jakości surowców i produktów roślinnych. Uczniowie poznali najważniejsze metody oceny wybranych wskaźników jakości, mające zastosowanie podczas kontroli i standaryzacji surowców roślinnych, a także mieli możliwość przeprowadzenia badań własnych dotyczących świeżości mąki pszennej oraz kaszy mannej, […]
    Read More
  • Studenci III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności pozytywnie zdali egzamin Audytor wewnętrzny HACCP
    Studenci III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności ukończyli szkolenie na temat Audytor wewnętrzny HACCP i pozytywnie zdali egzamin. Szkolenie było prowadzone przez firmę QGD Grupa Doradcza Qualitas. Celem szkolenie było zapoznanie uczestników z nowoczesnym podejściem do zagadnień związanych z zapewnieniem jakości i wymaganiami HACCP oraz zasadami i technikami prowadzenia audytów .Ponadto omówiono zasady dokumentowania i […]
    Read More
  • Udział studentów IV roku w konferencji „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”
    Studenci IV roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z SKN Ekonomistów i opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel w ramach przedmiotu ujętego w programie studiów: „Fundusze unijne w gospodarce żywnościowej’’ brali udział w konferencji pn. „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”. Konferencja organizowana była przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. (RARR) realizowaną w ramach […]
    Read More
  • Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na międzynarodowej konferencji w Dnieprze
    W dniach 28-29 listopada 2022 roku pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  uczestniczyli w The 33rd Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze. Konferencja odbywała się zdalnie. Na konferencji przedstawiono: Krzysztofik B., Krochmal-Marczak B., Ślusarczyk B., Brągiel E., Kołodka S. – […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe PiBŻ organizatorem wydarzenia Dzień Buraka
    Studenckie Koło Naukowe PiBŻ 27 listopada 2022 roku było organizatorem wydarzenia Dzień Buraka w ramach obchodów pięciolecia SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Przygotowali degustację potraw wykonanych z buraka ćwikłowego. Hitem spotkania był hummus z czerwonych buraków podany na krakersach i przybrany świeżymi listkami bluszczyku kurdybanka. Nowymi „smakami” z buraka były ocet i musztarda pochodzące z […]
    Read More
  • Uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle uczestniczyli w warsztatach nt: ,,Analityczne metody oceny jakości żywności’’
    W dniu 18.11.2022r. uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych nt: ,,Analityczne metody oceny jakości żywności’’ prowadzonych przez dr hab. inż. Barbarę Krochmal-Marczak, prof. KPU., kierownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Na warsztatach  uczniowie zapoznali się z wybranymi urządzeniami oraz metodami służącymi do oceny jakości surowca lub produktu żywnościowego.
  • Szkolenie pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”
    W dniu 21.11.2022r. studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz Zielarstwo uczestniczyli w szkoleniu pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”. Podczas szkolenia uczestnicy zapoznali się z zagadnieniami dotyczącymi obowiązku ochrony bioróżnorodności w przepisach UE i przepisach krajowych, zasad i metod ochrony bioróżnorodności w rolnictwie, integrowanej ochrony roślin czy systemami produkcji uwzględniającymi zasady bioróżnorodności. […]
    Read More
  • Z głębokim żalem zawiadamiamy…
  • Spotkanie studentów I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna
    Studenci I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności w ramach Wprowadzenia do studiowania wzięli udział w spotkaniu z Panem dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna. Podczas spotkania Pan Prezydent przedstawił bardzo ciekawy wykład na temat Uwarunkowań i perspektyw rozwoju społeczno-gospodarczego Krosna. Ponadto zwrócił uwagę na umiejętności, które powinny być rozwijane przez studentów, a które […]
    Read More
  • Wizyta studyjna w obiekcie gastronomicznym o nazwie „Weranda restauracja śniadaniowo-lunchowa” w Krośnie
    W wtorkowe popołudnie (15.11.2022) członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz sympatycy Koła wybrali się na wizytę studyjną do obiektu gastronomicznego o nazwie „Weranda restauracja śniadaniowo-lunchowa” w Krośnie (ul. Piłsudskiego 45). Restauracja prowadzona jest przez absolwentkę naszej Uczelni – Panią inż. Jolantę Janas. Pani Jolanta podzieliła się z nami swoim branżowym doświadczeniem oraz poczęstowała jednym […]
    Read More
  • Warsztaty z carvingu i dekorowania potraw owocami i warzywami
    W środę, 9 listopada 2022r. odbyły się warsztaty z carvingu i dekorowania potraw owocami i warzywami dla członków SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz sympatyków Koła. Warsztaty prowadził Pan Michała Przepióra, technolog żywności, dietetyk, menadżer jakości produktów spożywczych, właściciel firmy Księga HACCP w Ustrzykach Dolnych.  Zajęcia praktyczne poprzedzone zostały krótkim wykładem z historii rzeźbienia w […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na spotkaniu kół naukowych z I rocznikami
    W dniu 8 listopada 2022 roku w auli Kampusu przy ul. Prof. J. Dmochowskiego odbyło się spotkanie przedstawicieli SKN działających w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie z studentami niezrzeszonymi. Spotkanie dedykowane było przede wszystkim studentom z pierwszego roku studiów.  Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności reprezentowali: Patrycja Janusz (III PiBŻ), Katarzyna Piróg (II PiBŻ), Katarzyna […]
    Read More
  • Warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Brzozowie 
    W dniu 21 października 2022 r. gościliśmy uczniów z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Brzozowie. Nauczyciele akademiccy przygotowali dla nich zajęcia laboratoryjne i wykład tematycznie związany z kierunkiem studiów Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Zajęcia rozpoczął mgr inż. Bartłomiej Bielawa, pracownik Biura Karier i Praktyk, który przedstawił ofertę edukacyjną naszej Uczelni.  Następnie uczniowie podzielili się na trzy grupy. Zajęcia laboratoryjne z metod polarymetrycznych i refraktometrycznych w ocenie surowców żywnościowych poprowadziła […]
    Read More
  • Władze KPU w Krośnie wręczyły Naukowy Laur dr hab. inż. Barbarze Krochmal-Marczak, prof. KPU
    Władze KPU w Krośnie podczas uroczystej inauguracji uhonorowały osoby szczególnie zasłużone dla naszej uczelni. Naukowy Laur odebrała z rąk JM Rektora dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU – kierownik kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Gratulujemy!  
  • Warsztaty w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych
    W dniu 7.10.2022 na zaproszenie Bieszczadzkiego Zespołu Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych (szkoła partnerska) dr inż. Marta Pisarek, nauczyciel Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz Katarzyna Piróg, członek SKN PiBŻ przeprowadziły pięciogodzinne zajęcia z rozpoznawania, uprawy, konserwacji i przetwarzania roślin przyprawowych i jadalnych kwiatów. Pierwszym punktem programu był wykład „Zioła w gastronomii”, w którym uczniowie […]
    Read More
  • Wykład „Jadalne kwiaty ogrodowe” oraz szkolenie z rozpoznawania kwiatów
    W dniu 29 września 2022 r. w ZSS im. Unicef w Rzeszowie odbyło się X Międzyszkolne Spotkanie Samokształcące Nauczycieli Szkoły Branżowej oraz Szkoły Przysposabiającej do Pracy nt. Jadalne kwiaty w produkcji ogrodniczej i gastronomii”. W trakcie tego spotkania dr inż. Marta Pisarek z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności wystąpiła z wykładem „Jadalne kwiaty ogrodowe” oraz przeprowadziła szkolenie dotyczące rozpoznawania […]
    Read More
  • Uwaga Studenci I roku!
    Harmonogram dni adaptacyjnych (30 września – 1 października) 30.09.2022 (piątek)16.30 – 18.00 Spotkanie z samorządem studenckim oraz spotkanie w sprawie zajęć WF – Suchodół, ul. Dmochowskiego 12, Budynek A, s. 11  1.10.2022 (sobota)9.00 – 11.15 Pedagogika studiowania – Suchodół, ul. Dmochowskiego 12, AULA11.30 – 13.45 Spotkanie z kierownikiem zakładu i opiekunem roku – Suchodół, ul. […]
    Read More
  • Pracownicy Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na konferencji pt. „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”.
    W dniach 15-16 września 2022 r. odbyła się konferencja pod zbiorczym tytułem „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” Tegoroczna, już ósma edycja odnosi się do polskich ziół w medycynie i tradycji kulturowej. Jak co roku pracownicy Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności biorą w niej aktywny udział poprzez działalność w komitetach: naukowym i organizacyjnym oraz […]
    Read More
  • Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na Karpackich Klimatach przyjmował odwiedzających pod hasłem „Bezpieczna żywność – zdrowy konsument”
    Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w tajemniczym ogrodzie przyjmował odwiedzających pod hasłem „Bezpieczna żywność – zdrowy konsument” Na tą okazję przygotował moc atrakcji jak quiz na temat bezpiecznej żywności i świadomego odżywiania z atrakcyjnymi nagrodami pochodzącymi z naszego edukacyjnego ogrodu, degustację zdrowych przekąsek oraz zimne nastoje z kawy, herbaty i jadalnych kwiatów. W czasie trwania […]
    Read More
  • Biszkopty wolne od glutenu, laktozy, sacharozy i GMO – projekt realizowany przez naszych pracowników
    Nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności KPU w Krośnie opracowują innowacyjną recepturę biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy i GMO. Ten innowacyjny projekt otrzymał ponad 180 tys. dofinansowania w ramach Programu grantowego PCI. Liderem projektu badawczego jest dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU, pełniąca funkcję kierownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa […]
    Read More
  • Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na Festiwalu Produktów Podkarpackich w Świet(l)nym Mieście
    W dniu 31.07.2022r. pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo Żywności uczestniczyli w Festiwalu Produktów Podkarpackich w Świet(l)nym Mieście, promując bezpieczną żywność  ,,zdrowie w kiełkach’’. Wydarzenie było okazją do zapoznania się z ofertą najlepszych producentów naszego regionu. Wystawcy zaprezentowali wyroby winiarskie, nalewki, miody, sery, ekologiczne przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno i wiele innych […]
    Read More
  • Szkolenie dla pracowników Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej 
    W dniu 06.07.2022r. w ramach współpracy kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności z otoczeniem społeczno-gospodarczym, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, – dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU oraz dr hab. Barbara Krzysztofik, prof. KPU przeprowadziły dla pracowników Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej szkolenie z zakresu ,,Od pola do stołu dla mleka i jego […]
    Read More
  • Warsztaty edukacyjne w ramach Uniwersytetu Samorządowego 
    W piątek, 24.06.2022 roku w Gminnej Bibliotece Publicznej w Wiśniowej odbyły się warsztaty edukacyjne dla pełnoletnich mieszkańców gminy w ramach Uniwersytetu Samorządowego. Zajęcia prowadziła dr inż. Marta Pisarek z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności KPU w Krośnie. Tematem przewodnim warsztatów była bezpieczna żywność. Słuchacze zapoznali się z źródłami zanieczyszczeń żywności, zaletami żywności ekologicznej oraz wykonali smakowe herbaty […]
    Read More
  • Zaplanuj Swoją przyszłość z NAMI – Kierunek PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
    Drogi Maturzysto oraz Kandydacie poszukujący odpowiedniego dla siebie wykształcenia zainwestuj w swoją przyszłość i wybierz studia inżynierskie na kierunku ,,Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności” w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. NASZE ATUTY Nowoczesna baza dydaktyczna, bardzo dobrze wyposażone laboratoria, profesjonalni nauczyciele akademiccy, współpraca z praktyką różnorodne zajęcia (wykłady, ćwiczenia, praktyki), wspaniałe warunki do studiowania i odpoczynku […]
    Read More
  • Piknik na zakończenie roku szkolnego w Academii z udziałem kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 20 czerwca 2022r. w Kampusie Politechnicznym w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii połączone z okolicznościowym piknikiem. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku  Produkcja i bezpieczeństwo żywności przy współpracy z kierunkiem Zielarstwo przygotowali  orzeźwiające owocowe napoje, które cieszyły się  dużym zainteresowaniem wśród zgromadzonych gości.
  • Studenci Kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na konferencji pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)” w KPU
    2-3 czerwca 2022r. w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, miała miejsce konferencja pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)”. W sesji studenckiej „Pasja i nauka drogą do sukcesu” swoje wystąpienia i postery mieli studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Wystąpienia zaprezentowali: Kamil Bałon (student III roku) z Angelika Kubit – […]
    Read More
  • FoodFakty Safety Week 2022 – studenci i pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności biorą udział w tym wydarzeniu
    Od 6 do 10 czerwca 2022 roku trwają webinaria pt. FoodFakty Safety Week 2022  w ramach obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO. Nauczyciele akademiccy oraz Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności bardzo chętnie włączyli się w to wydarzenie. W ramach wydarzeń przez kolejne dni będą poruszane następujące tematy. Pięć globalnych wyzwań FAO WHO do działań […]
    Read More
  • Warsztaty pt. ,,Laboratoryjna ocena jakości wybranych surowców roślinnych” dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych
    W dniu 27.05.2022r. uczniowie szkoły ponadpodstawowej  wzięli udział w warsztatach ,,Laboratoryjna ocena jakości wybranych surowców roślinnych”. Warsztaty prowadziła dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU.
  • Pracownicy zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności na konferencji naukowej w Dnieprze
    Pracownicy uczący na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności,  3-4 maja 2022r. uczestniczyli (online) w The 32nd Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze. Wszyscy pracownicy napisali również artykuły naukowe, które zostały opublikowane w materiałach pokonferencyjnych lub czasopiśmie naukowym Uniwersytetu im. Alfreda […]
    Read More
  • Uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 30.04.2022r. w  Kampusie Politechnicznym Uczelni, przy ul. Dmochowskiego 12, w auli im. Jana Szczepanika odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności, Towaroznawstwo oraz  Zielarstwo. W uroczystości uczestniczył Rektor KPU w Krośnie –  dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. KPU, dr inż. Małgorzata Górka – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki, […]
    Read More
  • Wizyta pracowników naukowych z Gruzji
    20 kwietnia 2022 roku nasza Uczelnia gościła Dr Ingę Diasamidze i dr Tamarę Poladashvili z Uniwersytetu Shoty Rustavelego w Batumi w Gruzji. Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w wykładach naszych zagranicznych gości. Dr Inga Diasamidze przedstawiła piękno i bogactwo gatunkowe ekoregionu kaukaskiego, a także różnorodność roślin uprawianych w Ogrodzie Botanicznym na Zielonym Przylądku […]
    Read More
  • Akademicki Dzień Nauki – Dzień otwarty w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie
    W dniu 8 kwietnia 2022 roku odbył się Akademicki Dzień Nauki. Studenci zrzeszeni w  Kołach Naukowych wraz z Opiekunami przygotowali dla uczniów szereg ciekawostek naukowych, atrakcji oraz konkursów z nagrodami. Podczas Akademickiego Dnia Nauki SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności przygotowało stoisko promocyjne o tytule „Bezpieczne frykasy”. W ofercie znalazły się również szkolenia przeprowadzone przez specjalistów. […]
    Read More
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Targach Pracy KPU w Krośnie
    W dniu 8 kwietnia 2022 roku odbyły się Targi Pracy KPU w Krośnie. Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w warsztatach, szkoleniach, dyskusjach oraz rozmowach ze specjalistami i przedstawicielami różnych firm, także potencjalnymi pracodawcami, którzy chętnie odpowiadali na zadawane pytania dotyczące dostępnych ofert pracy, staży i praktyk, zasad rekrutacji, czy profilu działalności poszczególnych firm.
  • Życzenia Wielkanocne
    Szanowni Państwo Pracownicy, Studenci oraz Przyjaciele Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności! Aby w Waszych sercach gościł Zmartwychwstały Jezus wypełniając je miłością i spokojem. Niech ten czas spędzony w gronie najbliższych nam osób będzie nie tylko czasem odpoczynku od codziennych obowiązków, ale i duchowej odnowy… Z okazji Świąt Wielkanocnych życzy Kierownik Zakładu dr hab. inż. Barbara […]
    Read More
  • Spotkanie z Justyną Gądek – mistrzem Polski w kategorii F1 senior Modeli Swobodnie Latających
    W poniedziałek, 4 kwietnia 2022r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Justyną Gądek – mistrzem Polski w kategorii F1 senior Modeli Swobodnie Latających, a jednocześnie studentką III roku kierunku PiBŻ. Pani Justyna przedstawiła nam swoją historię związaną z tym mało znanym sportem, pokazała sprzęt oraz galerię zdjęć z zawodów. Jest ona zawodnikiem Aeroklubu Podkarpackiego oraz […]
    Read More

W dniu 16 grudnia 2020 r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyła się online Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniową Nauka–Praktyce: program wieloletni „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”– podsumowanie realizacji zadań w latach 2015–2020, transmitowana na serwisie YouTube. W konferencji uczestniczyli również studenci II roku PiBŻ w ramach modułu Hodowla i nasiennictwo, którzy szczególnie byli zainteresowani obszarem tematycznym − Postęp biologiczny. Jak czytamy na stronie Instytutu Ogrodnictwa w konferencji aktywny udział wzięło 160 osób, a liczba ta stale rośnie ponieważ wciąż istnieje możliwość zapoznania się z zarejestrowaną treścią na portalu YouTube. (https://www.youtube.com/watch?v=NtKO4EFjKrc).