Aktualności


  • Szkolenie pt. „Zabłyśnij swoim biznesplanem!”
    27.01.2023r. studenci II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, w ramach poszerzenia wiadomości z przedmiotu Podstawy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej, brali udział w szkoleniu pt. „Zabłyśnij swoim biznesplanem!” organizowanym przez Polską Federację Przedsiębiorczości.Szkolenie było bardzo ciekawe, bogate w treści merytoryczne i praktyczne przykłady pisania biznesplanu.
  • Noc Biologów w PANS w Krośnie z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Noc Biologów w PANS w Krośnie odbyła się 13 stycznia 2023r., podobnie jak w całym kraju, pod hasłem „Woda – źródło życia – teraźniejszość i przyszłość”. Nauczyciele akademiccy i studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na to wydarzenie przygotowali szereg atrakcji naukowych: wykłady, warsztaty z ograniczoną liczbą miejsc oraz otwarte pokazy i konkursy.  Wykłady dotyczyły […]
    Read More
  • Absolwenci 2023 – studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych
    15 stycznia 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosownych w Krośnie, odbył się egzamin dla Uczestników studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych nadający kwalifikacje rolnicze w myśl ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2022 poz. 461). Absolwenci tych studiów po pozytywnie zdanym egzaminie uzyskali również uprawnienia do zakupu gruntów rolnych w myśl […]
    Read More
  • Szkolenie „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”
    W dniu  12 stycznia br. Studenci i Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli udział w szkoleniu pt. „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”. Szkolenie prowadzili pracownicy Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. 
  • Studenci Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej w Pijalni Czekolady w Korczynie. 
    W dniu 22.12.2022r. studenci trzeciego roku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej w Pijalni Czekolady M. Pelczar w Korczynie. Główne atrakcje Pijalni Czekolady w Korczynie to możliwość podziwiania produkcji czekolady krok po kroku. W pijalni można skomponować własną czekoladę. Ci, którzy odwiedzają to miejsce mogą zobaczyć również maszyny i urządzenia związane z produkcją […]
    Read More
  • Życzenia Świąteczne
    Niech Święta Bożego Narodzenia, przyniosą radość, pokój i wzajemną życzliwość. Niechaj staną się źródłem wzmacniania ducha, który pomoże spełnić najskrytsze marzenia, a Nowy Rok będzie obfitszy od obecnego! życzy Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak
  • Warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskichz Iwonicza Zdroju
    W dniu 19. 12.2022r. w zakładzie Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzone zostały warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Iwonicza Zdroju. Tematyka warsztatów była związana z programem studiów na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności i dotyczyła instrumentalnej oceny jakości surowców i produktów roślinnych oraz zwierzęcych. Warsztaty zostały przeprowadzone przez dr hab. Barbarę […]
    Read More
  • PRZYZNANO STYPENDIA Z FUNDUSZU STYPENDIALNEGO IM. STANISŁAWA PIGONIA
    Miło nam poinformować, że w dniu 19 grudnia 2022r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentomkierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendyści to: * Katarzyna Piróg – studentka II roku,* Iwona Wajs- studentka […]
    Read More
  • Studenci I roku w muzeum i na spektaklu w Krakowie
    16.12.2022r. w ramach przedmiotu „Elementy kultury współczesnej”, studenci I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności odwiedzili Kraków. W Teatrze STU obejrzeli spektakl „L do L” .  Mieli również niepowtarzalną okazję zobaczyć wystawę kimon w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha. Taka forma realizacji zajęć przypadła studentom do gustu. Wrócili do Krosna bardzo zadowoleni i ubogaceni w […]
    Read More
  • Zajęcia pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”.
    W dniu 16.12.2022r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie, mgr inż. Elżbieta Brągiel nauczyciel prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności przeprowadziła wykład połączony z ćwiczeniami pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”. Uczestnikami byli uczniowie klasy I i III Technik Analityk. Tematyka okazała się bardzo aktualna i zaciekawiła […]
    Read More
  • „IV Podkarpackie Wykłady z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogacone o zajęcia warsztatowe”
    W dniu 14 grudnia 2022 roku odbyły się „IV Podkarpackie Wykłady z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogacone o zajęcia warsztatowe”. Wydarzenie skierowane było do młodzieży szkół średnich z województwa podkarpackiego, która przygotowuje się do udziału w Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej. Chęć uczestnictwa w tegorocznych „Podkarpackich Wykładach z Ekologii i Ochrony Środowiska” zgłosiło 181 uczniów z 20 […]
    Read More
  • Wyjazd studyjny na Ziemię Żywiecką, Cieszyńską i Pszczyńską
    W dniach 7-8 grudnia 2022 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności brali udział w wyjeździe studyjnym na Żywiecczyznę, Ziemię Cieszyńską i Pszczyńską. Wyjazd zaplanowano na bardzo wczesną porę z parkingu przy Kampusie na ulicy Dmochowskiego. Skoro świt wyruszyliśmy autokarem wraz z kadrą naukową , studentami z innych kierunków i roczników do pierwszego punktu naszego […]
    Read More
  • Ocena jakościowa wybranych surowców roślinnych
    W dniu 6 grudnia 2022r. uczniowie klasy I liceum z Zespołu Szkół w Iwoniczu uczestniczyli w warsztatach z zakresu oceny jakości surowców i produktów roślinnych. Uczniowie poznali najważniejsze metody oceny wybranych wskaźników jakości, mające zastosowanie podczas kontroli i standaryzacji surowców roślinnych, a także mieli możliwość przeprowadzenia badań własnych dotyczących świeżości mąki pszennej oraz kaszy mannej, […]
    Read More
  • Studenci III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności pozytywnie zdali egzamin Audytor wewnętrzny HACCP
    Studenci III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności ukończyli szkolenie na temat Audytor wewnętrzny HACCP i pozytywnie zdali egzamin. Szkolenie było prowadzone przez firmę QGD Grupa Doradcza Qualitas. Celem szkolenie było zapoznanie uczestników z nowoczesnym podejściem do zagadnień związanych z zapewnieniem jakości i wymaganiami HACCP oraz zasadami i technikami prowadzenia audytów .Ponadto omówiono zasady dokumentowania i […]
    Read More
  • Udział studentów IV roku w konferencji „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”
    Studenci IV roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z SKN Ekonomistów i opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel w ramach przedmiotu ujętego w programie studiów: „Fundusze unijne w gospodarce żywnościowej’’ brali udział w konferencji pn. „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”. Konferencja organizowana była przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. (RARR) realizowaną w ramach […]
    Read More
  • Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na międzynarodowej konferencji w Dnieprze
    W dniach 28-29 listopada 2022 roku pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  uczestniczyli w The 33rd Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze. Konferencja odbywała się zdalnie. Na konferencji przedstawiono: Krzysztofik B., Krochmal-Marczak B., Ślusarczyk B., Brągiel E., Kołodka S. – […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe PiBŻ organizatorem wydarzenia Dzień Buraka
    Studenckie Koło Naukowe PiBŻ 27 listopada 2022 roku było organizatorem wydarzenia Dzień Buraka w ramach obchodów pięciolecia SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Przygotowali degustację potraw wykonanych z buraka ćwikłowego. Hitem spotkania był hummus z czerwonych buraków podany na krakersach i przybrany świeżymi listkami bluszczyku kurdybanka. Nowymi „smakami” z buraka były ocet i musztarda pochodzące z […]
    Read More
  • Uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle uczestniczyli w warsztatach nt: ,,Analityczne metody oceny jakości żywności’’
    W dniu 18.11.2022r. uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych nt: ,,Analityczne metody oceny jakości żywności’’ prowadzonych przez dr hab. inż. Barbarę Krochmal-Marczak, prof. KPU., kierownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Na warsztatach  uczniowie zapoznali się z wybranymi urządzeniami oraz metodami służącymi do oceny jakości surowca lub produktu żywnościowego.
  • Szkolenie pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”
    W dniu 21.11.2022r. studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz Zielarstwo uczestniczyli w szkoleniu pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”. Podczas szkolenia uczestnicy zapoznali się z zagadnieniami dotyczącymi obowiązku ochrony bioróżnorodności w przepisach UE i przepisach krajowych, zasad i metod ochrony bioróżnorodności w rolnictwie, integrowanej ochrony roślin czy systemami produkcji uwzględniającymi zasady bioróżnorodności. […]
    Read More
  • Z głębokim żalem zawiadamiamy…
  • Spotkanie studentów I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna
    Studenci I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności w ramach Wprowadzenia do studiowania wzięli udział w spotkaniu z Panem dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna. Podczas spotkania Pan Prezydent przedstawił bardzo ciekawy wykład na temat Uwarunkowań i perspektyw rozwoju społeczno-gospodarczego Krosna. Ponadto zwrócił uwagę na umiejętności, które powinny być rozwijane przez studentów, a które […]
    Read More
  • Wizyta studyjna w obiekcie gastronomicznym o nazwie „Weranda restauracja śniadaniowo-lunchowa” w Krośnie
    W wtorkowe popołudnie (15.11.2022) członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz sympatycy Koła wybrali się na wizytę studyjną do obiektu gastronomicznego o nazwie „Weranda restauracja śniadaniowo-lunchowa” w Krośnie (ul. Piłsudskiego 45). Restauracja prowadzona jest przez absolwentkę naszej Uczelni – Panią inż. Jolantę Janas. Pani Jolanta podzieliła się z nami swoim branżowym doświadczeniem oraz poczęstowała jednym […]
    Read More
  • Warsztaty z carvingu i dekorowania potraw owocami i warzywami
    W środę, 9 listopada 2022r. odbyły się warsztaty z carvingu i dekorowania potraw owocami i warzywami dla członków SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz sympatyków Koła. Warsztaty prowadził Pan Michała Przepióra, technolog żywności, dietetyk, menadżer jakości produktów spożywczych, właściciel firmy Księga HACCP w Ustrzykach Dolnych.  Zajęcia praktyczne poprzedzone zostały krótkim wykładem z historii rzeźbienia w […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na spotkaniu kół naukowych z I rocznikami
    W dniu 8 listopada 2022 roku w auli Kampusu przy ul. Prof. J. Dmochowskiego odbyło się spotkanie przedstawicieli SKN działających w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie z studentami niezrzeszonymi. Spotkanie dedykowane było przede wszystkim studentom z pierwszego roku studiów.  Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności reprezentowali: Patrycja Janusz (III PiBŻ), Katarzyna Piróg (II PiBŻ), Katarzyna […]
    Read More
  • Warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Brzozowie 
    W dniu 21 października 2022 r. gościliśmy uczniów z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Brzozowie. Nauczyciele akademiccy przygotowali dla nich zajęcia laboratoryjne i wykład tematycznie związany z kierunkiem studiów Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Zajęcia rozpoczął mgr inż. Bartłomiej Bielawa, pracownik Biura Karier i Praktyk, który przedstawił ofertę edukacyjną naszej Uczelni.  Następnie uczniowie podzielili się na trzy grupy. Zajęcia laboratoryjne z metod polarymetrycznych i refraktometrycznych w ocenie surowców żywnościowych poprowadziła […]
    Read More
  • Władze KPU w Krośnie wręczyły Naukowy Laur dr hab. inż. Barbarze Krochmal-Marczak, prof. KPU
    Władze KPU w Krośnie podczas uroczystej inauguracji uhonorowały osoby szczególnie zasłużone dla naszej uczelni. Naukowy Laur odebrała z rąk JM Rektora dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU – kierownik kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Gratulujemy!  
  • Warsztaty w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych
    W dniu 7.10.2022 na zaproszenie Bieszczadzkiego Zespołu Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych (szkoła partnerska) dr inż. Marta Pisarek, nauczyciel Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz Katarzyna Piróg, członek SKN PiBŻ przeprowadziły pięciogodzinne zajęcia z rozpoznawania, uprawy, konserwacji i przetwarzania roślin przyprawowych i jadalnych kwiatów. Pierwszym punktem programu był wykład „Zioła w gastronomii”, w którym uczniowie […]
    Read More
  • Wykład „Jadalne kwiaty ogrodowe” oraz szkolenie z rozpoznawania kwiatów
    W dniu 29 września 2022 r. w ZSS im. Unicef w Rzeszowie odbyło się X Międzyszkolne Spotkanie Samokształcące Nauczycieli Szkoły Branżowej oraz Szkoły Przysposabiającej do Pracy nt. Jadalne kwiaty w produkcji ogrodniczej i gastronomii”. W trakcie tego spotkania dr inż. Marta Pisarek z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności wystąpiła z wykładem „Jadalne kwiaty ogrodowe” oraz przeprowadziła szkolenie dotyczące rozpoznawania […]
    Read More
  • Uwaga Studenci I roku!
    Harmonogram dni adaptacyjnych (30 września – 1 października) 30.09.2022 (piątek)16.30 – 18.00 Spotkanie z samorządem studenckim oraz spotkanie w sprawie zajęć WF – Suchodół, ul. Dmochowskiego 12, Budynek A, s. 11  1.10.2022 (sobota)9.00 – 11.15 Pedagogika studiowania – Suchodół, ul. Dmochowskiego 12, AULA11.30 – 13.45 Spotkanie z kierownikiem zakładu i opiekunem roku – Suchodół, ul. […]
    Read More
  • Pracownicy Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na konferencji pt. „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”.
    W dniach 15-16 września 2022 r. odbyła się konferencja pod zbiorczym tytułem „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” Tegoroczna, już ósma edycja odnosi się do polskich ziół w medycynie i tradycji kulturowej. Jak co roku pracownicy Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności biorą w niej aktywny udział poprzez działalność w komitetach: naukowym i organizacyjnym oraz […]
    Read More
  • Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na Karpackich Klimatach przyjmował odwiedzających pod hasłem „Bezpieczna żywność – zdrowy konsument”
    Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w tajemniczym ogrodzie przyjmował odwiedzających pod hasłem „Bezpieczna żywność – zdrowy konsument” Na tą okazję przygotował moc atrakcji jak quiz na temat bezpiecznej żywności i świadomego odżywiania z atrakcyjnymi nagrodami pochodzącymi z naszego edukacyjnego ogrodu, degustację zdrowych przekąsek oraz zimne nastoje z kawy, herbaty i jadalnych kwiatów. W czasie trwania […]
    Read More
  • Biszkopty wolne od glutenu, laktozy, sacharozy i GMO – projekt realizowany przez naszych pracowników
    Nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności KPU w Krośnie opracowują innowacyjną recepturę biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy i GMO. Ten innowacyjny projekt otrzymał ponad 180 tys. dofinansowania w ramach Programu grantowego PCI. Liderem projektu badawczego jest dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU, pełniąca funkcję kierownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa […]
    Read More
  • Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na Festiwalu Produktów Podkarpackich w Świet(l)nym Mieście
    W dniu 31.07.2022r. pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo Żywności uczestniczyli w Festiwalu Produktów Podkarpackich w Świet(l)nym Mieście, promując bezpieczną żywność  ,,zdrowie w kiełkach’’. Wydarzenie było okazją do zapoznania się z ofertą najlepszych producentów naszego regionu. Wystawcy zaprezentowali wyroby winiarskie, nalewki, miody, sery, ekologiczne przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno i wiele innych […]
    Read More
  • Szkolenie dla pracowników Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej 
    W dniu 06.07.2022r. w ramach współpracy kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności z otoczeniem społeczno-gospodarczym, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, – dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU oraz dr hab. Barbara Krzysztofik, prof. KPU przeprowadziły dla pracowników Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej szkolenie z zakresu ,,Od pola do stołu dla mleka i jego […]
    Read More
  • Warsztaty edukacyjne w ramach Uniwersytetu Samorządowego 
    W piątek, 24.06.2022 roku w Gminnej Bibliotece Publicznej w Wiśniowej odbyły się warsztaty edukacyjne dla pełnoletnich mieszkańców gminy w ramach Uniwersytetu Samorządowego. Zajęcia prowadziła dr inż. Marta Pisarek z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności KPU w Krośnie. Tematem przewodnim warsztatów była bezpieczna żywność. Słuchacze zapoznali się z źródłami zanieczyszczeń żywności, zaletami żywności ekologicznej oraz wykonali smakowe herbaty […]
    Read More
  • Zaplanuj Swoją przyszłość z NAMI – Kierunek PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
    Drogi Maturzysto oraz Kandydacie poszukujący odpowiedniego dla siebie wykształcenia zainwestuj w swoją przyszłość i wybierz studia inżynierskie na kierunku ,,Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności” w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. NASZE ATUTY Nowoczesna baza dydaktyczna, bardzo dobrze wyposażone laboratoria, profesjonalni nauczyciele akademiccy, współpraca z praktyką różnorodne zajęcia (wykłady, ćwiczenia, praktyki), wspaniałe warunki do studiowania i odpoczynku […]
    Read More
  • Piknik na zakończenie roku szkolnego w Academii z udziałem kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 20 czerwca 2022r. w Kampusie Politechnicznym w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii połączone z okolicznościowym piknikiem. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku  Produkcja i bezpieczeństwo żywności przy współpracy z kierunkiem Zielarstwo przygotowali  orzeźwiające owocowe napoje, które cieszyły się  dużym zainteresowaniem wśród zgromadzonych gości.
  • Studenci Kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na konferencji pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)” w KPU
    2-3 czerwca 2022r. w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, miała miejsce konferencja pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)”. W sesji studenckiej „Pasja i nauka drogą do sukcesu” swoje wystąpienia i postery mieli studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Wystąpienia zaprezentowali: Kamil Bałon (student III roku) z Angelika Kubit – […]
    Read More
  • FoodFakty Safety Week 2022 – studenci i pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności biorą udział w tym wydarzeniu
    Od 6 do 10 czerwca 2022 roku trwają webinaria pt. FoodFakty Safety Week 2022  w ramach obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO. Nauczyciele akademiccy oraz Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności bardzo chętnie włączyli się w to wydarzenie. W ramach wydarzeń przez kolejne dni będą poruszane następujące tematy. Pięć globalnych wyzwań FAO WHO do działań […]
    Read More
  • Warsztaty pt. ,,Laboratoryjna ocena jakości wybranych surowców roślinnych” dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych
    W dniu 27.05.2022r. uczniowie szkoły ponadpodstawowej  wzięli udział w warsztatach ,,Laboratoryjna ocena jakości wybranych surowców roślinnych”. Warsztaty prowadziła dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU.
  • Pracownicy zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności na konferencji naukowej w Dnieprze
    Pracownicy uczący na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności,  3-4 maja 2022r. uczestniczyli (online) w The 32nd Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze. Wszyscy pracownicy napisali również artykuły naukowe, które zostały opublikowane w materiałach pokonferencyjnych lub czasopiśmie naukowym Uniwersytetu im. Alfreda […]
    Read More
  • Uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 30.04.2022r. w  Kampusie Politechnicznym Uczelni, przy ul. Dmochowskiego 12, w auli im. Jana Szczepanika odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności, Towaroznawstwo oraz  Zielarstwo. W uroczystości uczestniczył Rektor KPU w Krośnie –  dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. KPU, dr inż. Małgorzata Górka – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki, […]
    Read More
  • Wizyta pracowników naukowych z Gruzji
    20 kwietnia 2022 roku nasza Uczelnia gościła Dr Ingę Diasamidze i dr Tamarę Poladashvili z Uniwersytetu Shoty Rustavelego w Batumi w Gruzji. Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w wykładach naszych zagranicznych gości. Dr Inga Diasamidze przedstawiła piękno i bogactwo gatunkowe ekoregionu kaukaskiego, a także różnorodność roślin uprawianych w Ogrodzie Botanicznym na Zielonym Przylądku […]
    Read More
  • Akademicki Dzień Nauki – Dzień otwarty w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie
    W dniu 8 kwietnia 2022 roku odbył się Akademicki Dzień Nauki. Studenci zrzeszeni w  Kołach Naukowych wraz z Opiekunami przygotowali dla uczniów szereg ciekawostek naukowych, atrakcji oraz konkursów z nagrodami. Podczas Akademickiego Dnia Nauki SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności przygotowało stoisko promocyjne o tytule „Bezpieczne frykasy”. W ofercie znalazły się również szkolenia przeprowadzone przez specjalistów. […]
    Read More
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Targach Pracy KPU w Krośnie
    W dniu 8 kwietnia 2022 roku odbyły się Targi Pracy KPU w Krośnie. Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w warsztatach, szkoleniach, dyskusjach oraz rozmowach ze specjalistami i przedstawicielami różnych firm, także potencjalnymi pracodawcami, którzy chętnie odpowiadali na zadawane pytania dotyczące dostępnych ofert pracy, staży i praktyk, zasad rekrutacji, czy profilu działalności poszczególnych firm.
  • Życzenia Wielkanocne
    Szanowni Państwo Pracownicy, Studenci oraz Przyjaciele Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności! Aby w Waszych sercach gościł Zmartwychwstały Jezus wypełniając je miłością i spokojem. Niech ten czas spędzony w gronie najbliższych nam osób będzie nie tylko czasem odpoczynku od codziennych obowiązków, ale i duchowej odnowy… Z okazji Świąt Wielkanocnych życzy Kierownik Zakładu dr hab. inż. Barbara […]
    Read More
  • Spotkanie z Justyną Gądek – mistrzem Polski w kategorii F1 senior Modeli Swobodnie Latających
    W poniedziałek, 4 kwietnia 2022r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Justyną Gądek – mistrzem Polski w kategorii F1 senior Modeli Swobodnie Latających, a jednocześnie studentką III roku kierunku PiBŻ. Pani Justyna przedstawiła nam swoją historię związaną z tym mało znanym sportem, pokazała sprzęt oraz galerię zdjęć z zawodów. Jest ona zawodnikiem Aeroklubu Podkarpackiego oraz […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zorganizowało warsztaty kreatywnego zastosowania masy cukrowej
    Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zorganizowało 1 kwietnia 2022 r. warsztaty kreatywnego zastosowania masy cukrowej. Zajęcia poprowadziła Elżbieta Jarecka, właścicielka firmy Torcikowo z Jasła, a jednocześnie studentka III roku kierunku PiBŻ.  W warsztatach wzięli udział studenci kierunków: produkcja i bezpieczeństwo żywności, budownictwo, pedagogika, towaroznawstwo, turystyka, zielarstwo, zarządzanie. Zanim przystąpiliśmy do modelowania Elżbieta przedstawiła właściwości […]
    Read More
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Targach Pracy KPU w Krośnie
    W dniu 8 kwietnia 2022 roku odbyły się Targi Pracy KPU w Krośnie. Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w warsztatach, szkoleniach, dyskusjach oraz rozmowach ze specjalistami i przedstawicielami różnych firm, także potencjalnymi pracodawcami, którzy chętnie odpowiadali na zadawane pytania dotyczące dostępnych ofert pracy, staży i praktyk, zasad rekrutacji, czy profilu działalności poszczególnych firm.
  • Event Młodych Przedsiębiorców w ZSP nr 2 w Krośnie
    6 kwietnia 2022roku w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie odbył się Event Młodych Przedsiębiorców.Podczas tego wydarzenia szkołę odwiedziło kilkuset uczniów ze szkół podstawowych z Krosna, powiatu krośnieńskiego oraz powiatów sąsiednich. Uczniowie mogli się zapoznać z ofertą szkoły, wystawiających się firm, rzemieślników, instytucji i uczelni wyższych.Swoje stoisko prezentowała także Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie. […]
    Read More
  • Student kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na VI Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców „Turystyka a przyroda”
    25 marca 2022r. odbyła się VI Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców „Turystyka a przyroda”. Organizowana była przez Podhalańską Państwową Uczelnię Zawodową w Nowym Targu, Zakład Turystyki i Rekreacji oraz Podhalańskie Koło Naukowe Turystyki. Konferencja odbywała się on-line. Student III roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności Kamil Bałon, jednocześnie członek SKN Ekonomistów wziął czynny udział w konferencji […]
    Read More
  • Studenci i Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności pomagają Uchodźcom z Ukrainy
    𝗣𝗼𝗺𝗮𝗴𝗮𝗺𝘆!Studenci i Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności KPU w Krośnie w odezwie na apel Urzędu Miasta w Krośnie zorganizowali zbiórkę żywności dla Uchodźców z Ukrainy, przebywających w bursie przy ul. Czajkowskiego. Żywość była zbierana w Kampusie przy ulicy Dmochowskiego 12. Zebrane dary żywności, studenci zawieźli dla potrzebujących do bursy. Dziękujemy Wszystkim, którzy włączyli się […]
    Read More
  • Uwaga Studenci! Zapisy na zajęcia pozaprogramowe
    Uwaga studenci! Przedłużamy termin zapisów na zajęcia pozaprogramowe do 21 marca 2022 r.   Tematyka zajęć: Bezpieczeństwo w sieci. Dietetyka i zdrowy styl życia. Filozofia poznania, logika, etyka. Media, weryfikacja faktów i bezpieczeństwo informacyjne. Mikroekonomia Pierwsza pomoc przedmedyczna Podstawy analizy danych (podstawy statystyki). Podstawy projektowania w programie Auto Cad. Tworzenie treści na potrzeby mediów internetowych. […]
    Read More
  • Nowi INŻYNIEROWIE kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 9 oraz 15 luty 2022 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. Wszystkim naszym Drogim Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!!
  • Dr inż. Barbara Krochmal-Marczak uzyskała stopień doktora habilitowanego
    Miło nam poinformować, że Rada Dyscypliny Rolnictwo i Ogrodnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie uchwałą z dnia 1 lutego 2022 roku nadała Barbarze Krochmal-Marczak stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo. Osiągnięcie naukowe dr inż. Barbary Krochmal-Marczak stanowiło cykl pięciu publikacji powiązanych tematycznie, ujętych pod wspólnym tytułem ,,Uprawa, nawożenie i przechowywania […]
    Read More
  • Pracownicy i Studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności brali czynny udział w wydarzeniu NOC BIOLOGÓW w KPU w Krośnie.
    W piątek, 14 stycznia br. Pracownicy i Studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności brali czynny udział w wydarzeniu NOC BIOLOGÓW w KPU w Krośnie. Dla uczniów szkół średnich przygotowaliśmy ofertę edukacyjną nawiązującą do tematu przewodniego 'Różnorodność biologiczna: od genu po ekosystem’ Był wykład o ziemniaku jako diabelskiej roślinie i papieskiej ozdobie oraz agrofagach kwarantannowych. Była […]
    Read More
  • Studenci I roku PiBŻ na konferencji pt. „Antropogeniczne przekształcenia środowiska glebowego – zasolenie gleby”
    Studenci I roku PiBŻ, w ramach przedmiotu Edukacja ekologiczna i zdrowotna uczestniczyli w konferencji pt. „Antropogeniczne przekształcenia środowiska glebowego – zasolenie gleby”, która odbyła się w formie on-line 14 grudnia 2021 r. Konferencja była elementem obchodów Światowego Dnia Gleby i została zorganizowana przez Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie oraz Centrum Edukacji Gleboznawczej – Muzeum Gleb. Wśród wielu […]
    Read More
  • Studenci kierunku PIBŻ otrzymali stypendia z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia
    Miło nam poinformować, że w dniu 14 grudnia 2021r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia. Stypendyści to: Paweł Kielar – student II roku, Dominika Bielec  – studentka III […]
    Read More
  • Studenci III roku PiBŻ uczestnikami webinarium Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego
    W dniu 13 grudnia 2021 roku w ramach zajęć z przedmiotu „Systemy kontroli zdrowotności roślin” studenci III roku PiBŻ brali udział w webinarium Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego. Referat na temat „Fitopatogeny, a kształtowanie się inwazji obcych gatunków roślin” wygłosiła dr Katarzyna Patejuk z Katedry Ochrony Roślin Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pani dr Patejuk prowadziła badania nad […]
    Read More
  • Warsztaty kulinarne w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej
    W dniu 11.01.2022r. studenci III roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach zajęć z przedmiotu Żywność regionalna i tradycyjna wraz z dr inż. Bernadettą Bienią uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.  Warsztaty przeprowadziła pani Ewa Szymko, która zapoznała studentów z tajnikami robienia pierogów. Studenci samodzielnie zagnietli i wyrobili ciasto,  a następnie zrobili […]
    Read More
  • Pracownicy Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na XIX Ogólnopolskie Sympozjum Agroturystyczne
    W dniu 10 grudnia 2021r. w Krakowie odbyło się XIX Ogólnopolskie Sympozjum Agroturystyczne zorganizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, PATRONUS ANIMALIUM Fundację Instytutu Zootechniki PIB w Krakowie oraz Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”. W programie konferencji znalazły się  trzy debaty: 1. Agroturystyka i turystyka wiejska w kontekście kryzysu wywołanego pandemią COVID-19,2. […]
    Read More
  • Życzenia świąteczne
  • Ogólnopolska „Noc Biologów” na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Ogólnopolska „Noc Biologów” to wydarzenie cykliczne, organizowane przez ośrodki naukowe w całym kraju od 2012 r. Tytuł przewodni XI edycji nawiązuje do Rezolucji Parlamentu europejskiego z 6 czerwca 2021 roku na rzecz bioróżnorodności 2030 i brzmi: „Różnorodność biologiczna: od genu po ekosystem”. Z tej okazji studenci i pracownicy Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zapraszają 14 […]
    Read More
  • Smakujemy lokalne i tradycyjne potrawy
    Studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w czasie wyjazdu studyjnego na Żywiecczyznę i Ziemię Pszczyńską mieli za zadanie zapoznać się z lokalnymi produktami i tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego. Każdy żak musiał odszukać i wypróbować lokalny produkt czy potrawę. Odwiedzając pszczyńskie i goczałkowickie lokale gastronomiczne oraz delikatesy, prowadziliśmy rozmowę z obsługą lokali, by jak najwięcej dowiedzieć […]
    Read More
  • Studenci Kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w Browarze PINTA
    W dniach 29.11.2021r. miało miejsce wyjazd studyjny studentów kierunków Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności do Browaru Pinta, zlokalizowanym w miejscowości Wieprz na Żywiecczyźnie. Pinta jest browarem rzemieślniczym, założonym w marcu 2011 roku. Pierwszym uwarzonym piwem browaru był Atak chmielu, produkowany po dziś dzień. Co ciekawe, w początkach swej działalności Pinta był browarem kontraktowym, co oznacza, że […]
    Read More
  • Międzynarodowa konferencja naukowa w Dnieprze
    W dniach 30 listopada -1 grudzień nauczyciele uczący na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci brali udział online w XXXI Międzynarodowej Konferencji Młodych Naukowców i Studentów „Transformacja systemów i instytucji gospodarczych w nowych realiach geostrategicznych”, która odbywała się w Dnieprze. Uczestnicy konferencji mogli wysłuchać referatu nt. „Characteristics of decorated glass from the perspective of […]
    Read More
  • Wykład nt. Jak pozyskać środki finansowe w projekcie „Młody przedsiębiorca”
    1 grudnia 2021 r. studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach ćwiczeń z przedmiotów ,,Podstawy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej i Fundusze unijne w gospodarce żywnościowej’’ wzięli udział w wykładzie na temat pozyskiwania środków UE na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Pani Edyta Chylik, pracownik Podkarpackiej Izby Gospodarczej w Krośnie przedstawiła wytyczne II naboru kandydatów do projektu […]
    Read More
  • Konferencja on-line na temat „Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność”
    W dniach 18-19 listopada 2021 odbyła się konferencja on-line na temat „Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność” organizowana przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula z Warszawy. W ciągu tych dwóch dni mieliśmy okazję wysłuchać wspaniałych wystąpień ekspertów, praktyków i teoretyków na temat turystyki kulinarnej z całej Polski, a nawet z odległych krajów świata. Jednym […]
    Read More
  • Konferencja naukowa „Człowiek-Żywność- Środowisko”
    W dniu 15 października 2021 r. na Uniwersytecie Rzeszowskim odbyła się konferencja naukowa „Człowiek-Żywność- Środowisko”, w której udział wzięli pracownicy Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Celem konferencji było przedstawienie aktualnych wyników w obszarze nauk rolniczych: technologia żywności i żywienia oraz rolnictwo i ogrodnictwo, wpływu różnych czynowników na zdrowie i funkcjonowanie organizmu człowieka oraz środowiska. Uczestnicy […]
    Read More
  • Wykład pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”.
    W dniu 8.11.2021r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie, mgr inż. Elżbieta Brągiel nauczyciel prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wygłosiła wykład pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”. Słuchaczami byli uczniowie Technikum klasy III F/Kg i III TA/TŻ.Tematyka okazała się bardzo aktualna i zaciekawiła uczniów, którzy kupują […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zaprasza do swoich szeregów
    W dniu 8 listopada 2021 roku w auli KPU Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności i Studencie Koło Naukowe Ekonomistów brały udział w spotkaniu ze studentami pierwszych roczników. W spotkaniu udział wziął Rektor KPU w Krośnie dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. KPU, a także Prorektorzy, Pani Agnieszka Woźniak oraz Pan Krzysztof Frączek, zastępca Prezydenta […]
    Read More
  • Sukces studentów kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w Hackathon Space App Challange
    Studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności Dominika Bielec (studentka III roku) i Karolina Wypasek (studentka IV) oraz Paweł Kielar (student II roku) wzięli udział w zawodach Hackathon Space App Challange, które odbyły się 2-3 października 2021r.   Zespół studentów „KPU w kosmosie”, w którym pracowali studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwa żywności opracował koncepcje i projekt […]
    Read More
  • Wspaniałe zajęcia z Moniką Kawczyńską z Agencji Nasiennej z Leszna
    Za nami wspaniałe zajęcia z Moniką Kawczyńską z Agencji Nasiennej z Leszna. Pani Monika przedstawiła zagadnienia z zakresu hodowli roślin jako najlepszej inwestycji w rolnictwo. Ponieważ wszyscy czuliśmy niedosyt informacji umówiliśmy się z Panią Moniką na kolejne spotkanie. Wykład i warsztaty zorganizowane zostały 19 października 2021r. dla studentów z I i II roku kierunku Produkcja […]
    Read More
  • Harmonogram zajęć
    Uwaga! Harmonogramy mogą ulec niewielkim zmianom. Proszę śledzić aktualizacje.   
  • Dni adaptacyjne dla studentów I roczników
    Uwaga Studenci przyjęci na I rok studiów stacjonarnych I stopnia Poniżej przedstawiamy harmonogram dni adaptacyjnych w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie w dniach 30 września – 1 października 2021 roku. Udział w dniach jest obowiązkowy. Produkcja i bezpieczeństwo żywności 30.09.2021 (czwartek) 8.30 – 10.00 Szkolenie biblioteczne – Krosno, Rynek 1, budynek biblioteki 13.00 – 14.30 […]
    Read More
  • III tura rekrutacji na studia – wybierz kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Produkcja i bezpieczeństwo żywności to nowoczesny i perspektywiczny kierunek, na którym kształcimy specjalistów odpowiedzialnych za wytwarzanie oraz kontrolę bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych. Kierunek ten zawiera bogaty program studiów, który łączy przedmioty teoretyczne i praktyczne. Proponujemy studia bezpłatne:– stacjonarne (klasyczne) – w harmonogramie większość zajęć w godzinach przedpołudniowych– stacjonarne 26+, czyli w harmonogramie […]
    Read More
  • Produkcja i bezpieczeństwo żywności na VII konferencji z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
    W dniu 9-10 września 2021 roku nauczyciele akademiccy oraz studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności byli współorganizatorami oraz uczestnikami VII konferencji z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” Rośliny lecznicze i leki ziołowe w terapii i profilaktyce chorób wirusowych. Naturalne substancje przeciwwirusowe. Konferencja miała na celu zaznajomienie słuchaczy z bogatym zasobem składników prozdrowotnych […]
    Read More
  • II tura rekrutacji na studia – wybierz kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    SUPER WAŻNA INFORMACJA DLA KANDYDATÓW NA STUDIAOd nowego roku akademickiego na kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności uruchamiamy nową specjalność DIETETYKA w GASTRONOMII Proponujemy studia bezpłatne:– stacjonarne (klasyczne) – w harmonogramie większość zajęć w godzinach przedpołudniowych– stacjonarne 26+, czyli w harmonogramie większość zajęć w godzinach dogodnych dla osób pracujących– oraz płatne studia niestacjonarne z zajęciami w […]
    Read More
  • Zaliczenie praktyk zawodowych w dniu 13 września 2021 r. – harmonogram
    Drodzy Studenci Serdecznie zapraszamy na zaliczenie praktyk zawodowych w dniu 13 września 2021 r., szczegółowy harmonogram w załączniku. Wszystkie Państwa sugestie godzinowe zostały uwzględnione, osoby które nie przesłały propozycji godzinowej zmuszone są dostosować się do godzin narzuconych przez opiekunów praktyk.Harmonogram jest napięty zatem proszę o przestrzeganie swojej godziny. Uwaga harmonogram może ulec zmianie +/- kilka […]
    Read More
  • Zbiory bulw kolorowych ziemniaków z kolekcji doświadczalnej
    Zbiory bulw kolorowych ziemniaków z kolekcji doświadczalnej Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności W dniu 03. 09. 2021 na Polu Dydaktyczno-Naukowym w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie przeprowadzono pierwsze zbioru trzech odmian ziemniaka o kolorowym miąższu (Vitelotte – fioletowy miąższ, Blue Congo – niebieski miąższ, Red Emmalie – różowy miąższ). Obecnie pracownicy w Zakładzie Produkcji i […]
    Read More
  • Uwaga studenci (nowy termin)- Zaliczenie z praktyk zawodowych
    Szanowni Studenci Bardzo Państwa przepraszamy, ale w ustalonym wcześniej terminie nie może odbyć się zaliczenie, ponieważ w dn. 09-10.09.2021 odbywa się na terenie naszego Kampusu konferencja “Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”. Uprzejmie informuję, że nowy termin zaliczenia praktyki zawodowej planowany jest w dniu 13 września 2021 r. W związku z tym w najbliższych dniach […]
    Read More
  • Karpackie Klimaty z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniach 21-22 sierpnia 2021 roku nauczyciele akademiccy oraz studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo wzięli udział Karpackich Klimatach. W tym roku stoisko kierunku było pod nazwą ,,Warto wiedzieć co się je’’. Tegoroczne spotkanie było wyjątkowe, gdyż wszyscy odwiedzający nasze stoisko stęsknieni byli za normalnością. Można było dowiedzieć się o bardzo ważnych aspektach związanych z bezpieczną […]
    Read More
  • Druga edycja spotkania z cyklu „Z polskich ziół ciągnione treści”
    W czwartek, 5.08.2021r. odbyła się druga edycja spotkania z cyklu „Z polskich ziół ciągnione treści”. Pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności przygotowali do degustacji słodkie, pachnące syropy z dodatkiem miodów. Spotkanie uświetnił wykład na temat „Właściwości produktów pszczelich i odmiany miodów w Polsce” wygłoszony przez pana Marka Barzyk.
  • Produkcja i bezpieczeństwo żywności – zdobądź zawód przyszłości! Zapisz się już dziś – ruszyła rekrutacja
    Czas na dobry wybór Produkcja i bezpieczeństwo żywności – szansą na dobrą pracę !!! Produkcja i bezpieczeństwo żywności to nowoczesny i perspektywiczny kierunek, na którym kształcimy specjalistów odpowiedzialnych za wytwarzanie oraz kontrolę bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych. Kierunek ten zawiera bogaty program studiów, który łączy przedmioty teoretyczne i praktyczne. Oferujemy studia inżynierskie na specjalnościach: Dietetyka […]
    Read More
  • Szkolenie dla pracowników Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej w ramach współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym
    W dniu 5 lipca 2021 r. w ramach współpracy z otoczeniem gospodarczym, kierownik zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności – dr inż. Barbara Krochmal-Marczak oraz dr hab. Barbara Krzysztofik, prof. KPU przeprowadziły dla pracowników Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej szkolenie z zakresu ,,Ekologiczna produkcja mleka i jego przetwarzanie z zachowaniem obowiązujących systemów bezpieczeństwa i przepisów […]
    Read More
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestnikami Pikniku z okazji zakończenia roku w Akademii
    22 czerwca 2021 roku z   okazji zakończenia w Akademii kolejnego roku szkolnego, w kampusie uczelni przy ul. J. Dmochowskiego 12 odbył się rodzinny piknik, w którym uczestniczyli przedstawiciele władz KPU w Krośnie, lektorzy Academii, kursanci oraz ich rodzice a także studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z nauczycielami akademickimi.  Studenci PIBŻ przygotowali bardzo zdrowe, smaczne o ciekawym […]
    Read More
  • Studenci kierunku Produkcji i bezpieczeństwa Żywności uczestnikami V Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych pt. „Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca”
    10 czerwca 2021 roku odbyła się V Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych pt. „Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca” organizowana przez Karpacką Państwową Uczelnię w Krośnie. Uczestnikami  konferencji byli członkowie Studenckich Kół Naukowych. Wyniki swoich badań w ramach pracy w Studenckich Kołach Naukowych ,,Produkcji i bezpieczeństwa żywności” oraz ,,Ekonomistów’’ przedstawiły także studentki kierunku […]
    Read More
  • Pierwsze „Wiosenne targi innowacji” w Boguchwale
    W dniu 6 czerwca 2021 roku studenci oraz nauczyciele akademiccy kierunków: „Produkcja i bezpieczeństwo żywności” oraz „Towaroznawstwo” w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie uczestniczyli w ,,Wiosennych targach innowacji”, przedstawiając ofertę studiowania na wszystkich kierunkach studiów w KPU w Krośnie. Celem tego wydarzenia było przekazanie i upowszechnienie informacji o najnowszych rozwiązaniach stosowanych w produkcji ogrodniczej pod […]
    Read More
  • Warsztaty gastrofizyczne w Zespole Szkół Ekonomicznych w Brzozowie
    Za nami warsztaty gastrofizyczne przeprowadzone w Zespole Szkół Ekonomicznych w Brzozowie przez Karolinę Wypasek, absolwentkę tej szkoły, obecnie studentkę kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Karolina opowiedziała uczniom z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Techniku Hotelarstwa o możliwościach zastosowania w gastronomii roślin o jadalnych kwiatach i poprowadziła wraz z dr inż. Martą Pisarek, opiekunką SKN […]
    Read More
  • Spotkanie z Natalią Budnik i Amelią Bogdanowicz, zawodniczkami Karpaty Krosno w sezonie 2020/2021, a jednocześnie studentkami I roku kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności.
    Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności w ramach wykładów samodoskonalących „Twoja wiedza o zrównoważonym rozwoju drogą do sukcesu zawodowego” zorganizowało spotkanie z Natalią Budnik i Amelią Bogdanowicz, zawodniczkami Karpaty Krosno w sezonie 2020/2021, a jednocześnie studentkami I roku kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Po raz pierwszy spotkanie z zaproszonymi Prelegentkami nie odbyło się na […]
    Read More
  • Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności uzyskał pozytywną ocenę Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej
    Miło nam poinformować, że Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności Uchwałą Nr 339/2021 Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnejz dnia 6 maja 2021 roku uzyskał pozytywną ocenę programową na poziomie studiów pierwszego stopnia o profilu praktycznym.
  • V edycja Konferencji Eco Future Meet
    Studenci i nauczyciele kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności uczestniczyli w V edycji Konferencji Eco Future Meet, której tematem przewodnim była ekologia w ogrodzie.  Gośćmi wydarzenia byli Państwo Beresiowie, właściciele Portalu Działka i Ogród Naszą Pasją, którzy przedstawili znaczenie bioróżnorodności środowiska w pozyskiwaniu pełnowartościowych plonów z ogrodów przydomowych i działek pracowniczych. Na podstawie własnego doświadczenia zachęcali właścicieli […]
    Read More
  • Nowi Absolwenci studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych.
    16 maja 2021 roku w formule zdalnej, odbyły się egzaminy dla Uczestników studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych. Studia podyplomowe ukończyło 26 osób. Absolwenci, dzięki zdobytej wiedzy i umiejętnościom z zakresu technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej, gleboznawstwa rolniczego, podstaw nawożenia, ochrony roślin, organizacji i ekonomiki produkcji rolniczej, agrobiznesu, marketingu artykułów rolnych oraz rachunkowości gospodarstw […]
    Read More
  • Webinarium „Badania konsumenckie żywności”
    W dniu 18 maja br. studenci kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel w ramach zajęć z przedmiotu Zachowania konsumenckie poszerzali swoją wiedzę biorąc udział w webinarium „Badania konsumenckie żywności”. Webinarium było organizowane przez portal FoodFakty. Spotkanie prowadził Pan Janusz Olejnik. Ekspertem z zakresu badań konsumenckich żywności była Pani Agnieszka […]
    Read More
  • 7 czerwca Międzynarodowym Dniem Bezpieczeństwa Żywności.
    7 czerwca – Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Zapraszamy studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności , pracowników i wszystkich zainteresowanych do świętowania tego dnia np. w formie udziału w wydarzeniach FOODFAKTY SAFETY WEEK. W dniach 7-11 czerwca 2021 roku odbędzie się w 15 panelach tematycznych aż 35 doniesień eksperckich z tematyki bezpieczeństwa żywności. Udział po wcześniejszej […]
    Read More
  • Warsztaty pt. Jak skutecznie wyznaczać i realizować cele.
    10 maja br. studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności i członkowie SKN Ekonomistów, wzięli udział w warsztatach na temat skutecznego wyznaczania sobie celów i ich realizacji. Warsztaty zostały zrealizowane przez Krośnieńską Bibliotekę Publiczną – w ramach XVIII Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek – „Znajdziesz mnie w bibliotece”. Warsztaty prowadziła Pani Agata Warywoda, specjalistka ds. działań edukacyjnych w […]
    Read More
  • Studenci Produkcji i bezpieczeństwa żywności na Konferencji API GARDEN – VIII edycja – Mało znane warzywa i owoce.
    10 maja 2021 r  miała miejsce VII Konferencja API GARDEN – Mało znane warzywa i owoce. Celem wydarzenia było stworzenie przestrzeni dla merytorycznej i popartej doświadczeniem wiedzy na temat najnowszych trendów z zakresu odmian warzyw i owoców mniej znanych klientom, ich pielęgnacji i wykorzystaniu. Te nietypowe rośliny dają możliwość urozmaicania własnej diety, są źródłem cennych […]
    Read More
  • Laureatka ogólnopolskiego konkursu cukierniczego studentką kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności.
    Patrycja Janusz jest laureatką ogólnopolskiego konkursu cukierniczego Bake&Pake w 2017. Obecnie jest studentką I roku na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Jednocześnie pracuje w cukierni Cafe Lulu w Jaśle. Z powodzeniem godzi pracę i studiowanie oraz swoje zainteresowania kulinarne. Szerzej o zdolnej Studentce Patrycji Janusz przeczytasz w artykule Grzegorza Michalskiego z portalu „jasło naszemiasto”. link […]
    Read More
  • Warsztaty z fotografii kulinarnej
    W poniedziałek, 19 kwietnia 2021 roku Studentki, członkinie Koła Naukowego Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności z opiekunami wzięły udział w warsztatach fotografii kulinarnej prowadzone przez Panią Justynę Porowską, właścicielkę firmy „Smukłe Widelce” (https://smuklewidelce.pl/). Zajęcia były mega interesujące i inspirujące. Pani Justyna podzieliła się z nami nie tylko informacjami z zakresu techniki fotografowania, ale też sposobami przekazywania […]
    Read More
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na konferencji Młodych Naukowców w Nowym Targu.
    W dniu 15 kwietnia br. cztery studentki kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięły czynny udział w V Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców pt. „Nauka-Talent-Pasja” organizowanej przez Podhalańską Państwową Uczelnię Zawodową w Nowym Targu. Karolina Wypasek i Anna Bogacz studentki III roku wygłosiły dwa referaty w oparciu o swoje badania pt. „Kulinarne wykorzystanie roślin bobowatych w aspekcie […]
    Read More

W dniu 16 grudnia 2020 r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyła się online Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniową Nauka–Praktyce: program wieloletni „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”– podsumowanie realizacji zadań w latach 2015–2020, transmitowana na serwisie YouTube. W konferencji uczestniczyli również studenci II roku PiBŻ w ramach modułu Hodowla i nasiennictwo, którzy szczególnie byli zainteresowani obszarem tematycznym − Postęp biologiczny. Jak czytamy na stronie Instytutu Ogrodnictwa w konferencji aktywny udział wzięło 160 osób, a liczba ta stale rośnie ponieważ wciąż istnieje możliwość zapoznania się z zarejestrowaną treścią na portalu YouTube. (https://www.youtube.com/watch?v=NtKO4EFjKrc).