Aktualności


  • Warsztaty z fotografii kulinarnej
    W poniedziałek, 19 kwietnia 2021 roku Studentki, członkinie Koła Naukowego Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności z opiekunami wzięły udział w warsztatach fotografii kulinarnej prowadzone przez Panią Justynę Porowską, właścicielkę firmy „Smukłe Widelce” (https://smuklewidelce.pl/). Zajęcia były mega interesujące i inspirujące. Pani Justyna podzieliła się z nami nie tylko informacjami z zakresu techniki fotografowania, ale też sposobami przekazywania […]
    Czytaj dalej
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na konferencji Młodych Naukowców w Nowym Targu.
    W dniu 15 kwietnia br. cztery studentki kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięły czynny udział w V Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców pt. „Nauka-Talent-Pasja” organizowanej przez Podhalańską Państwową Uczelnię Zawodową w Nowym Targu. Karolina Wypasek i Anna Bogacz studentki III roku wygłosiły dwa referaty w oparciu o swoje badania pt. „Kulinarne wykorzystanie roślin bobowatych w aspekcie […]
    Czytaj dalej
  • Produkcja i bezpieczeństwo żywności – zdobądź zawód przyszłości!
    Czas na dobry wybór Produkcja i bezpieczeństwo żywności – szansą na dobrą pracę !!! Produkcja i bezpieczeństwo żywności to nowoczesny i perspektywiczny kierunek, na którym kształcimy specjalistów odpowiedzialnych za wytwarzanie oraz kontrolę bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych. Kierunek ten zawiera bogaty program studiów, który łączy przedmioty teoretyczne i praktyczne. Oferujemy studia inżynierskie na specjalnościach: Jakość […]
    Czytaj dalej
  • Zachęcamy studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności do korzystania z zasobów Biblioteki
    GODZINY OTWARCIA WYPOŻYCZALNIA ZWROT I ODBIÓR KSIĄŻEK czynna od dnia 18 marca 2021 r.od pn. do pt. w godz. 900-1400 w soboty w godz. 900 -1300 OBOWIĄZUJE REŻIM SANITARNY Obowiązkowa jest wcześniejsza rezerwacja książek poprzez elektroniczny katalog biblioteki http://bg.pwsz.krosno.pl lub zamówienie na adres e-mail: bg@kpu.krosno.pl W razie problemów z zamawianiem, rezerwacją lub wyszukiwaniem książek prosimy o kontakt e-mailowy lub […]
    Czytaj dalej
  • Wesołych Świąt Wielkanocnych
    Wesołych, pełnych nadzieii wiary świąt Wielkiej Nocy,spędzonych wśród rodziny, przy wspólnym stole życzy Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności dr inż. Barbara Krochmal-Marczak
  • Dni otwarte KPU w Krośnie na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Dziękujemy Uczniom i Nauczycielom, za tak liczny udział w spotkaniu z nami podczas Wirtualnego Dnia Otwartego (29.03.2021). Zachęcamy do polubienia naszych profili na mediach społecznościowych byśmy mogli być w stałym kontakcie FB https://www.facebook.com/pibz.pwsz.krosno Instagram https://www.instagram.com/pibzkrosno/ Twitter https://twitter.com/IZywnosci TikTok https://www.tiktok.com/@pibz1 Zachęcamy do obejrzenia prezentacji naszego kierunku PRODUKCJA I BEZPECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
  • Wykład Cyfrowa transformacja usług finansowych
    25 marca 2021 roku studenci kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności będący jednocześnie  członkami SKN Ekonomistów  wraz z mgr inż. Elżbietą Brągiel – nauczycielem akademickim wzięli udział w wykładzie online na temat: Cyfrowej transformacji usług finansowych, organizowanym w ramach programu Nowoczesne zarządzanie biznesem. Wykład wygłosił Wojciech Pantkowski, Wiceprezes Zarządu Krajowej Izby Rozliczeniowej odpowiedzialny za Obszar Usług Internetowych […]
    Czytaj dalej
  • Transgraniczny Event w Gastronomiku
    W dniu 16.03.2021roku dr inż. Barbara Krochmal-Marczak – kierownik zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyła w ramach współpracy z Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w podsumowaniu mikroprojektu „Podniesienie jakości kształcenia zawodowego na obszarze transgranicznym”. Projekt realizował „Gastronomik” w Iwoniczu-Zdroju, a partnerem była średnia szkoła gastronomiczna z Presova na Słowacji. Przedstawiciele szkoły partnerskiej z Presova obserwowali […]
    Czytaj dalej
  • Nowi absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności 26 lutego 2021 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. Wszystkim inżynierom serdecznie gratulujemy!!!!
  • Poradnik „Jak żyć zdrowo w czasach epidemii wirusowych”
    Niestety, wygląda na to, że epidemia koronawirusa będzie nam towarzyszyć jeszcze przez jakiś czas. Musimy się nauczyć żyć z tym niewidzialnym wrogiem. W tej sytuacji, pracownicy Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, a wśród nich z Zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności, przygotowali Poradnik „Jak żyć zdrowo w czasach epidemii wirusowych”. Znaleźć w nim można porady związane […]
    Czytaj dalej
  • Książka „Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych”
    „Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych” to książka, której Autorami są: nauczyciele prowadzący zajęcia na kierunku Zielarstwo i Produkcja i bezpieczeństwo żywności w KPU w Krośnie – prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska, dr inż. Barbara Krochmal-Marczak oraz prof. dr hab. inż. Jadwiga Andrzejewska z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. W opracowaniu podano technologie upraw według zasad […]
    Czytaj dalej
  • Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniowa
    W dniu 16 grudnia 2020 r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyła się online Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniową Nauka–Praktyce: program wieloletni „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”– podsumowanie realizacji zadań w latach 2015–2020, transmitowana na serwisie YouTube. W konferencji uczestniczyli również studenci II roku […]
    Czytaj dalej
  • Przypominamy, że 19 stycznia 2021 roku, odbędzie się druga część szkolenia dotycząca ochrony prawnej odmian roślin dla studentów II roku kierunku PiBŻ.
    19 stycznia 2021 roku, o godzinie 11.00 poprzez platformę MS Teams odbędzie się druga część szkolenia dotycząca ochrony prawnej odmian roślin dla studentów II roku kierunku PiBŻ. Szkolenie poprowadzi Pani Monika Kawczyńska z Agencji Nasiennictwa Sp. z o.o. z Leszna. Prosimy o punktualne dołączenie do zespołu Hodowla i nasiennictwo.
  • Najserdeczniejsze życzenia świąteczne!
    Szanowni Państwo,Pracownicy, Drodzy Studenci, Przyjaciele Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wielu głębokich i radosnych przeżyć, wewnętrznego spokoju, wytrwałości i radości oraz błogosławieństwa Bożego w każdym dniu nadchodzącego Roku 2021. Barbara Krochmal-Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
  • Studenci z SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności uczestnikami Konferencji – ,,Optymalizacja procesów (Lean i Six Sigma) w praktyce”
    W dniu 21 grudnia 2020 roku odbyła się w formie on-line konferencja nt: Optymalizacji procesów (Lean i Six Sigma) w praktyce. Wzięli w niej udział studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności będącymi jednocześnie członkami Studenckiego Koła Naukowego Produkcji i bezpieczeństwa żywności. Dzięki konferencji, która miała charakter szkolenia studenci poszerzyli swoją wiedzę i umiejętności w zakresie metody […]
    Czytaj dalej
  • Konferencja (szkolenie) – Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
    W dniu 16 grudnia 2020 studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności którzy jednocześnie są członkami Kół Naukowych „Produkcji i bezpieczeństwa żywności” oraz „Ekonomistów” wzięli udział w konferencji (szkoleniu) pt. „Zarządzanie bezpieczeństwem żywności’’ organizowanej przez firmę konsultingową LUQAM. Udział studentów w konferencji pozwolił im  na poszerzenie  wiedzy i umiejętności praktycznych z  zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, […]
    Czytaj dalej
  • Studenci II roku kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności odbędą szkolenie z zakresu ochrony prawnej odmian roślin.
    W dniach 22.12.2020 i 19.01.2020 studenci II roku kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności odbędą szkolenie on-line z zakresu ochrony prawnej odmian roślin.  Szkolenie poprowadzi Pani Monika Kawczyńska z Agencji Nasiennictwa Sp. z o.o. z Leszna. Szkolenie obejmuje tematy: Działalność Agencji Nasiennej i znaczenie kontroli Finansowanie hodowli ( umowy licencyjne, odstępstwo rolne) Obrót kwalifikowanym materiałem siewnym […]
    Czytaj dalej
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestnikami szkolenia pn: ,,Żywność w świetle obowiązujących przepisów’’.
    W dniach 9-11 grudnia 2020 roku studenci oraz nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja  i Bezpieczeństwo żywności byli uczestnikami szkolenia on-line, pn: ,,Żywność w świetle obowiązujących przepisów’’. W ramach podwyższania jakości kształcenia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo Żywności, studenci wszystkich roczników a także nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na tym kierunku wzięli udział w trzydniowym […]
    Czytaj dalej
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Wirtualnych Targach Pracy KPU w Krośnie
    W dniu 30 listopada 2020 roku odbyły się Wirtualne Targi Pracy KPU w Krośnie. Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności poprzez platformę Zoom uczestniczyli w warsztatach, szkoleniach, dyskusjach oraz rozmowach ze specjalistami i przedstawicielami różnych firm, także potencjalnymi pracodawcami, którzy chętnie odpowiadali na zadawane pytania dotyczące dostępnych ofert pracy, staży i praktyk, zasad rekrutacji, czy […]
    Czytaj dalej
  • Nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestnikami Międzynarodowa Konferencja Naukowej w Dnieprze – Ukraina
    Pracownicy Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w dniach 30 listopada – 1 grudnia 2020 r. uczestniczyli on-line w Międzynarodowej Konferencji pt. „EUROPEJSKA INTEGRACJA WYBÓR KRAJU I PROBLEMY GOSPODARKI” zorganizowanej przez Katedrę Ekonomii Globalnej Alfred Nobel University w Dnieprze na Ukrainie. Konferencja obejmowała różne obszary tematyczne: Globalizacja współczesnego świata: perspektywy i sprzeczności; Procesy integracji i dezintegracji […]
    Czytaj dalej
  • Wykład online „Nie stój – inwestuj!”
           W dniu 27 listopada 2020 roku studenci i opiekunowie dr inż. Małgorzata Górka i mgr inż. Elżbieta Brągiel Studenckiego Koła Naukowego Ekonomistów, wzięli udział w wykładzie online pt. Nie stój-inwestuj! prowadzonym przez Roman Asyngier, pracownika naukowego UMCS w Lublinie oraz Koordynatora Szkoły Giełdowej ośrodka lubelskiego. Wykład przeprowadzono w ramach programu Bankowcy dla […]
    Czytaj dalej
  • Szkolenie pt: Nowatorskie rozwiązania w produkcji mleka
      W dniu 26 listopada 2020 r. studenci II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli udział w szkoleniu on-line pt.  „Nowatorskie rozwiązania w produkcji mleka” zorganizowanym przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. W trakcie szkolenia poruszono tematy z zakresu żywienia i zdrowia zwierząt, dobrostanu, zarządzania stadem oraz rozwiązań technologicznych w oborach. W ramach szkolenia […]
    Czytaj dalej
  • Za nami I edycja konferencji pszczelarsko-ogrodniczej „API Garden”
    Za nami I edycja konferencji pszczelarsko-ogrodniczej „API Garden”, która odbyła się 18 listopada 2020r. Na zaproszenie organizatorów konferencji dr inż. Marta Pisarek, nauczyciel dydaktyczny zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności wypowiedziała się na temat zagospodarowania wody opadowej w ogrodzie. Poruszyła następujące problemy: 💦 Jak zbierać i wykorzystywać deszczówkę w ogrodzie?💦 Jakiego typu urządzenia wybrać do pobrania wody?💦 Jakie są […]
    Czytaj dalej
  • Warsztaty edukacyjne ,,Wybieram polskie eko’’
    W dniu 29 października 2020 roku studenci III roku, kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w ramach zajęć laboratoryjnych z przedmiotu ,,Przetwórstwo żywności’’ uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych ,,Wybieram polskie eko’’. Celem warsztatów było uzyskanie przez studentów kompetencji w zakresie wiedzy na temat jakości surowca wieprzowego a także zdobycie umiejętności praktycznych dotyczących przetwarzania każdego elementu tuszy wieprzowej. Warsztaty cieszyły się dużym […]
    Czytaj dalej
  • Studiuj na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Produkcja i bezpieczeństwo żywności to nowoczesny i perspektywiczny kierunek, na którym kształcimy specjalistów odpowiedzialnych za wytwarzanie oraz kontrolę bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych.
  • Zaliczenie z praktyk
    Zaliczenie z praktyk dla I, II i III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności odbędzie się wg harmonogramu ustalonego z opiekunami praktyk 10.09.2020 r. w godzinach 8.30 – 18.00. Prosimy o zachowanie uzgodnionej wcześniej kolejności i trzymanie się wyznaczonych godzin.
  • Produkcja i bezpieczeństwo żywności – szansą na dobrą pracę !!!
    Czas na studia Czas na dobry wybór Produkcja i bezpieczeństwo żywności – szansą na dobrą pracę !!!  Produkcja i bezpieczeństwo żywności to nowoczesny i perspektywiczny kierunek, na którym kształcimy specjalistów odpowiedzialnych za wytwarzanie oraz kontrolę bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych. Kierunek ten zawiera bogaty program studiów, który łączy przedmioty teoretyczne i praktyczne. Oferujemy studia inżynierskie […]
    Czytaj dalej
  • Sesja egzaminacyjna na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Drodzy studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w najbliższych dniach będziecie przystępować do sesji egzaminacyjnej, w większości będzie to tryb on-line. Dlatego też Wszystkim studentom życzymy powodzenia i z utęsknieniem czekamy na Was w następnym semestrze w kontakcie bezpośrednim! Grono nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. .
  • Uwaga studenci I oraz II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności – praktyki na ,,Polu Demonstracyjno-Naukowym’’
    W najbliższym czasie rozpoczną się praktyki na ,,Polu Demonstracyjno-Naukowym’’. Prosimy o zaopatrzenie się w rękawice ogrodowe oraz nakrycie głowy. Szczegółowy harmonogram realizacji praktyki będzie udostępniony drogą mailową.
  • Zachęcamy studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności do korzystania z zasobów Biblioteki
    Biblioteka Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie zaprasza  studentów do korzystania ze swoich zbiorów. Wypożyczalnia będzie czynna: Poniedziałek od  godz. 9.00 do 15.00 Wtorek od  godz. 9.00 do 18.00 Środa od  godz. 9.00 do 15.00 Czwartek od  godz. 9.00 do 18.00 Piątek od  godz. 9.00 do 15.00 Usługi ograniczone będą do wypożyczeń i zwrotów książek.Wypożyczenia odbywają […]
    Czytaj dalej
  • Dyplomowanie on-line na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w czasie pandemii
    Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności udało się uruchomić procedury dyplomowania w trybie on-line. Należy podkreślić, że przystąpienie do egzaminu dyplomowego poprzedzone było rozeznaniem przez kierownika zakładu dr inż. Barbarę Krochmal-Marczak możliwości uczestniczenia studentów w takiej formie egzaminu. Następnym krokiem było wygenerowanie spotkań w postaci wideokonferencji dla każdego studenta, w którym uczestniczyli również wszyscy członkowie […]
    Czytaj dalej
  • Zajęcia on–line na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w czasie pandemii
    Od 12 marca 2020 roku decyzją Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego zostały zawieszone kontaktowe zajęcia dydaktyczne. Nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci stracili swobodę dostępu do laboratoriów, sal wykładowych i zasobów bibliotecznych. Z dnia na dzień funkcjonowanie uczelni i instytucji badawczych przeniosło się do przestrzeni wirtualnej. Pomimo trudnej i […]
    Czytaj dalej
  • Pierwsze Wirtualne Dni Pola w Boguchwale 2020
    W dniu 6 czerwca 2020 roku nauczyciele akademiccy z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz Towaroznawstwa wzięli udział w Wirtualnych Dniach Pola 2020 w Boguchwale przedstawiając ofertę studiowania na wszystkich kierunkach studiów w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Wirtualne Dni Pola 2020 były unikatowym w skali Polski południowo-wschodniej wydarzeniem promocyjno-handlowym zlokalizowana na terenie 18-hektarowego Pola […]
    Czytaj dalej
  • Zaproszenie do konkursu kulinarnego „Studencka bomba witaminowa” V edycja
    Szanowni Państwo Dyrektorzy, Zgodnie z podpisanym 25 marca br. rozporządzeniem (opublikowane w Dz. U. poz. 530) wprowadzające zmiany w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem  i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. poz. 493), polegające m.in. na […]
    Czytaj dalej
  • Studentki z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Podkarpackich Spotkaniach Edukacyjnych
    W dniu 10 marca 2020 roku studentki II roku  kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności brały udział w promocji Naszej Uczelni i Naszego Kierunku na Podkarpackich Spotkaniach Edukacyjnych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie. Wielu młodych ludzi, tegorocznych maturzystów było zainteresowanych Naszą ofertą studiowania. Miejmy nadzieje, że z wieloma z nich […]
    Czytaj dalej
  • Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Dniach Otwartych w ZSP nr 2 w Krośnie w ramach III „Eventu Młodych Przedsiębiorców”
    W  dniu 27 lutego 2020 roku studenci i pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  brali udział w promocji Naszej Uczelni i Naszego Kierunku na Dniach Otwartych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Szpetnara w Krośnie. W ramach tego spotkania dr inż. Barbara Krochmal-Marczak przeprowadziła warsztaty edukacyjne na temat „Co wiemy o napojach izotonicznych’’. Wielu […]
    Czytaj dalej
  • Kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Targach Pracy w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie
    W dniu 6 lutego 2020 roku pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo Żywności  brali udział w promocji Naszej Uczelni i Naszego Kierunku na Targach Pracy , które odbyły się w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Wielu młodych ludzi, tegorocznych maturzystów było zainteresowanych Naszą ofertą studiowania. Miejmy nadzieje, że z wieloma z nich […]
    Czytaj dalej
  • Studenci II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w ćwiczeniach terenowych w Gospodarstwie rolnym
    Studenci II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w ćwiczeniach terenowych w Gospodarstwie rolnym Stanisława Urbanka w Korczynie. Gospodarstwo specjalizuje się w uprawie zbóż, rzepaku, bobiku i kukurydzy, prowadzi chów krów mlecznych oraz zajmuje się produkcją sadowniczą. Ponadto prowadzi sklep z mieszankami paszowymi dla ptaków i gryzoni. W ofercie gospodarstwa są także soki owocowe […]
    Czytaj dalej
  • Ogólnopolska „Noc Biologów” po raz trzeci w PWSZ w Krośnie
    Ogólnopolska „Noc Biologów” to wydarzenie cykliczne, organizowane przez ośrodki naukowe w całym kraju od 2012 r. W tej edycji po raz trzeci udział wzieła PWSZ w Krośnie. Celem przedsięwzięcia jest popularyzowanie nauki zajmującej się problematyką przyrodniczą, zdrowia ludzkiego oraz biogospodarki poprzez prezentację ciekawych wykładów, warsztatów, pokazów naukowych, konkursów oraz wystaw tematycznych. Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa […]
    Czytaj dalej
  • Wykład z przedstawicielem firmy WIALAN LANGER I WIATR s.j. z Tarnowa
    W dniu 8.01.2020 roku studenci kierunków: Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności oraz Rolnictwo mieli możliwość uczestniczenia w otwartych wykładach z cyklu „Nauka idzie w praktykę”. Tym razem spotkali się z mgr inż. Pawłem Józefczykiem, przedstawicielem firmy WIALAN LANGER I WIATR s. j. z Tarnowa, który omówił zagadnienia związane z prowadzeniem rolnictwa precyzyjnego. Ponadto studenci mieli możliwość wzbogacenia swej wiedzy na […]
    Czytaj dalej
  • Studenci II roku Kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na V Forum Gospodarczym w Krośnie
    21 listopada 2019 r. studenci II roku kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w ramach przedmiotu Podstawy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej uczestniczyli w V Forum Gospodarczym w Krośnie. Przedsiębiorczość młodych. Szanse, inspiracje, perspektywy. Forum odbyło się w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Organizatorami byli: Miasto Krosno i PWSZ w Krośnie. Prowadzącym spotkanie byłdr Tomasz Soliński – zastępca […]
    Czytaj dalej
  • Spotkanie Koła Naukowego Ekonomistów
    Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów zaprasza członków oraz osoby zainteresowane współpracą na spotkanie, które odbędzie sie w środę  27.11.2019 o godzinie 12 w sali numer 15 w Kampusie Politechnicznym przy ulicy Dmochowskiego 12. Serdecznie zapraszamy!!!
  • Studenci II rok kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na szkoleniu w WIORiN w Rzeszowie
    Studenci II rok kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w dniu 13 listopada 2019r. uczestniczyli w  szkoleniu z zakresu organizacji i funkcjonowania WIORiN w Rzeszowie z uwzględnieniem diagnostyki laboratoryjnej (oznaczanie czystości, wilgotności i zdolności kiełkowania nasion, wykrywania i oznaczenia agrofagów), które odbyło się w Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie. Szkolenie to odbyło sie […]
    Czytaj dalej
  • Wizyta studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w Terenowej Stacji doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin
    Będąc 13 listopada 2019r. na wizycie studyjnej w WIORiN w Rzeszowie studenci II roku PiBŻ odwiedzili też Terenową Stację Doświadczalną Instytutu Ochrony Roślin. Dziękujemy Panu Kierownikowi – dr hab. inż. prof.nadzw. Pawłowi Beresiowi za poświęcony mam czas i przekazanie ciekawych informacji o biologicznym zwalczaniu szkodników.

W dniu 16 grudnia 2020 r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyła się online Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniową Nauka–Praktyce: program wieloletni „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”– podsumowanie realizacji zadań w latach 2015–2020, transmitowana na serwisie YouTube. W konferencji uczestniczyli również studenci II roku PiBŻ w ramach modułu Hodowla i nasiennictwo, którzy szczególnie byli zainteresowani obszarem tematycznym − Postęp biologiczny. Jak czytamy na stronie Instytutu Ogrodnictwa w konferencji aktywny udział wzięło 160 osób, a liczba ta stale rośnie ponieważ wciąż istnieje możliwość zapoznania się z zarejestrowaną treścią na portalu YouTube. (https://www.youtube.com/watch?v=NtKO4EFjKrc).