Produkcja i bezpieczeństwo żywności – Pracownia technologii żywności

LOKALIZACJA

Kampus Politechniczny
ul. Dmochowskiego 12
38-400 Krosno
Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności

WYPOSAŻENIE LABORATORIUM
  • automatyczny konsystograf PC do oznaczania właściwości reologicznych mąki i ciasta
  • glutometr elektroniczny (typ SŻ) do oznaczenia rozpływalności glutenu
  • glutownik mechaniczny do wymywania glutenu
  • miernik bieli do oznaczania typów mąki i innych produktów
  • miesiarka laboratoryjna do ciasta
  • mini wytwarzacz zakwasów żytnich
  • młynek laboratoryjny (typ WŻ-1)
  • młynek laboratoryjny (typ WŻ-2)
  • młyn laboratoryjny czterowalcowy
  • objętościomierz laboratoryjny do pomiaru objętości pieczywa
  • piec laboratoryjny do próbnych wypieków z komorą fermentacyjną
  • wirówka do odwirowania glutenu (typ SŻ)
  • wstrząsarka do przygotowania zawiesiny mąki, urządzenie do oznaczania wskaźnika sedymentacji
  • sortownik mechaniczny celności i wyrównania ziarna
  • gęstościomierz zbożowy 1l (model SK)
  • przyrząd do badania szklistości i mączystości ziarna Farinotom wg Sadkiewicza
  • automatyczne urządzenie do oznaczania liczby opadania
  • licznik ziaren
  • urządzenie do oznaczania ilości zanieczyszczeń w próbce zbóż i nasion –separator
  • refraktometr ABBEGO
  • wilgotnościomierz do nasion
  • mętnościomierz
  • lepkościomierz
OFERTA
  1. Badania w zakresie oceny fizykochemicznej ziarna zbóż oraz wartości wypiekowej mąki, gęstość wstanie zsypnym, celność i wyrównanie ziarna, wilgotność, MTZ, zawartość glutenu mokrego, szklistość i mączystość, wskaźnik sedymentacji, liczba opadania, oznaczanie typu mąki, wodochłonność mąki, możliwość próbnych wypieków pieczywa
  2. Modyfikacja technologii piekarniczych – produkcja pieczywa o cechach funkcjonalnych