XI Targi Pracy i Akademicki Dzień Nauki z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności

W dniu 8 marca 2024 roku studenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz  członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i XI Targi Pracy w PANS Krosno.
Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Smakuj Naukę z Nami”.

Studenci kierunku PIBŻ przy swoimi stoisku

Studenci SKN przygotowali ciekawe zadanie dla uczestników tego wydarzenia, polegające na zidentyfikowaniu składu przypraw znanych i często stosowanych w kuchni jak pieprz ziołowy, przyprawa do piernika, mieszanka prowansalska czy curry. Uczestnicy, którzy właściwie wskazali kompozycję pachnących, suszonych roślin wchodzących w skład danej przyprawy oraz poprawnie wskazali kraj jej pochodzenia mogli zasmakować konfitury dyniowej z nutka korzenną.

Próbki przypraw do odgadnięcia w zabawie dla uczniów
Uczniowie próbują odgadnąć skład mieszanek przypraw
Studenci z SKN PIBŻ z maskotką Samorządu Studenckiego "Tygrysica"