Wizyta w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” 

W dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odwiedzili Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej lokalnego produktu spożywczego, przetwórstwa owocowo-warzywnego, ogrodnictwa, agrobiznesu.

W pierwszej części spotkania Pan Mirosław Krupa inicjator powstania Inkubatora oraz jego właściciel przedstawił historię powstania tego przedsięwzięcia oraz aktualne funkcjonowanie firmy. Następnie zostaliśmy oprowadzeni po pomieszczeniach Inkubatora: suszarnia do owoców, pomieszczenia do mycia, obierania, przetwarzania i pakowania owoców i warzyw oraz magazynie i sklepie z własnymi produktami jak też od lokalnych rolników. 

widok sali do przetwarzania produktów

Kolejnym punktem programu było wykonanie świątecznych jabłek prażonych z cynamonem pod czujnym okiem technologa żywności – Pana Michała Przepióry, właściciela firmy Księga HACCAP.

mycie jabłek
struganie jabłek
krojenie jabłek w kostke
krojenie skórki pomarańczowej
prażenie jabłek
mieszanie pulpy jabłkowej i kostek jabłek
pakowanie do słoiczków

Ponadto przeprowadziliśmy konsumencką ocenę wyrobów owocowo-warzywnych produkowanych w IPL „Bieszczadzki ogród” m.in. syropów (z porzeczki, mniszka, kwiatów bzu czarnego), ciasta (np. sernika), suszu na herbatki smakowe…

degustacja produktów
regał w sklepie z sokami i innymi przetworami w słoikach