Warsztaty kulinarne w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej

W dniu 11.01.2022r. studenci III roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach zajęć z przedmiotu Żywność regionalna i tradycyjna wraz z dr inż. Bernadettą Bienią uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.  Warsztaty przeprowadziła pani Ewa Szymko, która zapoznała studentów z tajnikami robienia pierogów. Studenci samodzielnie zagnietli i wyrobili ciasto,  a następnie zrobili pierogi staropolską metodą „z wałka”.  Po ich ugotowaniu, wszyscy ze smakiem delektowali się własnoręcznie zrobionymi pierogami ruskimi i z kapustą.

Zarabianie ciasta na pierogi
Dzielenie farszu na pierogi przez studentkę do miseczek
Wyrobione ciasto na pierogi
Student kroi ciasto na pierogi
Studentki robią krążki z ciasta na pierogi
Studenci zlepiają nadziane pierogi
Student klei pierogi
Gotowe pierogi na talerzu