Światowy Dzień Zdrowia z udziałem kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności

W dniu 8 kwietnia br. Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2024, którego hasło brzmiało  „Moje zdrowie, moje prawo”,  zorganizowała wykłady i szkolenia, które miały pokazać, że zdrowie jest najważniejsze i warto podejmować wszelkie działania, aby je zachować i poprawić. W tym ważnym wydarzeniu wziął udział również kierunek Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności.

Uroczystego otwarcia obchodów Dnia Zdrowia dokonali dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS – Rektor oraz dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki.

Wykłady podczas Dni Zdrowia wygłosili:

  1. prof. Teresa Bernadetta Kulik, konsultant wojewódzki w dziedzinie Zdrowia publicznego, pracownik Zakładu  Pielęgniarstwa;
  2. mgr Agnieszka Momora, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, która na co dzień pracuje w Centrum Medycznym Medyk w Rzeszowie;
  3. dr Monika Musijowska, mgr Marzena Szepieniec, mgr Dominik Stanisławczyk, wykładowcy Zakładu Wychowania Fizycznego, którzy zachęcali do regularnego podejmowania aktywności fizycznej. 

Kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności zorganizował warsztat pt. Czy napoje izotoniczne są szkodliwe dla zdrowia, który poprowadziła mgr inż. Elżbieta Brągiel. Uczniowie mieli możliwość nauczyć się jak „rozkodować” etykietę różnych komercyjnych napojów izotonicznych. Poznali co to są napoje izotoniczne, kiedy je stosujemy, co w sobie kryją „dobrego i złego” dla zdrowia, na co zwracać uwagę przy wyborze napojów izotonicznych w sklepie. Był też przepis, jak samemu zrobić napój izotoniczny.

Prowadząca warsztat i studenci na sali w ławkach czytają etykiety izotoników

Szczegółowa relacja i zdjęcia pod linkiem

Światowy Dzień Zdrowia