Publikacja naszej absolwentki oraz pracowników Zakładu Zielarstwa w czasopiśmie „Lek w Polsce”

W ostatnim numerze czasopisma „Lek w Polsce” ukazał się artykuł „Zastosowanie ziół i suplementów diety w terapii wspomagającej rozwój dzieci z autyzmem (ASD)”. Jego autorami są: absolwentka kierunku Zielarstwo Katarzyna Bogacz oraz pracownicy Zakładu Zielarstwa prof. Iwona Wawer oraz dr Paweł Siudem.

Autyzm jest spektrum zaburzeń neurorozwojowych. Objawy autyzmu obejmują zaburzenia zachowania (nadpobudliwość, samookaleczenia, agresja), zaburzenia snu i odżywiania. Etiologia autyzmu jest słabo poznana. Stres oksydacyjny może brać udział w biochemicznych mechanizmach autyzmu. Dowody wskazują na korzystne efekty leczenia antyoksydantami z diety roślinnej, owocami jagodowymi bogatymi w polifenole, witaminami, koenzymem Q10, probiotykami i prebiotykami, kwasami tłuszczowymi omega-3. Aromaterapia i hortiterapia również mogą poprawić zdrowie i samopoczucie pacjentów.