Książka „Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych”

„Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych” to książka, której Autorami są: nauczyciele prowadzący zajęcia na kierunku Zielarstwo w KPU w Krośnie – prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska, dr inż. Barbara Krochmal-Marczak oraz prof. dr hab. inż. Jadwiga Andrzejewska z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

W opracowaniu podano technologie upraw według zasad rolnictwa integrowanego, ale każdy z zamieszczonych gatunków doskonale wpisuje się w idee i zasady rolnictwa ekologicznego. W książce opisano 31 gatunków roślin. Niektóre z nich były kiedyś bardzo popularne, poszukiwane i chętnie spożywane (np. marek kucmerka, salsefia, skorzonera), inne zaś dopiero dziś trafiają na nasze stoły (bataty, nasturcja bulwiasta, ciecierzyca pospolita). Wszystkie omówione gatunki mają potwierdzone badaniami właściwości prozdrowotne. Oddając Czytelnikowi książkę ,,Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych ‘’ autorki mają nadzieję, że przyczyni się ona do powrotu opisanych gatunków zarówno na pola, jak i na stoły Polaków. Książka zawiera m.in. wyniki badań własnych, które mogą być użyteczne dla wykładowców i studentów kierunków związanych z produkcją i wykorzystaniem surowców żywnościowych o wysokiej jakości prozdrowotnej.