HERBALISM 1(7)/2021

Porównanie jakości sensorycznej świeżych oraz suszonych roślin przyprawowych Bernadetta Bienia, Jolanta Baran
Kawa i jej prozdrowotne właściwości Jolanta Baran, Piotr Kubit
Całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów i aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z korzeni lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) Elżbieta Torbus, Katarzyna Paradowska
Charakterystyka wybranych roślin leczniczych pochodzących z Iraku Ali Hulail Noaema, Barbara Sawicka, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Dominika Skiba, Barbara Krochmal-Marczak
Rośliny wpływające na procesy krzepnięcia krwi Katarzyna Sopata
Zastosowanie aromaterapii klinicznej w infekcjach intymnych kobiet Jolanta Kuś, Anna Partyka, Dorothea Hamm, Anusati Thumm
Zioła dla seniora. Upowszechnienie wiedzy o surowcach przeciwdziałających procesom neurodegeneracji
Iwona Wawer, Magdalena Wilusz
Rola brzozy w wierzeniach ludowych oraz w medycynie ludowej i współczesnej fitoterapii Agnieszka Groszek, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak
Bakuchiol: następca retinolu Mateusz Grzelecki, Natalia Tyburc, Katarzyna Paradowska
Equisetum palustre L. marsh horsetail (Equisetaceae Michx. ex DC.) Dominik Wróbel, Henryk Różański
Naturalne metody podnoszenia odporności na infekcje. Immunożywienie Henryk Różański
Wspomnienia prof. Aleksandra Ożarowskiego z 1939 roku o. dr Marcelin Jan Pietryja
Sprawozdanie z konferencji Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna Franciszek Tereszkiewicz