HERBALISM 1(1)2015

Żywność funkcjonalna i nutraceutyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Tadeusz Trziszka, Henryk Różański
Zioła peruwiańskie w Europie Tadeusz Trziszka, Henryk Różański
Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać? Marta Gromek, Joanna Banach, Grażyna Czarnecka, Michał Książkiewicz
Akrylamid jako związek występujący w żywności i jego wpływ na żywe organizmy, Magdalena Kilar, Janusz Kilar, Maria Ruda
Wpływ właściwości genetycznych na wartość zdrowotną bulw słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. [Lam.]), Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka
Fitoterapia stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, Dariusz Jałoza, Magdalena Kamińska-Jałoza
Acmella oleracea – czy natura znalazła alternatywę dla botoksu? Aneta Mrozek-Szetela
Perspektywy zastosowania nanorurek węglowych w medycynie, Anna Pietrasz, Henryk Różański
Porównanie metod oznaczania ilościowego związków cyjanogennych w surowcach zielarskich, Henryk Różański, Anna Pietrasz, Izabela Betlej, Joanna Anglart Różańska, Angelika Uram,Grzegorz Domański, Mikhael Hakim
Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym Część I – od starożytności do oświecenia, Henryk Różański, Edyta Czerny
Ziołowe terapie ojca Klimuszki, Krzysztof Kamiński