SKN Ekonomistów z wizytą studyjną w Pijalni Czekolady M.Pelczar w Korczynie

28 października br. studenci ze SKN Ekonomistów byli z wizytą studyjną w Pijalni Czekolady Mirosława Pelczara w Korczynie.

Studenci z opiekunem w Pijali Czekolady w Korczynie

W programie wizyty przewidziano warsztaty czekoladowe w M.Pelczar Chocolatier. Podczas warsztatów studenci poznali historii czekolady, historie Firmy M.Pelczar Chocolatier. Zapoznali się z całym cyklem produkcyjnym od drzewa kakaowca, plantacji kakao i miejsca upraw przez proces produkcji czekolady od ziarna do tabliczki czekolady. Studenci mieli możliwość oceny sensorycznej różnych nut smakowych występujących w czekoladzie. Dodatkowo zapoznali się z maszynami i urządzeniami do produkcji czekolady. Uczestnicy warsztatów mieli także możliwość własnoręcznie wylać i ozdobić swoją tabliczkę czekolady.

Studenci robią własną tabliczkę czekolady
Studenci zdobią własną tabliczkę czekolady
Drzewo kakaowca, worek jutowy z ziaren, zabytkowa waga, młynek ziaren kakao

Dodatkowo podczas warsztatów poruszane były aspekty ekonomiczne prowadzenia tego typu działalności i ciekawy, niepowtarzalny wystrój, który przyciąga miłośników czekolady w każdym wieku. Rozmawiano również o działaniach marketingowych i nieszablonowych działaniach promocyjnych realizowanych przez Firmę M.Pelczar Chocolatier.

Zdjęcie największej tabliczki czekolady w Polsce o wadzie 2.5kg

Wizyta w Pijalni Czekolady M.Pelczar pozwoliła poznać tajniki produkcji czekolady, wzbogaciła wiedze uczestników, była miłym słodkim doświadczeniem. Ubogaciła wszystkich w wiedzę i nowe umiejętności oraz dostarczyła niezapomnianych doznań smakowych. 

Kolejne miejsce na mapie lokalnych, wyjątkowych przedsiębiorstw zdobyte!

Prezentacja wyrobów czekoladowych