Archiwalne numery Herbalismu


PDF



PDF

PDF

  • Eleuterokok kolczysty – alternatywa dla żeń-szenia? Katarzyna Bączek Pobierz
  • Hydroksykwasy organiczne w fitokosmetykach rewitalizujących, Agata Kaniewska, Beata Sperkowska Pobierz
  • Wpływ chryzyny na parametry histomorfometryczne kości owariektomizowanych szczurów, Maria Zych, Weronika Wojnar, Anna Bońka, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Pobierz
  • Wpływ kinetyny i N-6-benzyloadeniny na migrację komórek oraz biosyntezę kolagenu w fibroblastach skóry ludzkiej, Agata Jabłońska-Trypuć, Walentyn Pankiewicz, Romuald Czerpak Pobierz
  • Cenne owoce maliny właściwej (Fructus Rubi idaei), Alicja Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała Pobierz
  • Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka, Małgorzata Stryjecka, Marta Pisarek, Bernadetta Bienia Pobierz
  • Galega officinalis L. rutwica lekarska (Fabaceae Lindl.) w Kotlinie Jasielsko-Krośnieńskiej, Henryk Różański, Dominik Wróbel Pobierz
  • Właściwości prozdrowotne lnu (Linum ussitatissimum L.), Elżbieta Rymar Pobierz
  • Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki, Joanna Chłopicka, Karolina Bonarska Pobierz
  • Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania, Małgorzata Stryjecka, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Pobierz
  • Czynniki biotyczne kształtujące plon i jakość bulw ziemniaka, Bernadetta Bienia, Barbara Sawicka, Barbara Krochmal-Marczak Pobierz
  • Fitoterapia zespołu poboreliozowego, Przemysław Figura Pobierz
  • Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym Henryk Różański, Edyta Czerny
PDF

PDF
  • Tokotrienole – mniej znana strona witaminy E, Stanisław Witkowski Pobierz
  • Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Katarzyna Zawada Pobierz
  • Witamina D-składnik o wielostronnym działaniu, Joanna J. Sajkowska-Kozielewicz, Katarzyna Paradowska Pobierz
  • Jakość mikrobiologiczna suszonych kwiatów: dziewanny wielkokwiatowej (Verbascumdensiflorum bertol.), bzu czarnego (Sambucus nigra L.) oraz wiązówki błotnej (Filipendula ulmariaL.), Małgorzata Stryjecka Pobierz
  • Analiza zawartości flawonoidów i kwasów fenolowych o działaniu leczniczym w koniczynie inkarnatce (Trifolium incarnatum L.), Magdalena Majcher, Joanna Rataj, Weronika Wojnar, Maria Zych, Jerzy Bukowczan, Marlena Zagwożdżon, Justyna Petelewicz, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Pobierz
  • Zastosowanie ekstraktu z kory dębu pozyskanego w warunkach nadkrytycznego CO2 jako składnika kompozycji myjących, Elżbieta Sikora, Agnieszka Łach, Jan Ogonowski Pobierz
  • Wykorzystanie kozieradki pospolitej (Ttrigonella foenum-graecum L.) w zielarstwie i fitoterapii, Magdalena Kilar, Janusz Kilar, Henryk Różański Pobierz
  • Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.), Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Aleksandra Kubat-Sikorska Pobierz
  • Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka , Alicja Baranowska, Marek Gugała Pobierz
  • Wpływ właściwości genetycznych na zawartość wybranych składników mineralnych w bulwach Helianthus tuberosus L., Dominika Skiba, Barbara Sawicka Pobierz
  • Możliwości wykorzystania ziarna owsa w diecie człowieka, Renata Tobiasz-Salach, Barbara Krochmal-Marczak Pobierz
  • Wartość odżywcza pszenicy orkiszowej (Triticum spelta L.) uprawianej na Podkarpaciu, Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka Pobierz
  • Znaczenie nawłoci (Solidago) w fitoterapii, Henryk Różański, Łukasz Bobak, Tadeusz Trziszka Pobierz
  • O Erneście Michalskim – róża i witamina C, Izabela Michalska Pobierz

  • Żywność funkcjonalna i nutraceutyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Tadeusz Trziszka, Henryk Różański
  • Zioła peruwiańskie w EuropieTadeusz Trziszka, Henryk Różański
  • Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać? Marta Gromek, Joanna Banach, Grażyna Czarnecka, Michał Książkiewicz
  • Akrylamid jako związek występujący w żywności i jego wpływ na żywe organizmy, Magdalena Kilar, Janusz Kilar, Maria Ruda
  • Wpływ właściwości genetycznych na wartość zdrowotną bulw słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. [Lam.]), Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka
  • Fitoterapia stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, Dariusz Jałoza, Magdalena Kamińska-Jałoza
  • Acmella oleracea – czy natura znalazła alternatywę dla botoksu? Aneta Mrozek-Szetela
  • Perspektywy zastosowania nanorurek węglowych w medycynie, Anna Pietrasz, Henryk Różański
  • Porównanie metod oznaczania ilościowego związków cyjanogennych w surowcach zielarskich, Henryk Różański, Anna Pietrasz, Izabela Betlej, Joanna Anglart Różańska, Angelika Uram,Grzegorz Domański, Mikhael Hakim
  • Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym Część I – od starożytności do oświecenia, Henryk Różański, Edyta Czerny
  • Ziołowe terapie ojca Klimuszki, Krzysztof Kamiński