VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy k. Koszalina

Pani Profesor dr hab. Iwona Wawer  wzięła udział w VI Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w  Dobrzycy, gdzie jest ponad 30 ha plantacji, a uprawy ziół i kwiatów ozdobnych można podziwiać z wieży widokowej. Zwiedzającym Ogrody bardzo podobają się ścieżki tematyczne: Promenada Wiedzy Tajemnej, Ogród Kalendarza Celtyckiego, Ogród Cztery Pory Roku, Plac Boskich Róż i Plac Dzikich Kwiatożerców, a także Labirynt i Tunel Teleportacji.

W tym roku pogoda dopisała, nie było burzy, do Ogrodów wybrały się więc setki wczasowiczów. Róże, liliowce i mnóstwo innych kwiatów – w pełnym rozkwicie. Można było podziwiać piękno kwiatów oraz kupić sadzonki i nasiona do domowego ogródka.

Prelekcjom o ogrodach jadalnych kwiatów, o jadalnych kwiatach na balkonie i w kuchni, towarzyszyły pokazy i degustacje dań z kwiatami. Szef kuchni festiwalowej prezentował kulinarną magię kwiatów i ziół w ramach „Uczty Kwiatożercy”, kociołki pełne kwiatowych i ziołowych rozmaitości, ogrodowe lemoniady. Niektóre produkty można było kupić na stoiskach wystawców pod patronatem „Polska Smakuje”. Pokazano m.in. miody, wina owocowe, syropy, ciastka z konopi, sok i konfitury z jagody kamczackiej.

Powietrze pachniało kwitnącą właśnie lawendą, oblegane były stoiska z kosmetykami lawendowymi i różanymi. Praktyczne i ładne są doniczki „oddychające” z konopi i lnu, do postawienia na balkonie lub powieszenia na ścianie.  Zainteresowanie wzbudziła propozycja warsztatów hortiterapii, w tym zajęcia: ogrodnicze, florystyczne, sensoryczne i kulinarne.

Promowaliśmy studia w Krośnie. Opinia tegorocznego maturzysty: „świetne studia, ale czy nie możecie przenieść Zielarstwa do Koszalina?” W Zachodniopomorskiem nie ma takiej uczelni, a zainteresowanie ziołami jest bardzo duże.