Relacja z praktyki zawodowej w gospodarstwie w Nieszkowie

Gospodarstwo Rolne – Ekologiczna Uprawa Ziół w Nieszkowie to 12 hektarów pachnących ziołami pól uprawnych, gdzie dbałość o środowisko, surowiec najwyższej jakości i rodzinna atmosfera połączyły się, stanowiąc filary tego miejsca.

Na polach uprawnych znajdziecie tu m.in.: babkę lancetowatą, jeżówkę purpurową, melisę lekarską, mniszka lekarskiego, pokrzywę zwyczajną, miętę pieprzową oraz krwawnik pospolity.

Gospodarstwo, początkowo prowadzone w systemie konwencjonalnym przez rodziców pana Artura (obecnego gospodarza) przeszło na system uprawy ekologicznej w 2006 roku. Obecnie wraz z żoną i córkami pan Artur dba o ekologiczną uprawę, zastępując metody stosowane w gospodarstwie konwencjonalnym mechanicznymi zabiegami i preparatami biologicznymi w pełni przyjaznymi dla środowiska.

Praktyka w tym miejscu to dla mnie niezwykłe doświadczenie. Nie była to bierna obserwacja tego, co dzieje się każdego dnia w gospodarstwie, ale czynne branie udziału w tych właśnie codziennych czynnościach.

Wyrywanie chwastów w pełnym słońcu, koszenie jeżówki purpurowej sierpem, prowadzenie ogromnego URSUSA 10014H, zbieranie z pola babki lancetowatej, tak by zdążyć przed deszczem, przewracanie pachnących ziół na suszarni, przejażdżka na przyczepie rolniczej z wiatrem we włosach, wdychanie świeżego powietrza pełnego nut mięty i melisy, spacer w stronę zachodzącego słońca w polu pszenicy… Proste rzeczy (no może poza jazdą traktorem :D), które uczą pokory, dają siłę, wbrew poczuciu zmęczenia, ogromną satysfakcję i po prostu zachwycają.   A do tego wspaniali ludzie, których miałam przyjemność poznać i wraz z nimi ”robić w polu” oraz gościnność gospodarzy, którzy sprawili, że czułam się tam jak w domu.

Oprócz tych wszystkich praktycznych wspaniałości nie zabrakło chwili na obserwację ”technologii”, która w przypadku  kilkunastohektarowych gospodarstw jest już niezbędna oraz łyknięcie cennej dawki teorii w zakresie technologii uprawy poszczególnych roślin.

Wiele z tych czynności było dla mnie czymś nowym, a więc i okazją do zdobycia przydatnych umiejętności i nabraniem ”wprawy”. Mój brak doświadczenia w tych dziedzinach spotkał się z serdecznym uśmiechem, pomocnością  i cierpliwością zarówno ze strony gospodarzy jak i pracowników.

Bezcenne doświadczenia, spora dawka przydatnej wiedzy o ziołach, maszynach, uprawie oraz rodzinna atmosfera – to właśnie tutaj 😉 Polecam!!