II rok Zielarstwa testuje sok z owoców grawioli

Drzewo (Annona muricata) rośnie w krajach tropikalnych (pol. flaszowiec). Owoc wygląda jak duży kasztan. Sok ma słodko-kwaśny smak. Jest ok, ale bez rewelacji – ocenili studenci II roku w trakcie zajęć „Metody badania surowców zielarskich”. W owocach są cukry, kwasy organiczne oraz związki typu acetogenin, które podejrzewano o działanie neurotoksyczne, indukujące chorobę Parkinsona. Oznaczono ich zawartość w owocach metodą spektrometrii mas; w jednym owocu jest ok. 15 mg annonacyny. Aby spożyć tyle toksycznych związków, ile wywoływało uszkodzenie mózgu szczura trzeba by przez cały rok jeść codziennie jeden owoc lub wypijać puszkę nektaru. Poza Gwadelupą, owoc gravioli nie jest spożywany w dużych ilościach. W 2009 roku w Internecie pojawiła się informacja, że związki z owoców mają zabijać komórki raka jelita. Nie potwierdzono tego, ale  plotka spowodowała falę zainteresowania rośliną, jej owocami i liśćmi oraz wzmożony popyt. Sok można kupić w sklepach zielarskich.