Z polskich ziół ciągnione treści – sposoby na korzystanie ze skarbca natury

16 listopada 2022 r. w Kampusie Politechnicznym Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie miała miejsce kolejna edycja wydarzenia współorganizowanego przez Uczelnię i Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów pt. Z polskich ziół ciągnione treści.

W ramach spotkania prof. Iwona Wawer i dr Henryk Różański wygłosili wykład Na rozgrzewkę i dobry nastrój, podczas którego omówili surowce rozgrzewające, wzmacniające i poprawiające samopoczucie. Surowce te Farmakopea dzieli na gorzkie (amara), gorzko-aromatyczne (amaro-aromatica) i aromatyczne (aromatica). Prowadzący opowiedzieli  słuchaczom o takich przyprawach jak anyż gwiazdkowy, który jest jednym ze składników mieszanek do grzańca i herbat czy imbir – słynny nie tylko z właściwości rozgrzewających,  ale także jako doskonały środek na chorobę lokomocyjną.

Wykład – Zioła na rozgrzewkę i dobry nastrój – Iwona Wawer, Henryk Różański
Wykład – Zioła na rozgrzewkę i dobry nastrój – Iwona Wawer, Henryk Różański

Bardzo liczni słuchacze wypełniający po brzegi aulę poznali także inne zioła, które stosuje się powszechnie jako przyprawy takie jak: gałka muszkatołowa czy cynamon. Gałka muszkatołowa jest cenna w małych ilościach – w większych dawkach działa halucynogennie. Zaś kojarzący nam się z zimą i świętami cynamon ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Warto jednak pamiętać, by wybierać ten cejloński, gdyż jest lepszej jakości. Na uwagę zasługuje także rodzimy jałowiec. Jego suszone jagody dodają pikanterii potrawom mięsnym, a olejek działa silnie dezynfekująco i antyseptycznie. Natomiast krzewy tworzą bardzo bezpieczne środowisko, emitując cenne dla zdrowia olejki eteryczne.

Omówione na wykładzie surowce zawierają lotne olejki eteryczne i najlepiej kupować je w całości a nie w formie sproszkowanej, ponieważ nie utleniają się wówczas tak szybko. Pozwalają utrwalać żywność, poprawiają trawienie i działają relaksująco, wykorzystywane w różnych formach aromaterapii.

Słuchacze, którzy tłumnie przybyli na spotkanie o ziołach rozgrzewających, mogli po wykładzie degustować pachnące napary i rozgrzewające herbatki, przygotowane przez organizatorów.

Realizując ważną misję upowszechniania wiedzy, kształtowania proekologicznej świadomości, i co równie ważne, promowania prozdrowotnych nawyków, organizatorzy zaplanowali na styczeń 2023 roku kolejne spotkanie z cyklu Z polskich ziół ciągnione treści.