Warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Brzozowie 

W dniu 21 października 2022 r. gościliśmy uczniów z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Brzozowie. Nauczyciele akademiccy przygotowali dla nich zajęcia laboratoryjne i wykład tematycznie związany z kierunkiem studiów Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Zajęcia rozpoczął mgr inż. Bartłomiej Bielawa, pracownik Biura Karier i Praktyk, który przedstawił ofertę edukacyjną naszej Uczelni. 

Uczniowie podczas wprowadzenia z mgr inż. Bartłomiejem Bielawą

Następnie uczniowie podzielili się na trzy grupy. Zajęcia laboratoryjne z metod polarymetrycznych i refraktometrycznych w ocenie surowców żywnościowych poprowadziła dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. ucz., zaś mgr inż. Joanna Półchłopek warsztaty pt. „Reakcje aminokwasów, białek i tłuszczów”. 

Uczniowie podczas warsztatów z mgr inż. Joanną Półchłopek
Uczniowie podczas warsztatów z dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak prof. KPU
Uczniowie podczas warsztatów z dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak prof. KPU

Wykład o zafałszowaniu żywności dawniej i dziś poprowadziła dr inż. Marta Pisarek. Na zakończenie wszyscy uczniowie biorący udział w dzisiejszym spotkaniu w kampusie na Suchodole przeszli błyskawiczny kurs rozpoznawania jadalnych roślin pozyskanych z ogrodu naukowo-dydaktycznego KPU w Krośnie. Podczas ich identyfikacji wykorzystano zmysły węchu, smaku, wzroku, dzięki czemu zajęcia te wzbudziły wiele pozytywnych emocji.

Wykład o zafałszowaniu żywności dawniej i dziś poprowadziła dr inż. Marta Pisarek.