Sukces studentów kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w Hackathon Space App Challange

Studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności Dominika Bielec (studentka III roku) i Karolina Wypasek (studentka IV) oraz Paweł Kielar (student II roku) wzięli udział w zawodach Hackathon Space App Challange, które odbyły się 2-3 października 2021r.

 

Zespół studentów „KPU w kosmosie”, w którym pracowali studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwa żywności opracował koncepcje i projekt (w języku angielskim) uprawy grzybów shiitake, pomidorów Kumato, rukwi wodnej i ciecierzycy zwyczajnej użytkowanej w specjalnej „szafie” jako rozwiązanie wyżywienia dla ekipy kosmonautów stacjonujących w kosmosie.
W czasie Hackathonu uczestnicy podzieleni na zespoły opracowywali rozwiązanie określonego problemu. Produktem finalnym pracy uczestników zawodów miała być koncepcja oraz demo technologiczne lub prototyp, który prezentuje rozwiązanie danego zagadnienia.
W wydarzeniu wzięło udział 450 zespołów z całego świata w 320 lokalizacjach. Jedną z lokalizacji autoryzowanych przez NASA, dostępnych w tym roku, była lokalizacja z Rzeszowa. Jednostka ta zrzeszyła 19 zespołów, w skład których weszło 75 uczestnikami, w tym 4 drużyny z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Lokalizacja wydarzenia w Rzeszowie była pod względem liczby uczestników oraz zespołów największym tego typu wydarzeniem w Polsce, a na liście światowej uplasowała się w gronie 30 największych.
Reprezentujący naszą uczelnię zespół „KPU w kosmosie” zajął 4. miejsce i najlepsze wśród zespołów KPU.

Szczegóły projektu pod linkiem https://tiny.pl/99w4m

Wszystkim bardzo gratulujemy!!!

Więcej informacji:
https://kpu.krosno.pl/studenci-kpu-w-krosnie-w-hackathon-space-app-challange/?fbclid=IwAR0NyzYTls5wKNpm8BeHg1J7SOt4fwzPwq9h29LFr-eYhMyDm6MHwCh1gDw