10 maja 2021 r miała miejsce VII Konferencja API GARDEN – Mało znane warzywa i owoce.
Celem wydarzenia było stworzenie przestrzeni dla merytorycznej i popartej doświadczeniem wiedzy na temat najnowszych trendów z zakresu odmian warzyw i owoców mniej znanych klientom, ich pielęgnacji i wykorzystaniu.
Te nietypowe rośliny dają możliwość urozmaicania własnej diety, są źródłem cennych dla zdrowia witamin, dodatkowo sprawiają, że ogród przydomowy jest niepowtarzalny.
Poruszano min. zagadnienia:
🌸Jaką funkcje mogą pełnić ogrody przydomowe?
🌸Mało znane warzywa jako żywność funkcjonalna;
🌸Wartości odżywcze mało znanych warzyw i ich wykorzystanie w kuchni;
🌸Uprawa wybranych gatunków warzyw w ogrodzie (stanowisko, rozstawa, nawożenie, zbiór);
🌸Wykorzystanie niektórych gatunków warzyw w ogrodzie ozdobnym;
🌸Wybrane mniej znane drzewa i krzewy owocowe, ich właściwości i pielęgnacja;
🌸Właściwe cięcie drzewek owocowych.
Prelegentami konferencji były:
Anna Cieszyńska − Specjalista ds. Warzywnictwa w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Paulina Banaś – Specjalista ds. Ogrodnictwa w Powiatowym Zespole Doradców Rolniczych w Strzyżowie