Studenci Produkcji i bezpieczeństwa żywności na Konferencji API GARDEN – VIII edycja – Mało znane warzywa i owoce.

10 maja 2021 r  miała miejsce VII Konferencja API GARDEN – Mało znane warzywa i owoce.

Celem wydarzenia było stworzenie przestrzeni dla merytorycznej i popartej doświadczeniem wiedzy na temat najnowszych trendów z zakresu odmian warzyw i owoców mniej znanych klientom, ich pielęgnacji i wykorzystaniu.

Te nietypowe rośliny dają możliwość urozmaicania własnej diety, są źródłem cennych dla zdrowia witamin, dodatkowo sprawiają, że ogród przydomowy jest niepowtarzalny.

Poruszano min. zagadnienia:

🌸Jaką funkcje mogą pełnić ogrody przydomowe?

🌸Mało znane warzywa jako żywność funkcjonalna;

🌸Wartości odżywcze mało znanych warzyw i ich wykorzystanie w kuchni;

🌸Uprawa wybranych gatunków warzyw w ogrodzie (stanowisko, rozstawa, nawożenie, zbiór);

🌸Wykorzystanie niektórych gatunków warzyw w ogrodzie ozdobnym;

🌸Wybrane mniej znane drzewa i krzewy owocowe, ich właściwości i pielęgnacja;

🌸Właściwe cięcie drzewek owocowych.

Prelegentami konferencji były:

Anna Cieszyńska − Specjalista ds. Warzywnictwa w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

Paulina Banaś – Specjalista ds. Ogrodnictwa w Powiatowym Zespole Doradców Rolniczych w Strzyżowie