Studenci II roku Kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na V Forum Gospodarczym w Krośnie

21 listopada 2019 r. studenci II roku kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w ramach przedmiotu Podstawy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej uczestniczyli w V Forum Gospodarczym w Krośnie. Przedsiębiorczość młodych. Szanse, inspiracje, perspektywy.


Forum odbyło się w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Organizatorami byli: Miasto Krosno i PWSZ w Krośnie. Prowadzącym spotkanie był
dr Tomasz Soliński – zastępca prezydenta Miasta Krosna. Rozpoczynając debatę  powiedział, że tegoroczne Forum jest pierwszym z cyklu wydarzeń, jakie miasto organizuje z myślą o młodych, szczególnie przedsiębiorczych mieszkańcach. Zwrócił także uwagę, że takie wydarzenia mają na celu inspirować i motywować młodych ludzi i wspierać ich we wdrażaniu pomysłów biznesowych w praktykę.

Podczas pierwszego panelu dyskusyjnego odpowiadano m.in. na pytania: skąd pozyskać środki na założenie firmy, jakie są rodzaje ryzyka i jak się przed nimi zabezpieczyć, a także jaką wybrać formę opodatkowania oraz gdzie znaleźć wsparcie biznesowe.

W drugim panelu dyskusyjnym lokalni młodzi przedsiębiorcy opowiadali o swoich doświadczeniach i doradzali, na co zwrócić uwagę startując z własnym biznesem. Ciekawa, aktualna tematyka, wzbogacona przez „ludzi biznesu” była nieocenioną praktyczną lekcją dla wszystkich biorących udział w tym spotkaniu.