Studia inżynierskie pierwszego stopnia o profilu praktycznym
CZAS TRWANIA STUDIÓW:
7 semestrów
TYTUŁ NADAWANY ABSOLWENTOM:
Inżynier
FORMA STUDIÓW:
Stacjonarne i niestacjonarne
OPIS STUDIÓW:
Studia dają przygotowanie merytoryczne i praktyczne w zakresie uprawy roślin zielarskich na plantacji, również na małej powierzchni, konserwacji i przechowalnictwa roślin zielarskich, obróbki i przetwórstwa surowców zielarskich, oceny jakości surowców i produktów zielarskich, organizacji i zarządzania gospodarstwem, wykorzystania roślin zielarskich w dietetyce, kosmetologii i fitoterapii. Zapoznają z elementami uprawy ekologicznej ziół.
ATUTY KIERUNKU:
Przygotowanie do prowadzenia plantacji ziół oraz ogrodów zielarskich. Znakomicie wyposażone laboratoria analityczne dają dobre przygotowanie do oceny jakości surowców i preparatów ziołowych. Kierunek odpowiada na aktualne potrzeby społeczne: życia bliżej natury, w otoczeniu roślin.
SPECJALNOŚCI REALIZOWANE NA KIERUNKU:
Produkcja surowców zielarskich
Rośliny zielarskie w produkcji żywności, suplementów diety, leków roślinnych i kosmetyków
Przetwórstwo zielarskie
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA:
Absolwent znajdzie zatrudnienie w firmach prowadzących uprawy ziół i przetwarzanie surowców zielarskich, produkujących leki roślinne, żywność z ziołami, suplementy diety i kosmetyki, a także prowadzenie własnej działalności w tym zakresie.
ZASADY REKRUTACJI:
Egzamin maturalny (nowa matura) – konkurs świadectw z uwzględnieniem trzech przedmiotów obowiązkowych. Egzamin dojrzałości (stara matura) – konkurs świadectw obejmujący wyniki ukończenia szkoły średniej z języka polskiego, języka obcego i matematyki albo biologii albo chemii albo wiedzy o społeczeństwie. Z pominięciem postępowania rekrutacyjnego o przyjęcie na studia ubiegać się mogą laureaci i finaliści stopnia centralnego i okręgowego olimpiady biologicznej, wiedzy i umiejętności rolniczych, wiedzy o Polsce i świecie współczesnym, wiedzy o żywieniu i żywności.