Studia inżynierskie pierwszego stopnia o profilu praktycznym
CZAS TRWANIA STUDIÓW:
7 semestrów
TYTUŁ NADAWANY ABSOLWENTOM:
Inżynier
FORMA STUDIÓW:
Stacjonarne i niestacjonarne
OPIS STUDIÓW:
Towaroznawstwo to kierunek inżynierski o charakterze interdyscyplinarnym łączący wiedzę ekonomiczną, techniczną i przyrodniczą. Ta wieloaspektowość stwarza szerokie możliwości kompleksowego kształcenia przyszłych inżynierów z zakresu: kontroli jakości w gospodarce przemysłowej i żywnościowej, kształtowaniu jakości towarów, projektowania wyrobów, zarządzania jakością i procesami technologicznymi, marketingu produktów oraz logistyki towarów.
ATUTY KIERUNKU:
Towaroznawstwo, dzięki swojej różnorodności, to kierunek zarówno dla humanistów, jak też osób posiadających umysły ścisłe. Daje możliwości znalezienia dobrze płatnej pracy w dużych i małych firmach. Przygotowują specjalistów zarządzania jakością, przyszłych menedżerów, logistyków.
SPECJALNOŚCI REALIZOWANE NA KIERUNKU:
Inżynier jakości
Menedżer produktu
Logistyka towarów
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA:
Absolwenci kierunku Towaroznawstwo są przygotowani do pracy w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach przemysłowych oraz spożywczych (żywnościowych) jednostkach gospodarczych na stanowiskach związanych z zarządzaniem jakością. Ponadto w laboratoriach analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów, w jednostkach kontrolno-pomiarowych, organach nadzoru urzędowego, ośrodkach badawczo rozwojowych oraz jednostkach doradczych, konsultingowych i projektowych. Są również przygotowani do prowadzenia własnej firmy.
ZASADY REKRUTACJI:
Egzamin maturalny (nowa matura) – konkurs świadectw z uwzględnieniem pisemnego egzaminu z trzech przedmiotów obowiązkowych. Egzamin dojrzałości (stara matura) – konkurs świadectw obejmujący wyniki ukończenia szkoły średniej z języka polskiego, języka obcego i matematyki albo chemii albo fizyki albo biologii. Z pominięciem postępowania rekrutacyjnego o przyjęcie na studia ubiegać się mogą laureaci i finaliści stopnia centralnego i okręgowego olimpiady matematycznej, fizycznej, chemicznej, informatycznej, wiedzy technicznej, wiedzy i umiejętności rolniczych, wiedzy o żywieniu i żywności, biologicznej, wiedzy ekonomicznej.