O prozdrowotnych właściwościach roślin

Pod koniec ubiegłego roku ukazała się książka wydana przez Wydawnictwo Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy pt. „Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych”. Autorami są: nauczyciele akademiccy z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie – prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska, dr inż. Barbara Krochmal-Marczak oraz prof. dr hab. inż. Jadwiga Andrzejewska z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Celem przewodnim tego opracowania było zaprezentowanie aktualnej wiedzy dotyczącej właściwości prozdrowotnych oraz technologii uprawy gatunków przewidzianych dla gospodarstw małoobszarowych.

W opracowaniu podano technologie upraw według zasad rolnictwa integrowanego, ale każdy z zamieszczonych gatunków doskonale wpisuje się w idee i zasady rolnictwa ekologicznego. W książce opisano 31 gatunków roślin. Niektóre z nich były kiedyś bardzo popularne, poszukiwane i chętnie spożywane (np. marek kucmerka, salsefia, skorzonera), inne zaś dopiero dziś trafiają na nasze stoły (bataty, nasturcja bulwiasta, ciecierzyca pospolita). Wszystkie omówione gatunki mają potwierdzone badaniami właściwości prozdrowotne. Oddając Czytelnikowi książkę ,,Rośliny prozdrowotne w uprawach małoobszarowych ‘’ autorki mają nadzieję, że przyczyni się ona do powrotu opisanych gatunków zarówno na pola, jak i na stoły Polaków. Książka zawiera m.in. wyniki badań własnych, które mogą być użyteczne dla wykładowców i studentów kierunków związanych z produkcją i wykorzystaniem surowców żywnościowych o wysokiej jakości prozdrowotnej.