Naturalne wsparcie w powikłaniach poinfekcyjnych – Sympozjum Zielarskie w Wiśle

V Sympozjum Zielarskie w Wiśle 2-3 października 2021. „Naturalne wsparcie w powikłaniach poinfekcyjnych”.

Sympozjum towarzyszyły III Targi Zielarskie i Fitoterapeutyczne, organizatorzy imprezy to Polska Grupa Zielarska i Polska Izba Zielarsko-Medyczna; patronat naukowy – Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie.

Wagę problemu pokazała prof. Iwona Wawer (KPU, Krosno) otwierając obrady. Na COVID-19 chorowało ok. 2 mln Polaków, ale liczba ta może być nawet 2-3 razy większa. Długofalowych skutków infekcji koronawirusowej doświadcza 10-20% pacjentów, mamy więc ponad ćwierć miliona osób z przewlekłymi problemami zdrowotnymi. Objawy „long-COVID” to zmęczenie, depresja, problemy z myśleniem, zmiany otępienne, zwłóknienia w płucach, powikłania zakrzepowe w naczyniach, uszkodzenia serca. Niestety, możliwości farmakoterapii są dość ograniczone, choć testowane są różne leki. Aktualnie, najskuteczniejszą bronią przeciwko koronawirusowi są szczepionki i autorytety medyczne zachęcają do szczepienia się. Jednak wobec kolejnych fali pandemii i mutacji koronawirusa możemy liczyć głównie na własny system odporności.

Zioła sprawdzają się w profilaktyce, we wspomaganiu leczenia oraz w wychodzeniu z problemów post-covidowych. Pokazały to wykłady: prof. Ilony Kaczmarczyk-Sedlak „Fitoterapia w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi”, prof. Elżbiety Pisulewskiej” „Zioła w dermatozach poinfekcyjnych”, dr hab. Doroty Waśko-Czopnik „Wsparcie układu trawiennego po przebytych infekcjach wirusowych”. Praktycznych porad dostarczył wykład lek. med. Krzysztofa Błechy „Nasze serce i płuca po ostrej infekcji wirusowej” z cyklu „Przychodzi baba do zielarza”. Trzeba zadbać o urozmaicone odżywianie, dietę bogatą w warzywa i owoce, o ruch na świeżym powietrzu. Dieta powinna dostarczyć odpowiednią ilość witamin i związków o działaniu antyoksydacyjnym, które są obecne w ziołowych ekstraktach.

W części targowej na 70 stoiskach prezentowano interesujące produkty, które można wykorzystać do wsparcia systemu odporności. Potencjalne preparaty, które mają działanie przeciwwirusowe to owoce aronii, czarnego bzu, dzikiej róży, zielona herbata. Do roślin immunostymulujących należą: jeżówki, żeń-szeń, różeniec górski, ashwagantha, czy aloes. Z dużym zainteresowaniem uczestników spotkały się możliwości studiowania zielarstwa w Krośnie oraz wydawnictwa KPU.