Koło Naukowe PiBŻ – Aktualności


  • VIII Spotkaniu z HR ARENA na temat rynku pracy
    Studenci Koła Naukowego Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności 22 stycznia 2021 roku brali zdalnie udział w VIII Spotkaniu z HR ARENA na temat rynku pracy w 2021 roku – prognozy. W trakcie tego wydarzenia mogli wysłuchać zagadnień:🟦 Rynek pracownika czy rynek pracodawcy w 2021?🟦 O jakich kandydatów firmy będą najbardziej zabiegać?🟦 W jakich sektorach wycofano oferty […]
    Read More
  • Studenci z SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności uczestnikami Konferencji – ,,Optymalizacja procesów (Lean i Six Sigma) w praktyce”
    W dniu 21 grudnia 2020 roku odbyła się w formie on-line konferencja nt: Optymalizacji procesów (Lean i Six Sigma) w praktyce. Wzięli w niej udział studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności będącymi jednocześnie członkami Studenckiego Koła Naukowego Produkcji i bezpieczeństwa żywności. Dzięki konferencji, która miała charakter szkolenia studenci poszerzyli swoją wiedzę i umiejętności w zakresie metody […]
    Read More
  • Studenci SKN na konferencji Upowszechnieniowo-Wdrożeniowej Nauka–Praktyce
    W dniu 16.12.2020r. członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieli przyjemność uczestniczyć on-line na konferencji Upowszechnieniowo-Wdrożeniowej Nauka–Praktyce: program wieloletni „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego” – podsumowanie realizacji zadań w latach 2015-2020. Konferencja obejmowała kilka bloków tematycznych. Nas najbardziej zainteresowały obszary: Postęp […]
    Read More
  • I edycja konferencji pszczelarsko-ogrodniczej „API Garden”
    Za nami I edycja konferencji pszczelarsko-ogrodniczej „API Garden”, która odbyła się 18 listopada 2020r. Na zaproszenie organizatorów konferencji dr inż. Marta Pisarek, nauczyciel dydaktyczny zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności i opiekun SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności wypowiedziała się na temat zagospodarowania wody opadowej w ogrodzie. Poruszyła następujące problemy: 💦 Jak zbierać i wykorzystywać deszczówkę w […]
    Read More
  • Pierwsze Wirtualne Dni Pola w Boguchwale 2020
    W dniu 6 czerwca 2020 roku nauczyciele akademiccy z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz Towaroznawstwa wzięli udział w Wirtualnych Dniach Pola 2020 w Boguchwale przedstawiając ofertę studiowania na wszystkich kierunkach studiów w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Wirtualne Dni Pola 2020 były unikatowym w skali Polski południowo-wschodniej wydarzeniem promocyjno-handlowym zlokalizowana na terenie 18-hektarowego Pola […]
    Read More
  • Studentki z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Podkarpackich Spotkaniach Edukacyjnych
    W dniu 10 marca 2020 roku studentki II roku  kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności brały udział w promocji Naszej Uczelni i Naszego Kierunku na Podkarpackich Spotkaniach Edukacyjnych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie. Wielu młodych ludzi, tegorocznych maturzystów było zainteresowanych Naszą ofertą studiowania. Miejmy nadzieje, że z wieloma z nich […]
    Read More
  • Kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności na Targach Pracy w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie
    W dniu 6 lutego 2020 roku pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo Żywności  brali udział w promocji Naszej Uczelni i Naszego Kierunku na Targach Pracy , które odbyły się w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Wielu młodych ludzi, tegorocznych maturzystów było zainteresowanych Naszą ofertą studiowania. Miejmy nadzieje, że z wieloma z nich […]
    Read More
  • Koło Naukowe na Nocy Biologów
    Ogólnopolska „Noc Biologów” to wydarzenie cykliczne, organizowane przez ośrodki naukowe w całym kraju od 2012 r. w 2020 roku wydarzenie to miało miejsce 10 stycznia. SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zaplanowało dla uczestników „Nocy Biologów”, uczniów szkół średnich i podstawowych, szereg atrakcji: warsztaty – Biologiczna pralnia ścieków pod szkiełkiem oraz Trzymaj formę, konkursy Smakujesz – […]
    Read More
  • Wyjazd studyjny do zakładów rolno-spożywczych
    Członkowie i sympatycy SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności 13 grudnia 2019r. brali udział w wyjeździe studyjnym do zakładów rolno-spożywczych położonych w powiecie sanockim i bieszczadzkim. Odwiedzili Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Odrzechowa Sp. z o.o. wraz z biogazownią (konie i kozy ras zachowawczych), Muzeum Młynarstwa i Wsi „MŁYN” w Ustrzykach Dolnych (zapoznanie się z tradycyjnymi […]
    Read More
  • Studenci na V Podkarpackim Festiwalu Szarlotki
    SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności 13 października 2019r. w Siedlisku Janczar w Pstrągowej brało udział w V Festiwalu Podkarpackiej Szarlotki. Na konkurs przygotowało Akademicką sypaną szarlotkę Pigoniówkę z miętówką Pibżówką. Prosta i tania jak na przepis od żaków przystało. Atutem są jabłka starej odmiany, które pochodziły z drzewa rosnącego w ogrodzie przy domu rodzinnym Stanisława […]
    Read More
  • Karpackie Klimaty z kierunkiem Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności
    W dniach 24-25 sierpnia 2019 roku w ramach Karpackich Klimatów z Państwową Wyższą Szkołą Zawodową, członkowie SKN Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności przygotowali strefę zdrowia, a w niej szereg ciekawych atrakcji. Odwiedzający mogli brać udział w quizach: „Piramida zdrowia”, „Co wiesz o bezpieczeństwie żywności?” oraz degustować przekąski i orzeźwiające napoje warzywno-owocowe. Dla wielu osób, zarówno młodszych […]
    Read More
  • Współorganizacja IV edycji konkursu kulinarnego „Studencka Bomba Witaminowa”
    W dniu 2 kwietnia 2019 roku w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie odbyła się IV edycja konkursu kulinarnego „Studencka bomba witaminowa” zorganizowana przez studentów oraz nauczycieli akademickich kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Członkowie SKN PiBŻ przygotowali warsztat pracy dla uczestników konkursu oraz dopingowali ich podczas przygotowywania potraw. W konkursie wzięło udział […]
    Read More