Strona główna » Aktualny numer

Aktualny numer


HERBALISM 1(7)/2021

Spis treści

Wstęp

Porównanie jakości sensorycznej świeżych

Porównanie jakości sensorycznej świeżych oraz suszonych roślin przyprawowych
Comparison of sensory quality of fresh and dried spice plants
Bernadetta Bienia, Jolanta Baran

Kawa i jej prozdrowotne właściwości
Coffee and its health‑promoting properties
Jolanta Baran, Piotr Kubit

Całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów i aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z korzeni lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.)
Total polyphenols, flavonoids and antioxidant activity of licorice root extracts (Glycyrrhiza glabra L.)
Elżbieta Torbus, Katarzyna Paradowska

Charakterystyka wybranych roślin leczniczych pochodzących z Iraku
Characteristics of selected medicinal plants from Iraq
Ali Hulail Noaema, Barbara Sawicka, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Dominika Skiba, Barbara Krochmal-Marczak

Rośliny wpływające na procesy krzepnięcia krwi
Plants affecting coagulation processes
Katarzyna Sopata

Zastosowanie aromaterapii klinicznej w infekcjach intymnych kobiet
Application of clinical aromatherapy in the treatment of vaginal infections
Jolanta Kuś, Anna Partyka, Dorothea Hamm, Anusati Thumm

Zioła dla seniora. Upowszechnienie wiedzy o surowcach przeciwdziałających procesom neurodegeneracji
Herbs for seniors. Disseminating knowledge about plant ingredients acting against neurodegeneration
Iwona Wawer, Magdalena Wilusz

Rola brzozy w wierzeniach ludowych oraz w medycynie ludowej i współczesnej fitoterapii
The role of birch in folk beliefs and in folk medicine and modern phytotherapy
Agnieszka Groszek, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak

Bakuchiol: następca retinolu
Bakuchiol: retinol’s successor
Mateusz Grzelecki, Natalia Tyburc, Katarzyna Paradowska

Equisetum palustre L. marsh horsetail (Equisetaceae Michx. ex DC.)
Equisetum palustre L. skrzyp błotny (Equisetaceae Michx. ex DC.)
Dominik Wróbel, Henryk Różański

Naturalne metody podnoszenia odporności na infekcje. Immunożywienie
Natural methods of increasing infection resistance. Immunnutrition
Henryk Różański

Wspomnienia prof. Aleksandra Ożarowskiego z 1939 roku
Memories of Professor Aleksander Ożarowski from 1939
o. dr Marcelin Jan Pietryja

Sprawozdanie z konferencji Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna
Report on the conference Herbal plants, natural cosmetics and functional food
Francisz

  • HERBALISM 1(6)/2020
    Spis treści Naturalne czy syntetyczne? Fitoterapia i fitochemia jako inspiracja dla syntezy organicznej związków naturalnychNatural or synthetic? Phytotherapy and phytochemistry as the inspiration for organic synthesis of natural […]
  • HERBALISM 1(5)/2019
    Spis treści Zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z Hyperici herba w zależności od miejsca zbioru The content of polyphenols and the antioxidant activity of extractsfrom Hyperici herba depending on the place […]
  • HERBALISM 1(4)2018
    Spis treści Quality of organic herbs – requirements, rules, certificationPiotr Kafel / 7 Effect of naringenin on antioxidative response and oxidative stress status in the lenses of diabetic […]
  • HERBALISM 1(3)2017
    Spis treści Eleuthero – an alternative to ginseng?Katarzyna Bączek / 7 Organic hydroxyacids in revitalizing phytocosmeticsAgata Kaniewska, Beata Sperkowska / 20 Effect of chrysin on histomorphmetrical parameters of […]
  • HERBALISM 1(2)2016
    Spis treści Tocotrienols – lesser known side of vitamin EStanisław Witkowski / 7 The importance of Vitamin C for human organismKatarzyna Zawada / 22 Vitamin D-the component of […]
  • HERBALISM 1(1)2015
    Functional foods and nutraceuticals in prevention of civilization diseasesTadeusz Trziszka, Henryk Różański / 9 Peruvian herbs in EuropeKatarzyna Paradowska, Iwona Wawer / 20 Cold  pressed  oils:  flaxseed  oil  […]