„Opracowanie innowacyjnej technologii wypieku biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych”


Celem projektu jest wytworzenie biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych wartościach odżywczych. Projekt posiada charakter multidyscyplinarny, gdyż jego realizacja związana jest z zaangażowaniem ekspertów z różnych Uczelni (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie oraz Uniwersytet Rzeszowski), a także ekspertów z rożnych dziedzin naukowych (dziedzina nauk rolniczych oraz dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu) oraz rożnych dyscyplin naukowych (rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia oraz nauki o zdrowiu).

Synergia wiedzy i doświadczenia ekspertów z różnych Uczelni, z różnych dziedzin naukowych, a także z rożnych dyscyplin naukowych zapewni kompleksowe zaprojektowanie prototypu produktu i jego komercjalizację, poprzez odpowiedni dobór surowca, technologię wytwarzania wyrobów, jakość gotowego produktu oraz oznaczenie wartości odżywczej i energetycznej wyprodukowanych biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy i GMO o podwyższonych wartościach prozdrowotnych. Wynik takiej współpracy rokuje powstanie innowacyjnego produktu, cieszącego się wysokim zainteresowaniem rynkowym konsumentów poszukujących tego typu żywności.

Można się spodziewać że opracowany produkt odniesie sukces rynkowy. Przede wszystkim poprawi jakość życia osób mających nietolerancję glutenu, laktozy oraz problemy zdrowotne związane z szeroko pojętymi chorobami metabolicznymi (otyłość, cukrzyca typ 2, Hashimoto). Powstały produkt będzie nowym i jedynym takim wyrobem dostępnym na rynku żywnościowym o zasięgu krajowym i przeznaczony dla osób mających problemy z nietolerancją glutenu, laktozy oraz chorobami metabolicznymi, jak również dla osób ceniących zdrowy sposób żywienia.

Okres realizacji projektu: od 01.04.2022 r. do 30.09.2022 r.